'Dit doet pijn en dat zal het nog lang doen', zei Hillary Clinton onder meer tijdens haar oprechte 'concession speech', haar eerste publieke statement sinds de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. 'Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, want ik voel het ook. En het zal nog een tijdje duren', sprak ze haar aanhangers.

Clinton zei dat haar campagne nooit ging over één persoon of één verkiezing, maar 'over de Verenigde Staten'. En benadrukte het woord 'hoop'. 'Alle Amerikanen, van elk ras, moeten hun dromen kunnen verwezenlijken. Mannen, vrouwen, holebi's, transgenders, mensen met een handicap.'

Nadat ze haar eigen programmapunten die in de toekomst nog steeds aandacht verdienen, doornam, had ze ook een vermelding voor alle vrouwen die al hun hoop in haar hadden gevestigd. 'Niets heeft me trotser gemaakt dan jullie kampioen te mogen zijn. Het laatste glazen plafond hebben we niet kunnen breken. Maar ooit zal iemand het doen.'

Afsluiten deed ze met een speciaal woordje voor jonge meisjes, en de raad om niet op te geven. 'Ik heb mijn hele leven gevochten voor datgene waarin ik geloofde. Daarbij hoorden ook pijnlijke momenten. Jullie zullen ook successen en nederlagen kennen. Maar stop alsjeblieft nooit te geloven dat vechten voor wat juist is, de moeite waard is.' Mooie woorden.

Meer over de speech van Clinton lees je in de liveblog op knack.be

'Dit doet pijn en dat zal het nog lang doen', zei Hillary Clinton onder meer tijdens haar oprechte 'concession speech', haar eerste publieke statement sinds de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. 'Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, want ik voel het ook. En het zal nog een tijdje duren', sprak ze haar aanhangers. Clinton zei dat haar campagne nooit ging over één persoon of één verkiezing, maar 'over de Verenigde Staten'. En benadrukte het woord 'hoop'. 'Alle Amerikanen, van elk ras, moeten hun dromen kunnen verwezenlijken. Mannen, vrouwen, holebi's, transgenders, mensen met een handicap.' Nadat ze haar eigen programmapunten die in de toekomst nog steeds aandacht verdienen, doornam, had ze ook een vermelding voor alle vrouwen die al hun hoop in haar hadden gevestigd. 'Niets heeft me trotser gemaakt dan jullie kampioen te mogen zijn. Het laatste glazen plafond hebben we niet kunnen breken. Maar ooit zal iemand het doen.'Afsluiten deed ze met een speciaal woordje voor jonge meisjes, en de raad om niet op te geven. 'Ik heb mijn hele leven gevochten voor datgene waarin ik geloofde. Daarbij hoorden ook pijnlijke momenten. Jullie zullen ook successen en nederlagen kennen. Maar stop alsjeblieft nooit te geloven dat vechten voor wat juist is, de moeite waard is.' Mooie woorden.