Is het mogelijk om je piekergedachten te doen verdwijnen, veerkrachtiger te worden en zelfs je depressie thuis te genezen? Wel volgens de zogenaamde tDCS-headset. Dit toestelletje, waarmee je milde elektrische stroom door je hersenen stuurt, is de nieuwste (en veruit de meest futuristische) wellnesstrend. Hoewel wetenschappers zich vragen stellen bij de trend, geloven ze in tDCS-therapie en voeren ze in Gent zelfs experimenteel onderzoek uit. Wij mochten proefkonijn spelen.

Elke nieuwe coronagolf en bijhorend rampscenario zijn een bron van stress. We zijn bezorgd over onze gezondheid, kinderen of inkomen en voelen ons beperkt in onze vrijheid. Kunnen we dan wel nog gelukkig zijn? Harvard-geluksprofessor Tal Ben-Shahar is overtuigd van wel.

Je goed voelen in je vel: dat wil iedereen, toch? Het is dan ook geen wonder dat de wellnesshypes als paddenstoelen uit de grond schieten. Mindfulnessapps, tools om ademhalingsoefeningen te doen, websites met producten die je mentaal welzijn zouden boosten en ga zo maar door: moeten we deze hypes toejuichen of kritisch bekijken? En wat zegt de wetenschap?

Hoewel winterzwemmen een lange geschiedenis kent, is koudwatertherapie pas de laatste jaren in opmars bij het brede publiek. We kunnen spreken van een echte hype, die mentale én fysieke voordelen belooft. Ook onze redactrice liet zich vorige coronawinter overhalen om zich om te dopen tot ijsbeer. Ontpopte ze zich tot heuse ijskoningin of bleef het bij een lockdownhobby om de coronasleur te doorbreken?

Of je nu te kampen hebt met depressie of angsten of op zoek bent naar meer rust in je leven: meer weten over mentaal welzijn kan weldadig zijn voor heel wat mensen. Deze podcasts behandelen verschillende mentale gezondheidsthema's en worden aan elkaar gepraat door wetenschappers of ervaringsdeskundigen.