Geheime Parijse parel opnieuw open: het Musée Gustave Moreau

Musée Gustave Moreau © -

Woningen van kunstenaars spreken altijd tot de verbeelding. In Parijs zijn er heel wat, maar de bijzonderste plek is ongetwijfeld het Musée Gustave Moreau aan de voet van Montmarte. Deze parel is niet goed bekend. Het huis werd pas opnieuw geopend, na een anderhalf jaar durende restauratie.

Iedereen trekt naar de grote musea en lijkt tuk op imposante tentoonstellingen waar je op de koppen loopt. Maar menig museumliefhebber houdt van de stilte. Daarvoor moet je naar een klein museum, liefst het voormalige huis van een kunstenaar, waar je even kunt wegdromen in de tijd. Dat kan je perfect in het museum van de kunstenaar Gustave Moreau.

Gustave Moreau (1826 – 1898) wordt een beetje vergeten, omdat hij niet tot de absolute top behoort, maar zijn vrij moderne en symbolistische werk maakt van hem een kunstenaar voor fijnproevers, die ook heel wat moderne artiesten heeft geïnspireerd. Maar het gaat vooral om zijn huis waarin zijn werken, het zijn er ruim 1300 (!), perfect passen.

Het huis in een vrij nauwe straat ziet er van buiten niet zo imposant uit, maar binnen lijkt het enorm. Het voormalige atelier werd in 1903 her aangekleed tot een salonmuseum met een artistieke sfeer. In de vele zalen, sommige echt ruim, en kamers hangen de wanden vol. Dit zorgt voor schitterende en schilderachtige perspectieven.

Restauratie

Ik bezocht het museum enkele jaren geleden voor het eerst en was, zoals velen, bang voor de komende restauratie. Restaurateurs, begeleid door al te ambitieuze architecten, durven wel eens zo’n idyllische plek verwoesten en vol stouwen met allerlei hoogtechnologische snufjes, zoals touchscreens en camera’s. Hier ging men echter heel zacht te werk. Meer zelfs, het interieur werd zelfs teruggebracht naar zijn originele toestand. In tegenstelling tot je zou vermoeden, waren de wanden destijds niet effen geschilderd.

In de negentiende eeuw was men, gelukkig, niet bang voor wat decoratie en hing er aan de muren overal rijk behangselpapier. Het was verdwenen, maar werd hier en daar in het museum herontdekt achter een kast die sinds mensenheugenis niet meer werd verschoven…. Natuurlijk zijn deze oude behangpapieren niet meer te verkrijgen in de courante handel. Maar daar werd een oplossing voor gevonden. Men vond het papier terug in de beroemde collectie van het Londense huis Watts of Westminster, een van de oudste behangpapierfabrikanten van Europa.

Het bedrijf viert dit jaar trouwens net zijn 140 jarig bestaan en maakte al van 1870 af rijk behang en allerlei kostbare weefsels voor gordijnen. Zodoende wordt Watts over de hele wereld betrokken bij dit soort restauraties. Bij Watts werden sommige behangsels ook opnieuw gedrukt met de houten blokken die men terugvond in het archief. Watts kreeg onlangs trouwens een schitterende tentoonstelling in het Londense Fashion & Textilemuseum. Kortom, dit is een geslaagde restauratie met respect voor het oude decor. Dit is trouwens een nieuwe trend in de museumwereld, die nog niet helemaal doordrong bij ons, waar dit soort stoffige musea met harde hand wordt opgepoetst zonder respect voor ziel en sfeer’. Schrijf het huis van Moreau maar op je to do lijst van 2015!

Info: www.musee-moreau.fr, www.watts1874.co.uk, adres: 14 rue de la Roche Foucauld te 75009 Parijs.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content