Terugblikken, bedanken, turen in de nevelen van wat komen zal, hopen, een veeg uit de pan geven. Er zijn maar weinig zaken die niét kunnen in een nieuwjaarsbrief. Een selectie van toonaangevende mensen in de lifestyle wensen je alvast het beste.
Bart Wolput, oprichter van Giveaday.be, schrijft zijn nieuwjaarswensen neer. 'De massa heeft de kracht om het verschil te maken in maatschappelijke problemen zoals eenzaamheid of milieuvervuiling. Geen blabla, maar boemboem.'
Jasper Declercq en Noortje Palmers gooiden in 2019 hoge ogen met hun fotografisch onderzoeksproject Taboob. Voor 2020 lanceren ze een oproep aan iedereen die maakt, kijkt, leest en bij uitbreiding leeft.
La plastique est artistique. Met die leuze probeerden de Antwerpse Weef Wijven in 2019 een goedgemutste draai te geven aan een groeiend probleem. Caroline Coenen blikt terug en geeft goede raad voor volgend jaar: 'Stop met semmelen'.
Joppe De Campeneere gebruikte het voorbije jaar zijn stem en pen om de belangen van de LGBTQ+-gemeenschap te verdedigen. Hij was het gezicht voor een nationale campagne van Zalando en een overheidscampagne tegen pesten. Liefde boven haat is zijn motto.
Niki de Schryver lanceerde in 2019 COSH!, een platform om duurzaam shoppen gemakkelijker te maken. Voor 2020 wenst ze iedereen een solidair en eerlijk jaar toe, waarin duurzame ondernemers en modemakers naar waarde worden geschat.
Met de app Too Good To Go slaagde Jonas Mallisse er in 2019 in om meer dan een miljoen maaltijden van de verspilling te redden en hij is optimistisch voor het volgende jaar. 'De geschiedenis heeft ons aangetoond dat we met genoeg doorzettingsvermogen, lef en verbeelding veel kunnen bereiken.'
In 2019 organiseerde Collecti.e.f 8 maars voor het eerst een Belgische Vrouwenstaking. In 2020 plannen ze die tour de force te herhalen en zelfs de verdubbelen. Lid van het collectief Frédérique Vansteenwegen schrijft haar wensen neer.
De 22-jarige Hanne Maudens blikt terug op haar succesvol sportief jaar als zevenkampatlete en kijkt met veel enthousiasme uit naar 2020. Met een topsportcontract van de Vlaamse overheid op zak, maakt ze zich klaar voor de Olympische Spelen in Tokio.
Tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger riep het voorbije jaar op om onze gazons te laten verwilderen en blaadjes te laten liggen. Dit kadert allemaal in zijn plan om België te verduurzamen. Ook in 2020 timmert hij verder aan een ecologisch paradijs op aarde.
Als co-voorzitter van Grootouders voor het Klimaat leeft Hugo Van Dienderen voor de toekomst. Niet gek dus dat hij er ook af en toe over droomt. 'Er is nog werk te doen, want die droom over mijn kleinzoon Obi en zijn kinderen in 2050 is veel te mooi. Die moet werkelijkheid worden.'