De modelabels H&M en C&A hebben een overeenkomst getekend waarin ze beloven voldoende veiligheidsmaatregelen te voorzien voor textielarbeiders in de fabrieken in Bangladesh.

Belangrijke stap

In het contract dat H&M heeft ondertekend staat dat het gebouw brandveilig moet zijn en dat het bedrijf moet betalen voor de nodige herstellingswerken zodat de arbeiders in veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren.

"De beslissing van H&M om deze overeenkomst te tekenen, is van groot belang. Ze zijn de op één na grootste producent van kledij in Bangladesh", zegt Scott Nova, directeur van de Worker Rights Consortium. "Deze overeenkomt zal ongetwijfeld veel levens redden."

De overeenkomt eist ook dat bedrijven onafhankelijke veiligheidsinspecties moeten toestaan en dat ze niet meer samenwerken met fabrieken die zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden. "Deze overeenkomt zal hopelijk een einde betekenen aan de catastrofale rampen die zich de laatste jaren meermaals hebben voorgedaan. Er zijn al teveel mensen gestorven", zegt Nova tegen WWD. De overeenkomst is een wettelijk contract dat de bedrijven ertoe verplicht zich aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Overtredingen zullen dan ook met fikse boetes bestraft worden.

Calvin Klein en C&A

Deze overeenkomt komt op hetzelfde neer als een ander pact dat PVH, waaronder Calvin Klein en Tommy Hilfiger zitten, al ondertekend heeft. Ook kledingketen C&A heeft aangekondigd dat ze, samen met IndustriALL en UNI Global Union, een brandveiligheidsovereenkomst voor Bangladesh hebben getekend.

"Met de toegezegde financiële steun van de C&A Foundation werd meer dan één miljoen euro uitgetrokken voor programma's ter ondersteuning van de noden op lange termijn van verschillende groepen slachtoffers van de brand in Tazreen", zo stelt C&A in zijn persbericht.

Grondige brandveiligheidsaudits, uitgevoerd door Bureau Veritas en gefinancierd door de C&A Foundation, zijn al aan de gang in Bangladesh bij productie-eenheden van lokaal gevestigde C&A-leveranciers. Een doorlopend programma rond duurzame leveranciers wordt in 2013 uitgebreid en zal nog meer Bengaalse leveranciers omvatten.

Andere merken die ook kledij produceren in Bangladesh werden ook gevraagd een pact te tekenen voor 15 mei. (RDM)

De modelabels H&M en C&A hebben een overeenkomst getekend waarin ze beloven voldoende veiligheidsmaatregelen te voorzien voor textielarbeiders in de fabrieken in Bangladesh. Belangrijke stapIn het contract dat H&M heeft ondertekend staat dat het gebouw brandveilig moet zijn en dat het bedrijf moet betalen voor de nodige herstellingswerken zodat de arbeiders in veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren. "De beslissing van H&M om deze overeenkomst te tekenen, is van groot belang. Ze zijn de op één na grootste producent van kledij in Bangladesh", zegt Scott Nova, directeur van de Worker Rights Consortium. "Deze overeenkomt zal ongetwijfeld veel levens redden." De overeenkomt eist ook dat bedrijven onafhankelijke veiligheidsinspecties moeten toestaan en dat ze niet meer samenwerken met fabrieken die zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden. "Deze overeenkomt zal hopelijk een einde betekenen aan de catastrofale rampen die zich de laatste jaren meermaals hebben voorgedaan. Er zijn al teveel mensen gestorven", zegt Nova tegen WWD. De overeenkomst is een wettelijk contract dat de bedrijven ertoe verplicht zich aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Overtredingen zullen dan ook met fikse boetes bestraft worden.Calvin Klein en C&ADeze overeenkomt komt op hetzelfde neer als een ander pact dat PVH, waaronder Calvin Klein en Tommy Hilfiger zitten, al ondertekend heeft. Ook kledingketen C&A heeft aangekondigd dat ze, samen met IndustriALL en UNI Global Union, een brandveiligheidsovereenkomst voor Bangladesh hebben getekend. "Met de toegezegde financiële steun van de C&A Foundation werd meer dan één miljoen euro uitgetrokken voor programma's ter ondersteuning van de noden op lange termijn van verschillende groepen slachtoffers van de brand in Tazreen", zo stelt C&A in zijn persbericht. Grondige brandveiligheidsaudits, uitgevoerd door Bureau Veritas en gefinancierd door de C&A Foundation, zijn al aan de gang in Bangladesh bij productie-eenheden van lokaal gevestigde C&A-leveranciers. Een doorlopend programma rond duurzame leveranciers wordt in 2013 uitgebreid en zal nog meer Bengaalse leveranciers omvatten. Andere merken die ook kledij produceren in Bangladesh werden ook gevraagd een pact te tekenen voor 15 mei. (RDM)