"Ik ben oké." Met die woorden stelde Koby de wereld gerust nadat hij eerder een screenshot van zijn Fitbit-gegevens diezelfde wereld had ingestuurd. Die FitBit is een apparaatje dat onder meer je hartslag meet en daar in een applicatie grafieken van weergeeft. Het leven in lijnen die liefst niet gewoon rechtdoor gaan. Die bewuste grafiek toonde hoe zijn hartslag piekte op het moment dat de grond onder zijn voeten verdween.

De persoon die hij tot op dat moment zijn geliefde noemde sprak, maar Koby hoorde enkel hoe zijn hart barstte. Hoe het in stukken viel en op de bodem van zijn lege lijf belandde. Hoe de stem van zijn geliefde die van zijn ex-geliefde werd. Hoe hij vanaf dan enkel nog verteerd werd, door de liefde en daarbij ook het leven. Want dat doet liefdesverdriet: alles verteren. Het maakt van hartzeer het ergste zeer.

Een hart kan zoveel. Bloeden, barsten en kloppen. Pompen en verzuipen. Verscheurd en vertrappeld worden.

Fitbit feliciteerde Koby nog, in de veronderstelling dat hij een prachtprestatie had geleverd tijdens een workout. Exact datgene tot wat liefdesverdriet herleid kan worden. Een inspanning die je op de knieën dwingt. Die je helemaal onderuit haalt en je met heel je lijf op de grond dwingt, tot je met je wang op het asfalt belandt. Met een hart dat blijkbaar piekt tijdens de afdaling. Voorbijgangers rijden, wandelen, fietsen en lopen over je heen, terwijl halfweg de vergeefse pogingen om recht te krabbelen kleine steentjes onder je nagels kruipen. Daar blijven ze steken en van daar lachen ze je uit. En aan de andere kant van de telefoon blijven ze maar verder ratelen. Ongehoord. Over hoe het niet aan jou ligt, maar aan al de rest.

Dat die foto van zijn hartritme viraal zou gaan, had Koby niet verwacht. Een denkfout, want het enige wat ons allen met een rafelig touw bindt zijn onze harten. Pompende kwabben. Hoe gekwetster, hoe harder het touw aangetrokken wordt en hoe dichter we bij elkaar en onszelf komen. Als bijschrift staat er nog te lezen dat hij het grappig en een tikje belachelijk vindt, maar wat is dat niet? Niets bespottelijker dan de liefde, vraag maar aan FitBit.

Een hart kan zoveel. Bloeden, barsten en kloppen. Pompen en verzuipen. Verscheurd en vertrappeld worden. Of is het dat een hart al die dingen toelaat, terwijl het maar een ding echt kan of moet kunnen. Helen. Net zoals wijzelf. De mens als verpersoonlijking van een holle spier. Hoe belachelijk is dat eigenlijk.

www.nelereymen.be

"Ik ben oké." Met die woorden stelde Koby de wereld gerust nadat hij eerder een screenshot van zijn Fitbit-gegevens diezelfde wereld had ingestuurd. Die FitBit is een apparaatje dat onder meer je hartslag meet en daar in een applicatie grafieken van weergeeft. Het leven in lijnen die liefst niet gewoon rechtdoor gaan. Die bewuste grafiek toonde hoe zijn hartslag piekte op het moment dat de grond onder zijn voeten verdween. De persoon die hij tot op dat moment zijn geliefde noemde sprak, maar Koby hoorde enkel hoe zijn hart barstte. Hoe het in stukken viel en op de bodem van zijn lege lijf belandde. Hoe de stem van zijn geliefde die van zijn ex-geliefde werd. Hoe hij vanaf dan enkel nog verteerd werd, door de liefde en daarbij ook het leven. Want dat doet liefdesverdriet: alles verteren. Het maakt van hartzeer het ergste zeer. Fitbit feliciteerde Koby nog, in de veronderstelling dat hij een prachtprestatie had geleverd tijdens een workout. Exact datgene tot wat liefdesverdriet herleid kan worden. Een inspanning die je op de knieën dwingt. Die je helemaal onderuit haalt en je met heel je lijf op de grond dwingt, tot je met je wang op het asfalt belandt. Met een hart dat blijkbaar piekt tijdens de afdaling. Voorbijgangers rijden, wandelen, fietsen en lopen over je heen, terwijl halfweg de vergeefse pogingen om recht te krabbelen kleine steentjes onder je nagels kruipen. Daar blijven ze steken en van daar lachen ze je uit. En aan de andere kant van de telefoon blijven ze maar verder ratelen. Ongehoord. Over hoe het niet aan jou ligt, maar aan al de rest. Dat die foto van zijn hartritme viraal zou gaan, had Koby niet verwacht. Een denkfout, want het enige wat ons allen met een rafelig touw bindt zijn onze harten. Pompende kwabben. Hoe gekwetster, hoe harder het touw aangetrokken wordt en hoe dichter we bij elkaar en onszelf komen. Als bijschrift staat er nog te lezen dat hij het grappig en een tikje belachelijk vindt, maar wat is dat niet? Niets bespottelijker dan de liefde, vraag maar aan FitBit. Een hart kan zoveel. Bloeden, barsten en kloppen. Pompen en verzuipen. Verscheurd en vertrappeld worden. Of is het dat een hart al die dingen toelaat, terwijl het maar een ding echt kan of moet kunnen. Helen. Net zoals wijzelf. De mens als verpersoonlijking van een holle spier. Hoe belachelijk is dat eigenlijk. www.nelereymen.be