Op zondag 21 april vindt in Vlaanderen & Brussel de 13e editie plaats van Erfgoeddag. Op deze dag kan je meer dan 500 organisaties - waaronder musea, archieven, klokkenmakers en kerkfabrieken -bezoeken en deelnemen aan meer dan 750 activiteiten.

De Erfgoeddag 2013, die zal plaatsvinden op 21 april, is opgebouwd rond het thema 'Stop de Tijd!'. Deze slagzin verwijst enerzijds naar de erfgoedwerkers die dag in dag uit werken om, heel letterlijk, de effecten van de tijd te vertragen. Om dit thema onder de aandacht te brengen, krijgen de bezoekers een kijk achter de schermen en kunnen ze kennismaken met wat erfgoedinstellingen bewaren en vooral hoe en waarom ze dat doen. Met deze editie wil de cultureel-erfgoedsector vooral tonen wat er achter de schermen van hun instellingen gebeurt en hoe zijn erfgoed bewaren voor de volgende generaties.

Een exclusieve blik achter de schermen

Tal van interessante instellingen en gebouwen gooien op deze dag hun deuren open voor het publiek, vaak zijn het ook plaatsen waar je anders als bezoeker niet zo makkelijk binnengeraakt. Zo kan je onder meer het klooster van de Paters Karmelieten in Gent bezoeken of kan je een rondleiding krijgen in het gemeentelijk archief van Denderleeuw. Daarnaast kan je ook de toren beklimmen van de Predikherenkerk in Leuven voor een demonstratie manueel klokkenluiden.

Ergoededucatie

Daarnaast biedt Erfgoeddag ook erfgoedeductie aan, waar er op een speelse manier aandacht gegeven wordt aan de betekenis van cultureel erfgoed én je zelf kan deelnemen aan allerlei activiteiten. Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierigen naar hoe een archeologische dienst werkt? Op Erfgoeddag kan je onder meer in Antwerpen de archeologen van 't Stad aan het werk zien tijdens een rondleiding in het keizersbastion uit de 16e eeuw. Daarnaast kan je in Mechelen ook deelnemen aan een workshop over het zorgen voor erfgoed in een notendop, een activiteit die gericht is op kinderen onder de 12 jaar. Er zijn tal van activiteiten op touw gezet speciaal voor kinderen, zo kunnen ze zich ook wagen aan een zoektocht in het Emile Van Dorenmuseum in Genk.

Ergoeddag is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Elk jaar weet FARO door de organisatie van de Erfgoeddag een kwart miljoen bezoekers te mobiliseren om een kijkje te gaan namen naar het cultureel-erfgoed in eigen streek.

Laura Van Roey

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april 2013 van 10u tot 18u. Alle activiteiten en bezoeken zijn gratis. 523 organisaties spitten met meer dan 750 activiteiten in het verleden en nodigen het publiek uit om te reflecteren over erfgoed. Meer informatie, waaronder de complete programmabrochure, over Erfgoeddag kan je terugvinden op de website: www.erfgoeddag.be

Op zondag 21 april vindt in Vlaanderen & Brussel de 13e editie plaats van Erfgoeddag. Op deze dag kan je meer dan 500 organisaties - waaronder musea, archieven, klokkenmakers en kerkfabrieken -bezoeken en deelnemen aan meer dan 750 activiteiten. De Erfgoeddag 2013, die zal plaatsvinden op 21 april, is opgebouwd rond het thema 'Stop de Tijd!'. Deze slagzin verwijst enerzijds naar de erfgoedwerkers die dag in dag uit werken om, heel letterlijk, de effecten van de tijd te vertragen. Om dit thema onder de aandacht te brengen, krijgen de bezoekers een kijk achter de schermen en kunnen ze kennismaken met wat erfgoedinstellingen bewaren en vooral hoe en waarom ze dat doen. Met deze editie wil de cultureel-erfgoedsector vooral tonen wat er achter de schermen van hun instellingen gebeurt en hoe zijn erfgoed bewaren voor de volgende generaties. Een exclusieve blik achter de schermen Tal van interessante instellingen en gebouwen gooien op deze dag hun deuren open voor het publiek, vaak zijn het ook plaatsen waar je anders als bezoeker niet zo makkelijk binnengeraakt. Zo kan je onder meer het klooster van de Paters Karmelieten in Gent bezoeken of kan je een rondleiding krijgen in het gemeentelijk archief van Denderleeuw. Daarnaast kan je ook de toren beklimmen van de Predikherenkerk in Leuven voor een demonstratie manueel klokkenluiden. Ergoededucatie Daarnaast biedt Erfgoeddag ook erfgoedeductie aan, waar er op een speelse manier aandacht gegeven wordt aan de betekenis van cultureel erfgoed én je zelf kan deelnemen aan allerlei activiteiten. Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierigen naar hoe een archeologische dienst werkt? Op Erfgoeddag kan je onder meer in Antwerpen de archeologen van 't Stad aan het werk zien tijdens een rondleiding in het keizersbastion uit de 16e eeuw. Daarnaast kan je in Mechelen ook deelnemen aan een workshop over het zorgen voor erfgoed in een notendop, een activiteit die gericht is op kinderen onder de 12 jaar. Er zijn tal van activiteiten op touw gezet speciaal voor kinderen, zo kunnen ze zich ook wagen aan een zoektocht in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Ergoeddag is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Elk jaar weet FARO door de organisatie van de Erfgoeddag een kwart miljoen bezoekers te mobiliseren om een kijkje te gaan namen naar het cultureel-erfgoed in eigen streek. Laura Van Roey