Kleedgedrag van Limburgers in beeld

Vanaf dinsdag 21 april duiken in Hasselt foto’s op die het kleedgedrag van de Limburgers in beeld brengen.

Wie op straat de ogen goed openhoudt, kan veel nieuwe mode-ideeÔn opdoen. Verscheidene kunstenaars en ontwerpers lieten zich al inspireren door de energie en de diversiteit van het bruisende straatleven. Onder anderen fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek maken hier al jaren handig gebruik van. Zij fotograferen sinds 1994 voor hun kunstproject ‘Exactitudes‘ mensen die ze op straat hebben geselecteerd op basis van hun (kleding)stijl. Het resultaat is op dit ogenblik te zien in Limburg.

Mensen met een gelijkende stijl worden samen, in eenzelfde pose, in dezelfde lijst geportretteerd. Op die manier accentueren Versluis en Uyttenbroek de gelijkheid en uniformiteit tussen de verschillende individuen. Met hun project deden ze wereldwijd al verschillende (groot)steden aan. Exactitudes kan dan ook als een sociografische atlas worden beschouwd.

Naar aanleiding van de kunsttentoonstelling ‘SuperStories‘, tweede triÔnnale voor Beeldende kunst, mode & design in Hasselt installeerde ‘Exactitudes’ een tijdelijke fotostudio in Maastricht en Hasselt. De modellen werden op straat gezocht en in lokale clubs en verenigingen. Met de nieuwste reeks ‘Limburg Oost/ West’ brengen de fotograaf en styliste het kleedgedrag van beide Limburgen (Nederland en BelgiÔ) in beeld.

Vanaf dinsdag 21 april duiken de beelden op in het Hasseltse straatbeeld. Onder meer in het modemuseum, op de muur van het Begijnhof (Z33) in de Badderijstraat, via een avondprojectie op de wand tegenover de dienst Toerisme (Lombaardstraat 3) en via een reeks postkaarten (gratis verkrijgbaar aan de balies van alle SuperStories-tentoonstellingslocaties). In de loop van de week zal ook een volledig met foto’s beklede lijnbus tussen Hasselt en Maastricht pendelen.

Ruth Vanden Berghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content