In beeld: de ontwapenende kattenfoto’s van Walter Chandoha

Een beeld uit het boek 'Cats' van Walter Chandoha © Walter chandoha

Onder de hashtag catsofinstagram vind je tegenwoordig een wildgroei aan schattige kattenfoto’s, maar Walter Chandoha is zonder twijfel de grondlegger van het genre. De gerenommeerd fotograaf verdiepte zich in de kunst van de kattenfoto tot vlak voor zijn dood begin dit jaar. In het koffietafelboek ‘Cats’ bundelt Taschen nu zijn beste beelden.

Wat Karl Lagerfeld betekent voor de modewereld, is Walter Chandoha voor de kattenfotografie. Nochtans ontstond zijn passie voor het genre eerder toevallig. In 1946 botste hij op straat op een verwaarloosd katje, dat hij als geschenk meenam voor zijn vrouw. Het beestje werd Loco gedoopt en groeide al snel uit tot een belangrijke muze.

‘Ik wilde al een tijdje freelance fotograaf worden. Toen ik Loco zag, besefte ik dat ik me net zo goed kon specialiseren in katten’, aldus Chandoha. De New Yorker herdefinieerde het genre met expressieve foto’s van katten in bijzondere houdingen. Het zijn unieke beelden, die engelengeduld en technische perfectie combineren. ‘Een goede kattenfoto vereist heel veel tijd. En hulp. Mijn vrouw Maria is jarenlang mijn assistent geweest. Zonder haar zou ik het nooit zo ver geschopt hebben.’

Begin dit jaar overleed Walter Chandoha op 98-jarige leeftijd. Het boek ‘Cats’ is een ode aan zijn uitgebreide oeuvre.

‘Cats’ is uitgegeven door Taschen en kost 40 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content