Eerder kondigden we aan dat Samsung een grote fotowedstrijd organiseerde waarbij aspirant-fotografen hun werk konden laten beoordelen door twee Belgische topfotografen. Uit meer dan 300 inzendingen mochten tien finalisten een dag meelopen met Carl De Keyzer en Jimmy Kets die hen de kneepjes van het vak aanleerden. Carl en Jimmy kozen uiteindelijk voor France Dubois als dé Master of Photography.

Dubois besloot om op haar 33e een carrièreswitch te maken en zich volop te storten op fotografie. Ze laat zich vooral inspireren door de verhalen van nieuwe mensen die ze leert kennen. "Het was een heel leuke ervaring en het was heel verrijkend om met Carl en Jimmy en ook de andere kandidaten samen te werken", aldus France.

Naast een Samsung NX20 camerapakket, worden haar foto's ook twee weken lang tentoon gesteld naast werken van Carl De Keyzer en Jimmy Kets in de prestigieuze "Ancienne Nonciature" aan de Zavel in Brussel.

Niet alleen de deelnemers, maar ook de leermeesters zelf - Carl De Keyzer en Jimmy Kets - hebben enorm genoten van de masterclass. "Het was een beproeving voor de finalisten om op twee uur tijd resultaat te hebben met een nieuwe camera. Ondanks de omstandigheden - beperkte tijd en slecht weer - is er echt een tastbaar resultaat en zijn ze erin geslaagd om tot een goed beeld te komen", aldus Carl.

Om hun keuze te maken uit de tien finalisten hebben ze gezocht naar de combinatie van een goed concept en persoonlijkheid. "Het is belangrijk dat jonge fotografen echt een beeld maken en vanuit hun persoonlijkheid iets toevoegen. Het gaat niet over technische perfectie maar over het gevoel, de sfeer en de eigen persoonlijkheid die in de foto's zijn gestoken", aldus Jimmy.

Carl vindt dat vooral het concept van essentieel belang is. "Het is belangrijk dat je uitgaat van een thema voor je begint te fotograferen. France had de ideale combinatie: een goed idee in het hoofd bij het vertrek en een goede uitvoering", voegt Carl eraan toe.

Toekomst van de fotografie

De wedstrijd was een initiatief om jonge fotografen een kans te geven hun werk tentoon te stellen en goede contacten te leggen en dat is geen evidentie de dag van vandaag.

"Er is enorm veel veranderd in de afgelopen tien jaar. We zijn van analoog naar draadloze communicatie gegaan en iedereen zijn beelden worden wereldwijd verspreid. Fotografie is populair dankzij sociale media en is daardoor ook democratischer geworden. Tegelijkertijd is ook het aspect 'tijd' verdwenen, er wordt niet echt meer over nagedacht. De vraag is maar hoe het verder zal evolueren, misschien zijn we wel op weg naar 3D fotografie", aldus Jimmy.

Hij geeft ten slotte nog enkele tips mee voor jonge fotografen die zich willen onderscheiden van de rest. "Niet alles moet onmiddellijk verspreid worden. Je kan gerust eens een foto op facebook of tumblr zetten, maar denk er toch maar eerst eens over na. Doe niet zomaar mee met elke hype, dat geldt eigenlijk voor meer dingen dan enkel fotografie." (RDM)

Eerder kondigden we aan dat Samsung een grote fotowedstrijd organiseerde waarbij aspirant-fotografen hun werk konden laten beoordelen door twee Belgische topfotografen. Uit meer dan 300 inzendingen mochten tien finalisten een dag meelopen met Carl De Keyzer en Jimmy Kets die hen de kneepjes van het vak aanleerden. Carl en Jimmy kozen uiteindelijk voor France Dubois als dé Master of Photography. Dubois besloot om op haar 33e een carrièreswitch te maken en zich volop te storten op fotografie. Ze laat zich vooral inspireren door de verhalen van nieuwe mensen die ze leert kennen. "Het was een heel leuke ervaring en het was heel verrijkend om met Carl en Jimmy en ook de andere kandidaten samen te werken", aldus France. Naast een Samsung NX20 camerapakket, worden haar foto's ook twee weken lang tentoon gesteld naast werken van Carl De Keyzer en Jimmy Kets in de prestigieuze "Ancienne Nonciature" aan de Zavel in Brussel. Niet alleen de deelnemers, maar ook de leermeesters zelf - Carl De Keyzer en Jimmy Kets - hebben enorm genoten van de masterclass. "Het was een beproeving voor de finalisten om op twee uur tijd resultaat te hebben met een nieuwe camera. Ondanks de omstandigheden - beperkte tijd en slecht weer - is er echt een tastbaar resultaat en zijn ze erin geslaagd om tot een goed beeld te komen", aldus Carl. Om hun keuze te maken uit de tien finalisten hebben ze gezocht naar de combinatie van een goed concept en persoonlijkheid. "Het is belangrijk dat jonge fotografen echt een beeld maken en vanuit hun persoonlijkheid iets toevoegen. Het gaat niet over technische perfectie maar over het gevoel, de sfeer en de eigen persoonlijkheid die in de foto's zijn gestoken", aldus Jimmy. Carl vindt dat vooral het concept van essentieel belang is. "Het is belangrijk dat je uitgaat van een thema voor je begint te fotograferen. France had de ideale combinatie: een goed idee in het hoofd bij het vertrek en een goede uitvoering", voegt Carl eraan toe. Toekomst van de fotografie De wedstrijd was een initiatief om jonge fotografen een kans te geven hun werk tentoon te stellen en goede contacten te leggen en dat is geen evidentie de dag van vandaag. "Er is enorm veel veranderd in de afgelopen tien jaar. We zijn van analoog naar draadloze communicatie gegaan en iedereen zijn beelden worden wereldwijd verspreid. Fotografie is populair dankzij sociale media en is daardoor ook democratischer geworden. Tegelijkertijd is ook het aspect 'tijd' verdwenen, er wordt niet echt meer over nagedacht. De vraag is maar hoe het verder zal evolueren, misschien zijn we wel op weg naar 3D fotografie", aldus Jimmy. Hij geeft ten slotte nog enkele tips mee voor jonge fotografen die zich willen onderscheiden van de rest. "Niet alles moet onmiddellijk verspreid worden. Je kan gerust eens een foto op facebook of tumblr zetten, maar denk er toch maar eerst eens over na. Doe niet zomaar mee met elke hype, dat geldt eigenlijk voor meer dingen dan enkel fotografie." (RDM)