Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Kestemont
door Eva Kestemont

De roep om meer diversiteit

Moderator Katrin Swartenbroux sluit het debat af: "Ik heb dus vooral de roep om meer diversiteit en de vraag om (zelf)aanvaarding gehoord."

Het debat zit erop, deze liveblog wordt afgesloten.

.
© .
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Divers: ook weinig aandacht voor oudere vrouwen en mannen

Vraag uit het publiek: Ik zou het concept van diversiteit willen uitbreiden naar ouderen. Dat mis ik in de beeldvorming heel erg. We krijgen constant tips om er jong uit te zien en modellen en presentators zijn bijna per definitie jong. Dat is erg jammer.

De spreeksters bevestigen: "De oudere generatie hoort ook bij onze maatschappij en hoort dus zeker bij diversiteit. We moeten als publiek ook onze verantwoordelijkheid nemen en niet zo negatief reageren op oudere mensen op foto's, op tv en in reclame. Denk opnieuw aan de Pirelli kalender, waar ook oudere vrouwen zonder Photoshop worden afgebeeld in al hun pracht. De negatieve commentaren van de man en vrouw uit de straat zijn zo jammer."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Thuissituatie

Vraag uit het publiek: Ik snap dat onderwijs belangrijk is, maar wordt de basis niet gelegd bij kinderen thuis?

Sabine: "Zeker. Hoe ouders omgaan met voeding is heel belangrijk en hoe ze praten over het lichaam ook. Complimentjes zijn een belangrijk bijvoorbeeld. Wanneer er bepaalde schoonheidsidealen door het strot geduwd worden van jongeren, kunnen ouders dat nog rechttrekken."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Hoe kan je scholen sensibiliseren, hoe kunnen leerkrachten helpen?

Sabine: "Je kan sprekers uitnodigen over body image en eetstoornissen, projectdagen organiseren, lespakketten maken rond dit thema. Leerkrachten kunnen leerlingen doorverwijzen naar experts (zoals het JAC) en hen vertellen dat ze terecht kunnen met hun vragen bij heel wat mensen."

Anke: "Tijdens bijscholingen kunnen ze elkaar tips geven en instrumenten krijgen om dit soort problemen aan te pakken. Er wordt al veel verwacht van leerkrachten, dus hen echt specifieke tools aanrijken lijkt me nuttig."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Harpooning: "Zo zou je er wel goed uitzien"

Harpooning: Een foto zodanig bewerken met Photoshop dat de persoon in kwestie er veel magerder uitziet dan dat ze werkelijk is.

Zo'n geharpoonde foto krijgen en dan daarnaast lezen "Zo zou je er wél goed uitzien." Dat gebeurde met Sabine Peeters. En niet eens toen zij en de man die het deed nog jong en onnadenkend waren, maar slechts enkele jaren geleden.

.
© .
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Vragenrondje uit het publiek

Vraag aan Sabine: heb je je niet afgevraagd waarom die klant waar je over sprak die fotograaf niet aan de kant schoof?

Antwoord van Sabine: Ik heb het lang verborgen gehouden, ook voor de klant. Hij maakte die gemene opmerkingen ook vaak stiekem. Achteraf hebben ze me gebeld en hebben ze gevraagd waarom ik was gestopt en heb ik eerlijk geantwoord, maar toen geloofden ze me niet. Waarschijnlijk omdat hij een slijmbal was tegenover de klant en hij heel manipulatief was. Maar dat is iets typisch voor de maatschappij: pesten of body shaming wordt vaak weggelachen en genegeerd.

Anke Wauters: Het is zo vermoeiend altijd voor jezelf op te komen. Het zou tof zijn moesten omstaanders voor anderen opkomen. Grijp in, ik snap niet waarom dat zo weinig gedaan wordt. Ik voel me daarom soms heel alleen.

