In beeld: doordeweekse seksuele intimidatie uitvergroot

In beeld: doordeweekse seksuele intimidatie uitvergroot
© Allaire Bartel

Tijdens een mentorprogramma voor fotografen kreeg Allaire Bartel de opdracht om te werken rond het thema 'Boundaries'. Op dat moment was er heel wat discussie op fora en sociale media rond de Santa Barbara shooting. Deze gruwelijke schietpartij was het werk van een jongeman die wraak wilde nemen op vrouwen omdat ze niet in hem geïnteresseerd waren.

In zijn afscheidsvideo zei hij het volgende: 'Meisjes hebben zich nooit tot me aangetrokken gevoeld. Ik snap niet waarom, maar ik zal jullie allemaal straffen hiervoor. Het is oneerlijk, een misdaad. Ik snap niet dat jullie niets in me zien. Ik ben de perfecte man en toch gooien jullie jezelf voor de voeten van walgelijke figuren, in plaats van voor die van mij, de perfecte gentleman.'

De fotografe volgde de reacties op de schietpartij op de voet en was verbaasd over de openheid waarmee men discussieerde over verkrachting en seksisme. Ze besliste om een fotoreeks te maken over 'male entitlement' en hoe het voelt voor vrouwen om te leven in een wereld die door mannen gedomineerd wordt.

Opdringerige mannenhanden

Bartel legt uit dat ze in haar beelden wilde tonen dat onderdrukking van vrouwen niet enkel bestaat uit verkrachting of mishandeling, maar ook uit meer alledaagse zaken. De grijpende mannenhanden representeren de intimidatie die vrouwen soms voelen wanneer bepaalde mannen te opdringerig zijn tijdens dagdagelijkse activiteiten zoals yoga, werken en op café gaan.

'De wezenloze blik van het model toont aan hoe geconditioneerd wij vrouwen zijn geworden om dit soort situaties te aanvaarden. De hyperrealistische stijl van de foto's verwijst naar het idee dat 'vrouw' voor sommigen niet gelijk staat aan 'mens'.'

Via YouTube legt de fotografe uit waarover haar reeks gaat en wat haar inspireerde tot het maken van de reportage. Op de website van Allaire Bartel kunnen fans van de foto's of de boodschap een print bestellen. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar een vrouwencentrum en vluchthuis. (LP)

Boundaries © Allaire Bartel

Boundaries © Allaire Bartel

Boundaries © Allaire Bartel

Boundaries © Allaire Bartel

Boundaries © Allaire Bartel