Een leven in mode

Nadat ze een bruisjurk erfde van een groottante, begon de Nederlandse Jacoba de Jonge op haar zeventiende met het verzamelen van historische kostuums. Ondertussen telt haar verzameling om en bij de 2500 objecten, waarvan 250 japonnen uit de 18e, 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Ze besloot deze indrukwekkende collectie grotendeels over te dragen aan het Antwerpse ModeMuseum en dat was reden genoeg voor een tentoonstelling rond een deel van de pasverworven stukken; uiteraard in samenwerking met Jacoba de Jonge zelf.

Kleding voor de burgerij

Aan de hand van een honderdtal silhouetten toont de expo de invloed van mode op het leven van vrouwen uit de middenklasse van West-Europa tussen 1750 en 1950. De tentoonstelling is opgebouwd rond verschillende thema’s uit het dagelijkse leven, zoals zwangerschap, sport, binnenhuiskleding, maskerade, winkelen en reizen. Door de sterke opkomst van de burgerij in de 19e eeuw hadden deze vrouwen immers de toegang tot ander tijdverdrijf, met daarbij behorende outfits.

Ook toen ging men al creatief aan de slag om de kwinkslagen van de modewereld te kunnen volgen. Via een muurgrote projectie van Bart Hess wordt getoond hoe de japonnen destijds getransformeerd werden om zoveel mogelijk materiaal te recycleren.

Een unicum

De scenografie van de tentoonstelling werd verzorgd door Office, het bureau van architectenduo Kersten Geers en David Van Severen. Dankzij de opvallende vloer die de illusie wekt van een kasseiweg waan je je als bezoeker dadelijk in de straten van Parijs. Bovendien worden op de muren oude foto’s afgebeeld waarop de kledij wordt gedragen.

Dat de Jonge met haar collectie naar het Antwerpse museum kwam is een bewuste keuze. ‘In Nederland kon ik met de verzameling nergens terecht. Alle kleding- en modecollecties behoren er tot andere musea en die hebben andere prioriteiten dan oude kostuums. In Antwerpen zijn de eenheid en professionele verzorging van de collectie verzekerd.’ Bovendien worden stukken die niet meer in goede staat zijn ondergebracht in een studiecollectie van de Modeacademie, zodat ze toch nog van nut kunnen zijn.

Ook voor het ModeMuseum is deze tentoonstelling een unicum; het is namelijk de eerste keer dat ze werken met historische kostuums. De omvangrijke verzameling van Jacoba de Jonge zal in de toekomst deel per deel aan het grote publiek getoond worden. (KG)

Een Leven in Mode. Vrouwenkleding 1750-1950. Uit de collectie Jacoba de Jonge. Loopt van 21 maart tot 12 augustus in het ModeMuseum van Antwerpen. Info: www.momu.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content