Vrouwen proberen al tientallen jaren het glazen plafond richting de raden van bestuur in topbedrijven aan diggelen te slaan, maar de meesten slagen er slechts in kleine barstjes te maken. Het is de reden waarom er vrouwenquota in leven werden geroepen. In België moeten raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven tegen 2017 voor minstens een derde uit vrouwen bestaan. Kleinere beursgenoteerde ondernemingen krijgen uitstel tot 2019.

Noorwegen was het eerste EU-land dat vrouwenquota voor bestuurders verplicht maakte, en een minimumquotum stelde van 40%. Dat werpt nu duidelijk vruchten af, zo blijkt uit cijfers van PWC die Statista in een handige infographic goot.

Daaruit kan je afleiden dat Noorwegen veruit het beste scoort - met raden van bestuur die doorgaans voor 39% uit vrouwen bestaan, en ook Finland en Frankrijk doen hun best. De Verenigde Staten scoren heel wat minder (12%) en in Japan en Zuid-Korea is de situatie voor vrouwen aan de top ronduit bedroevend. Belgische cijfers werden niet opgenomen in deze grafiek.

Infographic: The Countries With The Most Women In The Boardroom | Statista
You will find more statistics at Statista
Vrouwen proberen al tientallen jaren het glazen plafond richting de raden van bestuur in topbedrijven aan diggelen te slaan, maar de meesten slagen er slechts in kleine barstjes te maken. Het is de reden waarom er vrouwenquota in leven werden geroepen. In België moeten raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven tegen 2017 voor minstens een derde uit vrouwen bestaan. Kleinere beursgenoteerde ondernemingen krijgen uitstel tot 2019.Noorwegen was het eerste EU-land dat vrouwenquota voor bestuurders verplicht maakte, en een minimumquotum stelde van 40%. Dat werpt nu duidelijk vruchten af, zo blijkt uit cijfers van PWC die Statista in een handige infographic goot.Daaruit kan je afleiden dat Noorwegen veruit het beste scoort - met raden van bestuur die doorgaans voor 39% uit vrouwen bestaan, en ook Finland en Frankrijk doen hun best. De Verenigde Staten scoren heel wat minder (12%) en in Japan en Zuid-Korea is de situatie voor vrouwen aan de top ronduit bedroevend. Belgische cijfers werden niet opgenomen in deze grafiek.