Sabine: Erkenning is fijn. Dan geraak je er gemakkelijker over.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Katrin Swartenbroux is on the roll

Moderator Katrin Swartenbroux verlaat het podium om mensen in de zaal te laten horen: "Ik voel me een beetje Felice uit het Swingpaleis met mijn micro hier door de zaal."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Put the money where your mouth is

Sabine Peeters: "Ik heb geen problemen met merken die reclame maken rond diversiteit en daar geld mee verdienen. Maar ze moeten dat wel doen als het past bij het merk. Dove is daar een goed voorbeeld van, zij doen echt onderzoek en zijn consequent in hun reclame. Dat vind ik heel aangenaam."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Ik wil me goed blijven voelen, ook na het bekijken van het filmpje"

Anke Wauters over de body positivity-acties bij H&M: "Ik vond het heel fijn om naar dat filmpje van H&M te kijken met al die verschillende soorten vrouwen. Maar als ik daar naartoe ga, vind ik daar geen kleren die me passen. Dan kan die dikkere vrouw daar wel staan dansen in dat filmpje en dan geeft mij dat wel twee minuten lang een goed gevoel, maar die vrouw gaat daar geen onderbroek vinden hoor! Ik wil me goed blijven voelen, ook als ik eenmaal in die winkel sta."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Stockbeeldproblematiek

Katrin Swartenbroux: 'De snelheid en de druk zorgen er vaak voor in de media dat de stockbeelden keer op keer heteroseksuele blanke slanke mensen zijn. Dat is jammer, maar je moet echt specifieke zoekfuncties in de databanken gaan geven zoals 'zwarte vrouw met tatoeages' of 'homoseksueel koppel' als je wat meer diversiteit wil.'

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Campagnes over body positivity. Is dat niet een beetje laat? Het is 2016."

"Campagnes over body positivity. Is dat niet een beetje laat? Het is 2016."

.
© .
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Waarom zo weinig diversiteit in reclame?

"It's all about the money. Als merken en reclamebureaus hun inkomsten een tijdje naar beneden zien gaan, zal er paniek heersen. Maar die inkomsten zullen sowieso opnieuw gaan stijgen", vindt Sabine Peeters.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Verschillende versies van body positivity

"Na seksueel grensoverschrijdend gedrag moet je je eigen lichaam terug leren aanvaarden. Ook dat is voor mij body positivity", vertelt Sabine.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Seksuele voorlichting op school

Sabine Peeters: "We leerden over de bevruchting en hoe je een condoom moet aandoen. Maar genieten? Dat kwam niet aan bod. Nochtans is het een super belangrijk deel van seks. Daarom heb ik dat wel opgenomen in mijn boek. Ook homoseksualiteit en biseksualiteit werden niet echt besproken."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wordt er genoeg over gepraat?

"Toen mijn eetstoornis begon ben ik met een schoolpsychologe gaan praten. Het ging bijvoorbeeld over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die psychologe zei na drie sessies dat ik er nu wel over moest zijn, terwijl ik er helemaal nog niet over was. Dat draag ik tot vandaag mee", getuigt Sabine Peeters.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Eetstoornissen op school: "Er werd gewoon niet over gepraat"

Anke Wauters, over clubjes op scholen waarin leden elkaar aanmoedigen weinig te eten: "Op school hebben we het daar nooit over gehad. We hadden wel tafels in de refter waar de mensen zaten die maar vijf druiven aten, de tafel van de mensen die straks gingen spijbelen om wiet te gaan smoren,... Overal waren er groepjes en ik was zo wat de persoon die in geen enkel groepje thuishoorde.

Ik wist wel van mensen die zich zorgen maakten om hun vrienden en die daarmee dan naar leerkrachten of vertrouwenspersonen stapten, maar daar stopte het. Daar gebeurde niets mee. Er werd gewoon niet over gepraat."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Reacties op lezingen en het delen van verhaal

Sabine Peeters: "Er wordt emotioneel gereageerd op mijn verhaal wanneer ik ga spreken op scholen en opleidingen. Het raakt gevoelige snaren. Het is een onderwerp dat te lang verborgen is gebleven. Leerkrachten vertellen me vaak geëmotioneerd over wat zij zien, ook op sociale media. Leerlingen vormen groepjes op Facebook waar ze tips geven over hoe ze zo min mogelijk kunnen eten of zichzelf kunnen verminken."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Sabine Peeters: "Ik ben geen robot en wil dat ook niet zijn. Ik wil zoveel meer zijn dan een machine."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Je lichaam is een machine: akkoord of niet?"

