De werkweek zoals we die vandaag kennen is organisch ontstaan en heeft mee vorm gekregen door religieuze gebruiken, arbeidsomstandigheden en de culturele opvatting van "vrije tijd". Het twee dagen durende weekend is -zoals we leren uit onderstaande video - ontstaan tijdens de Industriële Revolutie als hulpmiddeltje tegen werknemers met een kater.

In de 19e eeuw gebruikten arbeiders hun vrije zondag niet meer zozeer om naar de mis te gaan en te bidden, maar meer om zich te amuseren, vaak gepaard met alcohol. Op maandagochtend kwamen dus heel wat werknemers met kleine oogjes, stampende hoofdpijn en niet bijster veel werklust op de fabrieksvloer opdagen - als ze tenminste niet met een ziektebriefje zwaaiden en thuis bleven. Werkgevers begonnen deals te sluiten met hun personeel: "als we je een halve dag vrij geven op zaterdag, kan je dan alsjeblieft maandag komen werken?"

Die halve dag extra was niet enkel gunstig voor zij die graag de bloemetjes buiten zetten: als zaterdagnamiddag gereserveerd kon worden voor huishoudelijke en sociale activiteiten, dan kon zondag weer gewijd worden aan heiliger zaken. Die halve dag werd uiteindelijk een hele dag, al is het niet waarschijnlijk dat we vandaag extra op onze blote knieën vallen voor deze gewonnen tijd. (KS)

De werkweek zoals we die vandaag kennen is organisch ontstaan en heeft mee vorm gekregen door religieuze gebruiken, arbeidsomstandigheden en de culturele opvatting van "vrije tijd". Het twee dagen durende weekend is -zoals we leren uit onderstaande video - ontstaan tijdens de Industriële Revolutie als hulpmiddeltje tegen werknemers met een kater.In de 19e eeuw gebruikten arbeiders hun vrije zondag niet meer zozeer om naar de mis te gaan en te bidden, maar meer om zich te amuseren, vaak gepaard met alcohol. Op maandagochtend kwamen dus heel wat werknemers met kleine oogjes, stampende hoofdpijn en niet bijster veel werklust op de fabrieksvloer opdagen - als ze tenminste niet met een ziektebriefje zwaaiden en thuis bleven. Werkgevers begonnen deals te sluiten met hun personeel: "als we je een halve dag vrij geven op zaterdag, kan je dan alsjeblieft maandag komen werken?"Die halve dag extra was niet enkel gunstig voor zij die graag de bloemetjes buiten zetten: als zaterdagnamiddag gereserveerd kon worden voor huishoudelijke en sociale activiteiten, dan kon zondag weer gewijd worden aan heiliger zaken. Die halve dag werd uiteindelijk een hele dag, al is het niet waarschijnlijk dat we vandaag extra op onze blote knieën vallen voor deze gewonnen tijd. (KS)