Dat de naam John G. Zimmerman niet meteen een belletje doet rinkelen is mogelijk, maar onterecht. Tijdens zijn carrière als fotograaf prijkten zijn beelden op de covers van beroemde tijdschriften,zoals Time, Life en Sports Illustrated. Zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre kende verschillende onderwerpen, gaande van sport en mode over architectuur en muziek tot de politieke wereld en Black America van de jaren 1950. Zijn innovatieve reclamecampagnes plaatsten hem ook in de traditie van de 'Mad Men', een wereld die we leerden kennen dankzij de AMC-televisieshow.

'Een van de groten'

John G. Zimmerman Archive
© John G. Zimmerman Archive

Neil Leifer schreef in een eerbetoon aan de fotograaf dat hij een 'meester van de belichting' was. 'Ik plaats hem helemaal bovenaan, bij Avedon, Leibovitz, Penn en Adams', klonkt het verder. De foto's van Zimmerman kunnen beschouwd worden als een unieke blik op het Amerika van de 20ste eeuw. Bovendien was de fotograaf ook een perfectionist die een legio aan experimentele technieken introduceerde, waaronder de gemotoriseerde fotocamera en onderwatercamera

Unieke kans

Het is de allereerste keer dat werk van John G. Zimmerman wordt tentoongesteld in Europa. Het Abtenhuis, een historisch pand in Geraardsbergen, wordt van 21 oktober tot en met 8 januari exclusief opengesteld om het werk van Zimmerman voor het eerst aan het grote publiek te tonen.

John G. Zimmerman Archive
© John G. Zimmerman Archive

Vijf hedendaagse kunstenaars werden bovendien uitgenodigd om in dialoog te gaan met de werken van Zimmerman: Filip Berte, Marc de Blieck, Michiel De Cleene, Emmanuel Van der Auwera en Floris Vanhoof.

En ook de locatie, het Abtenhuis, wordt ingezet in de tentoonstelling. De curatoren daagden zichzelf uit door de gevonden objecten in de setting met het werk van Zimmerman te laten resoneren. Zo plaatsten ze de Marlboro Man met de Union Match, de luciferfabriek van de stad.

Kan je maar geen genoeg krijgen van de zwart-wit fotografie van Zimmerman? Bij Hannibal verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling ook het boek America in Black and White. Selected Photographs of John G. Zimmerman.

Praktisch

Van 21.10.2016 tot 08.10.2016, telkens van vrijdag 18u tot 22u en zaterdag & zondag van 11u tot 18u.

Klik hier voor de Facebookpagina van de tentoonstelling.

Abtenhuis

Abdijstraat 10

9500 Geraardsbergen

(LP)

Dat de naam John G. Zimmerman niet meteen een belletje doet rinkelen is mogelijk, maar onterecht. Tijdens zijn carrière als fotograaf prijkten zijn beelden op de covers van beroemde tijdschriften,zoals Time, Life en Sports Illustrated. Zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre kende verschillende onderwerpen, gaande van sport en mode over architectuur en muziek tot de politieke wereld en Black America van de jaren 1950. Zijn innovatieve reclamecampagnes plaatsten hem ook in de traditie van de 'Mad Men', een wereld die we leerden kennen dankzij de AMC-televisieshow. Neil Leifer schreef in een eerbetoon aan de fotograaf dat hij een 'meester van de belichting' was. 'Ik plaats hem helemaal bovenaan, bij Avedon, Leibovitz, Penn en Adams', klonkt het verder. De foto's van Zimmerman kunnen beschouwd worden als een unieke blik op het Amerika van de 20ste eeuw. Bovendien was de fotograaf ook een perfectionist die een legio aan experimentele technieken introduceerde, waaronder de gemotoriseerde fotocamera en onderwatercameraHet is de allereerste keer dat werk van John G. Zimmerman wordt tentoongesteld in Europa. Het Abtenhuis, een historisch pand in Geraardsbergen, wordt van 21 oktober tot en met 8 januari exclusief opengesteld om het werk van Zimmerman voor het eerst aan het grote publiek te tonen. Vijf hedendaagse kunstenaars werden bovendien uitgenodigd om in dialoog te gaan met de werken van Zimmerman: Filip Berte, Marc de Blieck, Michiel De Cleene, Emmanuel Van der Auwera en Floris Vanhoof. En ook de locatie, het Abtenhuis, wordt ingezet in de tentoonstelling. De curatoren daagden zichzelf uit door de gevonden objecten in de setting met het werk van Zimmerman te laten resoneren. Zo plaatsten ze de Marlboro Man met de Union Match, de luciferfabriek van de stad. (LP)