"Je lichaam is een machine: akkoord of niet?" De stelling van Katrin Swartenbroux roept twijfel op bij de panelleden.

Anke Wauters: "Doordat ik als tiener wou blijven functioneren, at ik soms nog maar net genoeg om niet flauw te vallen. Dat is een heel moeilijke stelling."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

"Behandel je lichaam zoals je eigen kind"

Sabine Peeters over de aanvaarding van haar lichaam: "Een van de problemen van een negatief zelfbeeld is vervreemding, de signalen van je lichaam niet opnemen. Ik heb mezelf de psychologie aangeleerd om te kijken naar mijn lichaam zoals mensen kijken naar hun kinderen: je kan er eens boos op zijn of teleurgesteld, maar je zal er altijd van houden. Je wilt ze de juiste voeding geven en knuffelen 's avonds. Zo ben ik uit die negatieve spiraal geraakt."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Waarom kunnen we niet wat vaker onze eigen vriendin zijn?"

Anke Wauters: "Als alles wat in mijn boek staat, geschreven zou zijn door een vriendin, zou ik me heel veel zorgen maken over die vriendin. Ik zou niet willen dat zij zich zo voelde. En toch doen we het onszelf aan. Waarom kunnen we niet wat vaker onze eigen vriendin zijn?"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Maatschappelijke invulling van voedsel

Sabine Peeters: "Kinderen worden bestraft en beloond met voedsel, we feesten met voedsel, we rouwen met voedsel. Ik maak me daar ook soms schuldig aan, alles is bijna gerelateerd aan voedsel."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Twitteraar in de war over 'lief voor mijn lijf'

Context: toen Katrin Swartenbroux het debat aankondigde, was er een twitteraar die zich afvroeg wat dat nu eigenlijk is 'lief zijn voor je lijf'.

"Leven in uitersten lijken me geen goed idee. Iedere dag groene smoothies drinken en yoga doen of iedere dag marshmallows eten voor de tv: lief zijn voor je lijf is niet zo extreem," aldus Sabine Peeters.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Voedsel en gevoelens

Anke Wauters: "Voedsel is altijd ofwel negatief, ofwel positief. Dit soort eten is slecht en dit soort eten is goed en als ik dit negatieve eten eet, heb ik mijn hele leven verpest. Zo ga je op de duur ook denken: yes, ik heb een smoothie gedronken!"

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Soms jaloers op wie met make-up omkan"

"Ik ben soms jaloers op mensen die goed met make-up konden werken, want zij kunnen zich op hun best presenteren. Make-up hield me nooit bezig als tiener, ik wou niet denken aan mijn uiterlijk. Dus ik heb dat nooit geleerd," zegt Anke Wauters.

Sabine biedt zich aan als expert ter zake.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Zit er altijd iets achter?

Sabine Peeters: "Kleine oplossingen zoeken vind ik niet fout. Als we op een gezonde manier oplossingen kunnen vinden, mag dat. We moeten niet altijd té diep graven. Ik verf mijn haar omdat ik niet grijs wil zijn op mijn 34ste. Goh, daar hoef ik dan niet echt diep in mezelf voor te graven. Maar wanneer het een masker wordt voor een reeks onzekerheden, zoals mensen die volledig geobsedeerd zijn door make-up en niet durven buitenkomen zonder make-up, dan is dat wel problematisch en dan zit er wel iets achter."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Diëten als verplichting

Anke Wauters: "Toen ik jong was, zag ik in heel wat lifestyle-magazines dat dieettrends gepubliceerd werden als een verplichting. Je moest dat doen of je hoorde er niet bij. Ik denk wel dat de media dergelijke verhalen mogen brengen, maar ze moeten nadenken over de manier waarop. Je mag dat niet presenteren als dé oplossing die iedereen moet volgen."

