Het Antwerpse modemuseum MoMu sleepte vorige woensdag de Prijs van de Kinderjury 2009 in de wacht. Het museum was met vier andere musea geselecteerd voor de Museumprijs 2009 in Vlaanderen. Dit jaar mochten ook kinderen voor het eerst hun favoriete museum bekronen.

Vijf klassen uit de lagere school uit evenveel Vlaamse provincies bezochten elk twee van de genomineerde musea. MoMu verzamelde het hoogst aantal punten en won zo de begeerde Kinderprijs. Vooral de originele presentatie van de collectiestukken en de verscheidene doe-dingen in het museum konden de kinderen bekoren. Het winnende museum wordt verzocht de gewonnen geldprijs - 2500 Euro - te besteden aan projecten die een nieuwe generatie publiek moeten aantrekken.

De Museumprijs zelf ging naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het Gasthuismuseum Sint-Dimpna in Geel verdiende de Publieksprijs.

De drie bovenstaande prijzen werden ook voor WalloniÃ"en Brussel uitgereikt. De Museumprijs ging daar naar het fotografiemuseum in Charleroi en het Brusselse BelVuemuseum.

Ruth Vanden Berghe

Het Antwerpse modemuseum MoMu sleepte vorige woensdag de Prijs van de Kinderjury 2009 in de wacht. Het museum was met vier andere musea geselecteerd voor de Museumprijs 2009 in Vlaanderen. Dit jaar mochten ook kinderen voor het eerst hun favoriete museum bekronen.Vijf klassen uit de lagere school uit evenveel Vlaamse provincies bezochten elk twee van de genomineerde musea. MoMu verzamelde het hoogst aantal punten en won zo de begeerde Kinderprijs. Vooral de originele presentatie van de collectiestukken en de verscheidene doe-dingen in het museum konden de kinderen bekoren. Het winnende museum wordt verzocht de gewonnen geldprijs - 2500 Euro - te besteden aan projecten die een nieuwe generatie publiek moeten aantrekken.De Museumprijs zelf ging naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het Gasthuismuseum Sint-Dimpna in Geel verdiende de Publieksprijs. De drie bovenstaande prijzen werden ook voor WalloniÃ"en Brussel uitgereikt. De Museumprijs ging daar naar het fotografiemuseum in Charleroi en het Brusselse BelVuemuseum.Ruth Vanden Berghe