Goedele Liekens over het seksleven van de Belg: ‘Trage seks wordt onderschat’

Goedele Liekens © Foto R.V.

Voor 4 op de 10 Belgen is praten over seks nog steeds taboe. Toch is 84 procent niet helemaal tevreden over het reilen en zeilen in de slaapkamer. Waar zit de kink in de kabel? ‘We hebben een verdraaid beeld van goede seks’, verklaart seksuoloog Goedele Liekens.

Slechts 16 procent van de Belgen is 100 procent tevreden over hun seksleven. Dat blijkt uit een enquĆŖte van de Nederlandse eroticagigant Christine Le Duc bij 1.000 seksueel actieve landgenoten. 16 procent lijkt weinig, volgens seksuoloog Goedele Liekens moeten we dat cijfer vooral niet dramatiseren.

‘Een klein percentage is perfect tevreden, 25 procent is ontevreden en al de rest zit ertussenin. Ongeveer de helft van de respondenten is dus min of meer blij in bed. Dat is niet goed, maar iets minder rampzalig dan het op het eerste zicht lijkt’, nuanceert Liekens.

Leve de slow sex

Prestatiedruk, een gebrekkige communicatie of foute verwachtingen vergallen het plezier in de slaapkamer. ‘In films, liedjes en in de media wordt passionele, acrobatische seks bewierookt. Het soort seks waarbij je alle hoeken van de kamer te zien krijgt en er vooral heftig wordt gepompt en geduwd. Daardoor hebben we te weinig oog voor de echte passie en intimiteit. Slow sex is vaak een pak bevredigender dan de oppervlakkige, filmische seks die overal te zien is. Een trage vrijpartij kan heel intens en vurig zijn: door dat langzame voel je beter wat er in je lichaam en je hoofd gebeurt en spatten de vonken ervan af. Seks gaat over gevoelens, dat mogen we niet vergeten.’

Als we een probleem uiteindelijk toch ter sprake brengen, dan wordt het al snel zeuren

Over die gevoelens praten is voor iets minder dan de helft van de Belgen moeilijk. Hoe langer we in een relatie zitten, hoe minder er gepraat wordt. ‘Belgen hebben van nature de neiging om heel veel op te kroppen. Als we een probleem uiteindelijk toch ter sprake brengen, is de kans groot dat we gaan zeuren of dat we ontploffen door alle opgehoopte gevoelens. En dat wil je natuurlijk ten alle koste vermijden’, legt Liekens uit.

Functioneringsgesprek

Hoe pak je het dan wel aan? ‘Positieve bekrachtiging is de sleutel. Dat werkt bij honden, maar ook bij mensen. (lacht) Maak er vooral geen seksueel functioneringsgesprek van, maar houd het luchtig en positief. In plaats van te klagen over jullie onregelmatige seksleven, kan je achteraf bijvoorbeeld zeggen: “Dat was lekker, ik wil graag vaker met jou vrijen.”‘

.
. Ā© Getty Images/iStockphoto

‘Door op zo’n manier te communiceren, vermijd je dat het pijnlijk of vervelend wordt en kom je toch te weten wat de ander precies lekker vindt. Verder is het ook belangrijk om niet alles in Ć©Ć©n keer te veranderen. Rome is ook niet gebouwd op Ć©Ć©n dag. Werk stap voor stap en oefening baart kunst’, vervolgt Liekens.

Schoonheidsidealen niet welkom in de slaapkamer

Wie erin slaagt om de communicatieproblemen uit de weg te ruimen, komt al een heel eind. Maar voor 1 op de 4 Belgen speelt ook de eigen onzekerheid een grote rol. Niet onlogisch, vindt de seksuoloog. ‘Wie voelt zich tegenwoordig nog knap genoeg? Maar we mogen schoonheid echter niet verwarren met seksuele aantrekkingskracht. Dat is een grote fout. Je hoeft helemaal geen Victoria’s Secret-model te zijn om goede seks te hebben. Kijk maar naar de dames van plezier in de Aarschotstraat in Brussel: zij voldoen bijlange na niet aan het schoonheidsideaal, maar het zijn wel vrouwen die seks uitstralen. En die komen blijkbaar in alle vormen, maten, kleuren en stijlen. Het heeft dus weinig zin om je te spiegelen aan het schoonheidsideaal. Dat zegt niets over je eigen seksuele aantrekkingskracht.’

Dat staat hier alvast genoteerd. Nu is het een kwestie van dat inzicht ook mee te nemen naar de slaapkamer.

Goedele Liekens heeft samen met Christine le Duc een academie opgestart met workshops en trainingen die helpen om je seksleven te verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content