"Je gaat al die oplossingen die gepresenteerd worden in de media gebruiken, maar ze werken niet, of toch niet altijd. En dan raak je alleen maar teleurgesteld."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

“Er is geen probleem met praten over diëten, gezonde voeding en beweging”

"Ik wil gezond zijn en sport is voor mij een ideale manier om mij zowel mentaal als fysiek goed te voelen. Daarom heb ik dit onderwerp ook in mijn boek gestopt", licht Sabine Peeters toe.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Is er al meer diversiteit in de modesector?

Sabine Peeters: "Het is al beter, maar ik zou nog veel meer diversiteit willen zien."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Hoe kunnen we dit verhelpen in de magazinewereld?

"Stop met die diversiteit constant te benoemen. 'Curvy edition, plus-size nummer': stop hiermee. Beschouw het als normaal dat er een mix is van verschillende modellen en onderwerpen. Ik snap wel dat dit vaak samenhangt aan een financiële reden, dat adverteerders een magazine willen zien met blanke, slanke modellen. En het probleem van de sample sizes is ook reëel. Maar het is tijd dat we diversiteit als de norm zien. Dat iedere editie van magazines divers is. Er moet niet zoveel tamtam gemaakt worden als er eens modellen gebruikt worden met een andere huidskleur of een ander maatje."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

De media en diversiteit

Anke Wouters: "Het lijkt me erg moeilijk voor de media om diverse lichamen te tonen. Mensen zijn vertrouwd aan bepaalde beelden en het lijkt me niet evident het anders te doen, al was het maar omdat je op tegenstand botst van adverteerders. En toch is het nuttig om de oefening te doen. Zet toch gewoon één model met een maatje meer of één model die wat kleiner is of niet blank is tussen andere modellen bij een shoot."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Invloed op maatschappij

"Een negatief zelfbeeld heeft een enorme impact. Er zijn bepaalde sociale aangelegenheden waar mensen niet naartoe gaan en talenten die weggestopt worden. De maatschappij zou er baat bij hebben als dit niet zo was", klinkt het bij Sabine.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Staat hoe je eruit ziet je soms in de weg?

Anke Wauters: "Ik dénk heel vaak dat hoe ik eruit zie mij in de weg staat ja. Dan niet zozeer in mijn job zoals bij Sabine, want daar zijn mensen er echt niet mee bezig. Het staat mij meer in de weg omdat ik niet buiten wil komen of niet naar feestjes wil gaan, of niet met vriendinnen op reis wil omdat ik niet elke vriendinnenfoto wil verpesten omdat ik erop sta. In die zin ontzeg ik me wel dingen ja."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Sabine Peeters over hoe haar uiterlijk haar professionele leven heeft beïnvloed: "Ik ben al ooit bijna van een job geweigerd omwille van mijn gewicht. De fotograaf zei letterlijk: 'Ik wil niet met zo'n dikke visagiste werken', wat vreselijk was. Ik ging huilend slapen tijdens die klus."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Modellenwereld

Sabine Peeters: "Ik ben geen voorstander van modellen die iedere maand hun BMI moeten laten opmeten. Er zijn heel wat jonge meisjes in de modellenwereld die van nature mager zijn. Ze zijn daar waarschijnlijk al genoeg mee geconfronteerd geweest. Het is een beetje een invasie van hun privacy om het diversiteitsprobleem zo aan te pakken. Ik ben uiteraard wel voorstander van meer diversiteit, maar dit is geen oplossing."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Oprecht bezorgd?

"Het is meestal geen oprechte bezorgdheid als mensen over mijn de gezondheid van mijn gewicht beginnen", aldus Sabine Peeters.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Wie mag iets zeggen over je lichaam?

Anke Wauters: "Gezondheid en body image zijn twee verschillende dingen. Gezondheid is iets tussen jou en dokters, en als die mensen aan de alarmbel trekken, weet je dat ze dat doen vanuit hun expertise en vanuit zorg om jou. Zij doen dat niet omdat ze niet buiten durven komen met jou. Het is belangrijk om naar die mensen te luisteren.

