Gerecht in Bangladesh heft ban op film over Rana Plaza op

Een vrouw toont tijdens de herdenking van de ramp een foto van een overleden familielid. © REUTERS

Het Hooggerechtshof van Bangladesh heeft de ban op de film Rana Plaza, over een arbeider die twee jaar geleden gered werd uit de ingestorte textielfabriek in India, opgeheven.

Op 24 april 2013 stort in Bangladesh een fabriek in waar tal van bekende kledingmerken (zoals Primark, Mango en Benetton) produceerden. Bij de ramp komen meer dan duizend mensen om het leven en raakt het dubbele ervan gewond. 17 dagen na de ramp leeft de hoop echter op, want de 19-jarige Reshma Begum wordt nog levend vanonder het puin gehaald. Het is haar verhaal dat regisseur Nazrul Islam Khan vertelt in zijn film Rana Plaza.

Petitie

Hoewel de film al succesvol langs de nationale filmkeuringscommissie was gepasseerd, verbood het Hooggerechtshof vorige maand de lancering nog omdat ze volgens een petitie van de National Garment Workers League “scĆØnes vol horror, wreedheid en geweld bevat die arbeiders in de voor het land vitale kledingindustrie kunnen schaden.” De leider van die organisatie, Sirajul Islam Rony, stelde dat “vrouwelijke arbeiders bang zullen worden na het bekijken van de film”.

Afgelopen weekend hebben vier rechters die ban echter ongedaan gemaakt. Ze motiveerden hun beslissing niet, maar volgens de producers van Rana Plaza is er geen enkel obstakel meer om de film te lanceren.

De kledingindustrie in India is goed voor 22,4 biljoen euro en stelt vier miljoen mensen te werk. Dit zijn vooral vrouwen die vanuit een dorp naar de stad komen in de hoop meer bestaanszekerheid te winnen.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content