Een vrouw die in Iran geen hoofddoek draagt, pleegt een strafbaar feit. Deze Islamitische dresscode wordt gecontroleerd door politieagenten in burger. Politiechef Hossein Sajedinia stelde 7.000 undercover politieagenten aan voor deze taak.

Via sociale media reageren Iraanse vrouwen op deze politieacties met foto's van zichzelf, met kortgeknipt haar en mannenkleding. Het toont aan hoever deze vrouwen gaan om hun vrijheid te verzekeren. Om zonder hoofddoek te kunnen rondlopen op straat of met de auto te rijden, kiezen ze ervoor om hun lange haar en vrouwelijke kledij aan de kant te schuiven. Niet omdat ze niet trots zijn op hun haar of garderobe, maar omdat ze vrijheid te belangrijk vinden om braaf in het gareel te lopen.

Recent raakte ook bekend dat Iraanse modellen die poseren zonder hoofddoek worden opgespeurd en gearresteerd. Praktijken die we ons amper kunnen voorstellen, maar voor Iraanse vrouwen de harde realiteit vormen. (LP)

Een vrouw die in Iran geen hoofddoek draagt, pleegt een strafbaar feit. Deze Islamitische dresscode wordt gecontroleerd door politieagenten in burger. Politiechef Hossein Sajedinia stelde 7.000 undercover politieagenten aan voor deze taak. Via sociale media reageren Iraanse vrouwen op deze politieacties met foto's van zichzelf, met kortgeknipt haar en mannenkleding. Het toont aan hoever deze vrouwen gaan om hun vrijheid te verzekeren. Om zonder hoofddoek te kunnen rondlopen op straat of met de auto te rijden, kiezen ze ervoor om hun lange haar en vrouwelijke kledij aan de kant te schuiven. Niet omdat ze niet trots zijn op hun haar of garderobe, maar omdat ze vrijheid te belangrijk vinden om braaf in het gareel te lopen. Recent raakte ook bekend dat Iraanse modellen die poseren zonder hoofddoek worden opgespeurd en gearresteerd. Praktijken die we ons amper kunnen voorstellen, maar voor Iraanse vrouwen de harde realiteit vormen. (LP)