Voor andere mensen is dat anders; als iemand anders mij zegt dat ik op mijn gewicht moet letten, zit ik meteen op mijn paard. Maar dat ligt ook misschien wel aan mij, dat weet ik niet."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Doktersadvies

Sabine Peeters: "We mogen het onderwerp van obesitas niet vermijden. Het is een privéaangelegenheid, dat is iets tussen jou en je dokter. Die kan samen met jou bepalen of je gezond bent of niet."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Context

Sabine Peeters: "Het hangt ervan af hoe dat het gezegd wordt. Als het als belediging bedoeld is, is het uiteraard niet ok. Het is de context en de intonatie die van belang zijn. Als de dokter mij adviseert om wat af te vallen omwille van gezondheidsredenen, heb ik daar helemaal geen problemen mee. Dat trekt het gesprek gewoon open."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Het woord dik: waar stopt de shaming en waar begint het benoemen van dingen?

Anke Wauters: "Dik is gewoon een beschrijving en het zou niet meer mogen zijn dan dat. Vroeger had ik daar wel een probeem mee, maar nu niet meer. Ik denk dat het ermee te maken heeft waar je staat in je zelfacceptatie."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Mogen we mensen dik noemen?

Sabine Peeters: "Ik heb er momenteel geen problemen meer mee om dik genoemd te worden. Ik vind het ook okay om in een winkel een afdeling met plus-size kleding te vinden. Dat is gewoon super handig."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Sabine Peeters: "Wetenschappelijk bewezen: kinderen die als lelijk worden beschouwd, worden slechter behandeld door leeftijdsgenoten en volwassenen, waardoor kinderen zich slechter gaan gedragen en naar eten gaan grijpen."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Een dikker iemand is lui en gaat alleen eindigen"

Anke Wauters: "We zien een lichaam en we gaan daar meteen bepaalde karaktereigenschappen aan verbinden, ongeacht of die kloppen of niet. Dat is heel bevreemdend, want doorgaans staat dat volledig los van wie je bent als mens. Een dikker iemand is lui, draagt geen zorg voor zichzelf en gaat alleen eindigen."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Thin Privilege

"Binnen de modetak wordt vaak gegoocheld met de term thin privilege. Maar shaming is shaming", licht Sabine Peeters toe.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Negatieve commentaren op de nieuwe Pirelli-kalender

Jij wist nog niet dat er geen Photoshop gebruikt werd bij het maken van de nieuwe Pirelli-kalender?

HERLEES: 44ste Pirellikalender: geen Photoshop, amper make-up en niet naakt

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

"Je mag niet te dik zijn, maar ook niet te slank"

Sabine Peeters: "Ik heb hier toevallig rond gewerkt met Astrid Bryan. Zij krijg constant body shaming berichten over dat ze veel te mager zou zijn. Skinny shaming is even erg als fat shaming."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Het probleem van Pinterest quotes

Sabine Peeters: "Pinterest quotes zijn heel vaak uit de context gerukt en te pas en te onpas op andere verhalen gekleefd. Die citaten zeggen: 'als je maar hard genoeg droomt, lukt het wel.' Maar dat is niet altijd de realiteit. Ik zou graag klinken zoals Adele en kan oefenen tot ik erbij neerval, maar dat zal nooit zo zijn. Ik ben dus niet zo'n fan van motivational quotes."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

De tirannie van Pinterest

Anke Wauters: "Je komt al die zelfliefde promotende spreuken tegen op Pinterest. Je leest en herleest ze en voelt je bijna schuldig als je jezelf niet graag kan zien."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Soms voel je je haast schuldig als je gewicht wilt verliezen

Sabine Peeters: "Het is niet hypocriet om gewicht te willen verliezen. Als jij je daar beter bij voelt, is dat prima. Zolang het maar op een gezonde manier gebeurt."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wees geduldig

Sabine Peeters: "Het is heel moeilijk om geduldig te zijn, dat besef ik en herken ik uit eigen ervaring. Maar toch is dat belangrijk."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Hoe kan je omgeving er het beste mee omgaan?

