Hoe je outfit je manier van denken beïnvloedt

© iStock

Onderzoek bewees eerder al dat kledij een effect heeft op je psychologische mindset, maar nu blijkt uit een paper in Social Psychological and Personality Science dat wie zich formeel kleedt, ook op een andere manier denkt.

We kennen allemaal wel het effect van een nieuw lingeriesetje, een jurk waarin je curves perfect uitgespeeld worden of rode lippen: je voelt je op slag een stuk aantrekkelijker. Het psychologisch effect van formele kledij is ook al eerder bewezen, want wie het draagt, voelt zich competenter, creatiever en rationeler dan zijn collega’s in casual outfits, die zichzelf eerder als vriendelijk en kalm omschrijven.

Op je paasbest voel je je zelfzekerder en dus meer alsof je alles onder controle hebt.

Het grotere plaatje

Enkele onderzoekers van de Columbia University en de California State University voerden nu een reeks experimenten uit waaruit bleek dat je outfit niet alleen de manier waarop je over jezelf denkt, maar ook je manier van denken zelf tijdelijk beïnvloedt.

Zo concludeerde het team dat iemand die zich formeel gekleed voelt, meer in staat is abstract te denken dan iemand die dat niet is. “Daarmee bedoelen we dat wie formeel gekleed gaat, zich niet verliest in details, maar beter kan focussen op the bigger picture,” zegt eerste auteur van de paper Michael Slepian.

Hoe je outfit je manier van denken beïnvloedt
© iStock

In een van de experimenten werden studenten gevraagd twee outfits mee te nemen naar het lab: een outfit die ze zouden dragen voor een sollicitatiegesprek en een die ze gewoon dragen om naar de les te komen. Wie een short en flip-flops droeg, vond bijvoorbeeld niet dat een kameel onder de categorie ’transportmiddel’ thuishoorde, maar wie een hemd en das droeg, zag daar wel graten in.

Leiderschap

Dit toegenomen vermogen om abstract te denken kan verklaard worden door dat eerder genoemde psychologische effect: op je paasbest voel je je zelfzekerder en dus meer alsof je alles onder controle hebt. Wie zich machtig voelt, is ook beter in staat abstract te denken. “Leiders zien het grotere geheel, waar ze met hun team naartoe willen. Ze zoeken uit hoe ze dat kunnen bereiken, maar hoeven niet te malen om details,” zegt Slepian.

Een andere mogelijke verklaring voor het verschijnsel zien de onderzoekers in de eventuele nieuwigheid van het opkleden. Studenten die elke dag in hun gewone kloffie naar de les komen, gaan misschien wel anders denken dan wie zich formeel kleden als gewoonte heeft aangemeten. Een interessante denkoefening is of je de situatie ook kan omdraaien. De onderzoekers willen niet gezegd hebben dat je minder intelligent wordt als je plots voor een casual stijl kiest, maar Slepian neemt wel het zekere voor het onzekere: “Na dit onderzoek kleed ik me wel iets beter als ik thuis werk.” (Doe jezelf dus een plezier en ban die onesie, thuiswerkers.)

De volledige paper vind je hier terug.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content