Exclusief: Hannelore Knuts over haar rol als David Bowie

Knack Weekend had een gesprek met het Belgische topmodel naar aanleiding van Dave, de film over David Bowie.

Knack Weekend had een gesprek met het Belgische topmodel naar aanleiding van Dave, de film over David Bowie.

“Ik zag dit project eigenlijk meteen zitten”, zegt Hannelore Knuts over haar vertolking van David Bowie in Dave. “Ik ken David and Stephen Dewaele en hun werk al langer, en goede bronnen hadden me verteld dat Wim Reygaert een sterke regisseur is. Anderzijds woon ik in New York en vonden de opnamen hier in België plaats. Het kwam er dus vooral op aan onze planning op elkaar af te stemmen. Aan zo’n project kun je niet half beginnen, daar wil ik me dan volledig aan kunnen wijden. Uiteindelijk hebben we vreselijk hard doorgewerkt en was de film op een week ingeblikt.”

Ben je als muziekliefhebber ook een Bowie-fan?

Knuts: “Dat spreekt voor zich. Bowie’s werk is zo gevarieerd dat je er haast in kunt verdwalen. Helaas heb ik hem nooit in concert gezien, maar ik hou enorm van nummers als Changes en Absolute Beginners. Ook Let’s Dance is pure jeugdnostalgie voor mij. Ziggy Stardust is als figuur uiteraard een heel inspirerend gegeven, terwijl ik op fotoshoots vaak The Man Who Fell To Earth als referentiepunt kreeg. Bowie speelt daarin een buitenaards wezen met een menselijk uiterlijk. Op mijn toilet hing ooit trouwens een still uit die film. Iedereen die er passeerde zag plotseling allerlei gelijkenissen tussen Bowie en mezelf. Ik heb nooit met stijliconen gedweept, maar misschien heeft Bowie me onbewust wel beïnvloed.”

Hoe verliep je voorbereiding op deze rol?

Knuts: “Als iemand je vraagt om zo’n figuur te spelen, dan wil je weten om wélke Bowie het gaat. Wim Reygaert moest me dus wel op weg zetten. Mijn inspiratiebron was vooral de Thin White Duke, Bowie’s alter ego dat in 1976 bij het album Station to Station hoorde. Ik heb bijna de ganse zomer met oranje geverfd haar rondgelopen, maar verder hoefde ik me niet echt voor te bereiden. Als vrouw een man spelen was eigenlijk niet zo moeilijk. Bowie is zelf een heel androgyne figuur die zowel mannelijke als vrouwelijke trekjes heeft.”

Je verscheen vorig jaar al in The Invader van Nicolas Provost. Bouw je aan een filmcarrière? Knuts: “Net als in The Invader hoefde ik niet te praten in Dave, ik moest dus ook geen tekst van buiten leren. In die zin is de film eigenlijk een lange muziekclip. Op zich ging het wel om acteerwerk, maar voor mezelf hadden de opnames toch veel weg van een bewegende fotoshoot. Je probeert gewoon zo goed mogelijk een bepaald personage te vertolken, of dat nu als model of als actrice is. Een echte filmrol zou ik zeker zien zitten, maar dat is geen prioriteit. The Invader en Dave waren vooral interessante projecten die me aangeboden werden, meer zit er niet achter.”

Lijkt de filmsector een beetje op die van de mode?

Knuts: “Goh, ik kan moeilijk zeggen dat ik de filmwereld nu ken. In beide gevallen werk je wel heel gepassioneerd en met een kleine groep mensen aan een project, tot alles echt goed zit. Je bent zo met details bezig dat je bij wijze van spreken niet meer weet wat er om de hoek gebeurt.”

Wat draag je volgende maand op de première in Gent?

Knuts: “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Nu, ik heb maar een koffer meegenomen uit New York – met die outfits zal ik het moeten doen.”

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content