Anke Wauters: "Het is een natuurlijke reflex van mensen om, wanneer er iemand naar hen toekomt en zegt dat ze zich slecht voelen, dat weg te duwen: "Maar nee, jij bent toch mooi zoals je bent'. Maar zo gaan die gedachten, die gevoelens niet weg. Je mag je ook slecht voelen, zoals ik ook in mijn boek schreef. Als vriendin of familie ga je daar dan beter op in volgens mij. Dan kan je beter vragen: 'Oei, hoe komt het?', en dat gesprek durven aangaan."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Hoe kan je helpen?

Sabine Peeters: "Heel veel geduld hebben en er zijn wanneer dat nodig is. Geef mensen het gevoel dat ze hun hart kunnen luchten zonder veroordeeld te worden. Openheid is heel belangrijk. Zo kan het probleem sneller aangepakt worden. Anders wordt een probleem veel groter."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Sabine Peeters: "Mensen beseffen niet altijd dat het een vicieuze cirkel is. Mensen die een problematische relatie hebben met hun lichaam en voeding hebben geen behoefte aan negatieve commentaren over voedingsgewoontes. Dat maakt het meestal erger. Er wordt te weinig aandacht besteed aan de psychologische achtergrond van obesitas. Body positivity is een bijdrage om iedereen zich beter in z'n vel te laten voelen. Dan luister je ook beter naar de signalen die je lichaam je geeft."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

"Jullie moeten je vaak verantwoorden, zeggen dat jullie gezond zijn."

Anke Wauters: "Ja, ik heb vaak het gevoel dat ik moet zeggen dat ik bijvoorbeeld gisteren ben gaan lopen. Ik voel dat mensen een oordeel klaarhebben en daar wil ik meteen tegen reageren. Terwijl die mensen daar vaak niet mee bezig zijn. Familie, dat is iets anders. Familie kan je avond echt verpesten door een opmerking die voor hen heel klein lijkt, maar voor mij een grote impact achterlaat: 'Gaat ge nu nog een koekske pakken?'"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Geen negatieve reacties

"Mijn boek is vrij genuanceerd en ik heb geprobeerd verschillende stemmen aan bod te laten. Ook de ervaringen van mannen komen aan bod in 'Lief voor mijn lijf', want mannen krijgen ook zeker mee te maken met een negatief lichaamsbeeld."

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

De reacties

Anke Wauters: "Ik heb heel veel positieve reacties gehad over mijn boek. Ik was heel erg bang voor negatieve reacties, zeker omdat ik die in het verleden ook al veel heb gekregen. Maar vandaag krijg ik nog steeds elke week aangename reacties in mijn mailbox van mensen die me bedanken. Mijn boek is voor sommige mensen echt een steun. Ik heb dat nooit gehad."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Een boek om mee aan de slag te gaan'

Sabine Peeters over de insteek van haar boek: 'Ik heb lang nagedacht over de aanpak van mijn boek 'Lief voor mijn lijf'. Enkel het verhaal brengen is misschien niet genoeg als je echt iemand wilt helpen. Daarom koos ik ervoor om experts te betrekken in het boek.'

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Waarom Anke Wouters haar boek schreef

Anke Wauters: "Je ziet overal in de maatschappij heel veel perfectie weerspiegeld en ik voelde me daar onzeker door. Je komt niet vaak een eerlijke stem tegen. Je bent oké ondanks je imperfecties. Dat wou ik laten horen."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Trend

Sabine Peeters: 'Ik werk in de modewereld en merk dat de vraag naar diversiteit erg aan het stijgen is. Het was het ideale moment om met een boek over dit thema te komen.'

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Het laatste volk komt aan

.
© .
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Twitter

Mee tweeten kan en mag. Gebruik de hashtags #KnackWeekend en #BodyImageDebat

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

We zijn er klaar voor

De laatste voorbereidingen voor het #BodyImageDebat. Over tien minuutjes beginnen de drie panelleden eraan!