Begin mei krijgt Gent haar eerste 'verpakkingsarme' winkel, nadat eerder al in Antwerpen en Leuven soortgelijke initiatieven het levenslicht zagen. 'Ohne', gelegen aan de Steendam vlakbij de Gentse Dampoort, vraagt aan consumenten om zelf herbruikbare potten of zakken mee te brengen.

Het winkelconcept steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. 'Bij de keuze van producten vertrekken we altijd van het afvalarme, daarnaast willen we dat producten van zo dicht mogelijk komen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tot slot geven we de voorkeur aan biologische producten,' zegt Sophie Deren (Ohne), één van de vijf Gentenaars achter het bedrijf. Daar waar verpakkingen niet te vermijden zijn, zoals bijvoorbeeld bij confituur of choco, werkt Ohne met een retoursysteem.

Het systeem is voor de consument eenvoudig: na het wegen van zakken en potten aan de ingang wordt een gewichtscode toegekend. Na het winkelen wordt het geheel gewogen en het gewicht van de meegebrachte verpakking afgetrokken.

Ohne zet in op dagelijkse verbruiksgoederen, met in de eerste plaats (seizoensgebonden) voeding, maar ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Daarnaast is er ook een assortiment aan duurzame en recycleerbare verbruiksartikelen 'die het leven aangenaam maar vooral groener maken'.

De verpakkingsarme winkels zijn in opmars in Vlaanderen. In de Antwerpse Reyndersstraat opende begin september 2014 de biologische en lokale speciaalzaak 'Robuust', waar plastic verpakkingen gebannen worden, volgens het 'Zero Waste-concept'. In december opende in de Tiensestraat in Leuven 'Concent', een coöperatieve voedingswinkel zonder verpakkingen.

Begin mei krijgt Gent haar eerste 'verpakkingsarme' winkel, nadat eerder al in Antwerpen en Leuven soortgelijke initiatieven het levenslicht zagen. 'Ohne', gelegen aan de Steendam vlakbij de Gentse Dampoort, vraagt aan consumenten om zelf herbruikbare potten of zakken mee te brengen. Het winkelconcept steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. 'Bij de keuze van producten vertrekken we altijd van het afvalarme, daarnaast willen we dat producten van zo dicht mogelijk komen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tot slot geven we de voorkeur aan biologische producten,' zegt Sophie Deren (Ohne), één van de vijf Gentenaars achter het bedrijf. Daar waar verpakkingen niet te vermijden zijn, zoals bijvoorbeeld bij confituur of choco, werkt Ohne met een retoursysteem. Het systeem is voor de consument eenvoudig: na het wegen van zakken en potten aan de ingang wordt een gewichtscode toegekend. Na het winkelen wordt het geheel gewogen en het gewicht van de meegebrachte verpakking afgetrokken. Ohne zet in op dagelijkse verbruiksgoederen, met in de eerste plaats (seizoensgebonden) voeding, maar ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Daarnaast is er ook een assortiment aan duurzame en recycleerbare verbruiksartikelen 'die het leven aangenaam maar vooral groener maken'. De verpakkingsarme winkels zijn in opmars in Vlaanderen. In de Antwerpse Reyndersstraat opende begin september 2014 de biologische en lokale speciaalzaak 'Robuust', waar plastic verpakkingen gebannen worden, volgens het 'Zero Waste-concept'. In december opende in de Tiensestraat in Leuven 'Concent', een coöperatieve voedingswinkel zonder verpakkingen.