Volgens milieuvereniging Greenpeace lozen grote merken zoals Gap, Banana Republic en Old Navy hun giftige stoffen in Indonesische rivieren.

In hun pas uitgebracht rapport 'Toxic Threads: Polluting Paradise' staat dat het bedrijf PT Gistex, waarbij deze merken hun stoffen bestellen en laten bleken, al zijn giftig afvalwater in de Citarum rivier dumpt. Deze rivier wordt ook gebruikt door de lokale bevolking van West-Java die daar hun drinkwater uithaalt. Greenpeace verzamelde monsters van het afvalwater en ontdekte een breed scala aan giftige stoffen. In de afgenomen stalen vonden ze een pH-waarde, een zuurtegraad, terug van 14. Dit is zo hoog dat het zelfs brandwonden op de blote huid kan veroorzaken. Sommige toxische stoffen zijn hormoonverstorend en schadelijk voor het leven in de rivier en andere zijn verontreinigende stoffen die nog een lange tijd aanwezig blijven in de natuur.

Niet tegen de wet

In Indonesië moeten kledingfabrikanten zich niet verantwoorden tegenover de regering en kunnen ze dus doen en laten wat ze willen. Zo zijn er geen wetten vastgelegd omtrent het dumpen van chemicaliën. Greenpeace probeert met deze campagne zowel de klanten als de betrokken inwoners te sensibiliseren. "Mensen die langs de Citarum wonen en afhankelijk zijn van dit water, hebben het recht om te weten wat er in wordt geloosd. En de klanten van Gap hebben het recht te weten welke schadelijke stoffen worden gebruikt voor het maken van hun kleding", zegt Marjolein Buijssen van Greenpeace.

Vervuilende jeans

Het bleken van kleding is zeer schadelijk voor de natuur en toch maken veel modemerken hun handen hier aan vuil. Voor het bleken van één jeans is er wel 7000 liter water nodig en het blekingsproces levert zo een tien kilo CO2 uitstoot op volgens voorlichtiginsorganisatie Milieu Centraal. Het behandelen van textiel is goed voor zo'n 17 tot 20 procent van de industriële watervervuiling. Een jeans bleken kan ook door hem te zandstralen, deze techniek is veel goedkoper maar zeer gevaarlijk voor de gezondheid van het personeel want men kan er een dodelijke longziekte door oplopen.

Hoopgevende beloftes

Greenpeace voert sinds 2011 campagne tegen de giftige stoffen die kledingmerken gebruiken. Zo hebben ze al 17 merken kunnen overtuigen om geen giftige stoffen meer te gebruiken. Daarbij zitten bekende merken zoals Zara, Levi's, Benetton, Victoria's Secret en zelfs Valentino. (AV)

Volgens milieuvereniging Greenpeace lozen grote merken zoals Gap, Banana Republic en Old Navy hun giftige stoffen in Indonesische rivieren. In hun pas uitgebracht rapport 'Toxic Threads: Polluting Paradise' staat dat het bedrijf PT Gistex, waarbij deze merken hun stoffen bestellen en laten bleken, al zijn giftig afvalwater in de Citarum rivier dumpt. Deze rivier wordt ook gebruikt door de lokale bevolking van West-Java die daar hun drinkwater uithaalt. Greenpeace verzamelde monsters van het afvalwater en ontdekte een breed scala aan giftige stoffen. In de afgenomen stalen vonden ze een pH-waarde, een zuurtegraad, terug van 14. Dit is zo hoog dat het zelfs brandwonden op de blote huid kan veroorzaken. Sommige toxische stoffen zijn hormoonverstorend en schadelijk voor het leven in de rivier en andere zijn verontreinigende stoffen die nog een lange tijd aanwezig blijven in de natuur. Niet tegen de wet In Indonesië moeten kledingfabrikanten zich niet verantwoorden tegenover de regering en kunnen ze dus doen en laten wat ze willen. Zo zijn er geen wetten vastgelegd omtrent het dumpen van chemicaliën. Greenpeace probeert met deze campagne zowel de klanten als de betrokken inwoners te sensibiliseren. "Mensen die langs de Citarum wonen en afhankelijk zijn van dit water, hebben het recht om te weten wat er in wordt geloosd. En de klanten van Gap hebben het recht te weten welke schadelijke stoffen worden gebruikt voor het maken van hun kleding", zegt Marjolein Buijssen van Greenpeace.Vervuilende jeans Het bleken van kleding is zeer schadelijk voor de natuur en toch maken veel modemerken hun handen hier aan vuil. Voor het bleken van één jeans is er wel 7000 liter water nodig en het blekingsproces levert zo een tien kilo CO2 uitstoot op volgens voorlichtiginsorganisatie Milieu Centraal. Het behandelen van textiel is goed voor zo'n 17 tot 20 procent van de industriële watervervuiling. Een jeans bleken kan ook door hem te zandstralen, deze techniek is veel goedkoper maar zeer gevaarlijk voor de gezondheid van het personeel want men kan er een dodelijke longziekte door oplopen. Hoopgevende beloftes Greenpeace voert sinds 2011 campagne tegen de giftige stoffen die kledingmerken gebruiken. Zo hebben ze al 17 merken kunnen overtuigen om geen giftige stoffen meer te gebruiken. Daarbij zitten bekende merken zoals Zara, Levi's, Benetton, Victoria's Secret en zelfs Valentino. (AV)