‘Hangry’ is wetenschappelijk verklaarbaar fenomeen

4231841

Hangry, de Engelse portmanteau van hungry en anger die zich ook in onze woordenschat heeft genesteld, is niet enkel een leuk fenomeen om op postkaarten en sweaters te drukken: hangry is ook wetenschappelijk te verklaren.

Hangry, de Engelse portmanteau van hungry en anger die zich ook in onze woordenschat heeft genesteld, is niet enkel een leuk fenomeen om op postkaarten en sweaters te drukken: hangry is ook wetenschappelijk te verklaren.

Knorrig zijn omdat je maag knort, dat is in feite de betekenis van hangry. Het is een gevoel dat je zeker al eens ervaren hebt en hoewel je dacht dat je alleen stond in je heerlijke unieke wereld blijkt hangry een universeel en zelfs ontzettend logisch fenomeen.

Wanneer we hongerig zijn hebben onze hersenen een tekort aan glucose, waardoor we minder in staat zijn om ons te concentreren en onze emoties te controleren. Dit gebrek aan concentratie zorgt ervoor dat we domme foutjes maken die we anders moeiteloos weten omzeilen en doet ons zelfs moeilijk uit onze woorden komen. Meegaan met wat sociaal acceptabel is wordt steeds moeilijker, waardoor je waarschijnlijk sneller geïrriteerd geraakt. Aangezien je je emoties niet goed kan controleren zal je dus ook sneller uitvliegen en vloeken op zo’n moment.

via GIPHY

Bovendien kent onze hanger ook een genetische verklaring, aangezien zowel het hongergevoel als onze woede gecontroleerd worden door dezelfde genen, schrijft How It Works. Neuropeptide Y, een bijproduct van deze genen, wordt vrijgegeven in onze hersenen wanneer we honger hebben, en aangezien deze neurotransmitter ook onze woede reguleert is het logisch dat een hoog neuropeptide Y-niveau ons meer honger doet krijgen en ons boos maakt.

Wetenschappers zeggen dat het belangrijk is om hanger als een overlevingsmethode te bekijken. Als een hongerig dier een stapje achteruit zou doen en anderen eerst een hapje laat eten zou er voor dat dier niet veel meer overblijven. Vechten om voedsel is gelukkig niet iets dat de meesten onder ons niet dagelijks moeten doen, maar voor het behoud van je sociale leven is het dus wijs om enkele snacks mee te slepen die je langer een verzadigd gevoel geven. Noten zijn hiervoor dé aangewezen producten, al zal een chocoladereep met nootjes ook wel helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content