Hoe hard elektronicabedrijven hun best doen om allerlei delicate wasprogramma's voor ons te ontwikkelen, de satijnen jurkjes, kanten beha's en zijden blouses krijgen het hard te verduren. We weten dat dit soort kledingstukken beter met de hand gewassen worden, maar het ontbreekt ons dikwijls aan tijd én zin om daarmee te beginnen. Je kans er dus van op aan dat deze uitvinding meteen onze aandacht trok.

Ode aan de dolfijn

Dolfi is het resultaat van de samenwerking van een internationaal onderzoeksteam. Dit apparaatje, te vergelijken met een computermuis, werkt met behulp van ultrasone geluidtrillingen. In plaats van je spullen in het rond te laten zwieren in de wastrommel, doen de vibraties in het water hun werk. De trillingen creëren luchtbelletjes in het water, die vervolgens imploderen. Wanneer dit gebeurt, worden de vuildeeltjes uit de kleren gehaald.

De uitvinders haalden hun inspiratie voor de naam van het product ook bij het fenomeen van geluidtrillingen. Dolfi is een eerbetoon aan de dolfijnen, de meest geavanceerde gebruikers van ultrasone klanken. Niet alleen past dit miniatuur wasmachientje gewoon in je toilettas, het is ook geen energieslokop als zijn grote evenknie. Dolfi heeft 80 keer minder energie nodig om een goed resultaat af te leveren.

Werkwijze

Je vult je badkuip of lavabo met water en dropt er de vuile kledij in. Erg interessant voor wanneer je op reis bent en enkele items aan verfrissing toe zijn. Vervolgens voeg je het wasproduct toe en laat je de Dolfi zijn werk doen. Het apparaatje heeft slechts 30 minuten nodig om het intensieve schrobwerk van jou over te nemen én voor schone kleren te zorgen.

Voor wie nu al hoopte om naar de winkel te kunnen snellen om dit kleinood aan te schaffen, hebben we wat minder nieuws. Dolfi is net uit de ontwikkelingsfase en moet nog gecommercialiseerd worden. Daarvoor rekenen de makers op de hulp van crowdfunding. Later deze maand gaat het project online op IndieGogo en kan gestart worden met de zoektocht naar zo'n 86.000 euro. (AB)

Hoe hard elektronicabedrijven hun best doen om allerlei delicate wasprogramma's voor ons te ontwikkelen, de satijnen jurkjes, kanten beha's en zijden blouses krijgen het hard te verduren. We weten dat dit soort kledingstukken beter met de hand gewassen worden, maar het ontbreekt ons dikwijls aan tijd én zin om daarmee te beginnen. Je kans er dus van op aan dat deze uitvinding meteen onze aandacht trok.Ode aan de dolfijnDolfi is het resultaat van de samenwerking van een internationaal onderzoeksteam. Dit apparaatje, te vergelijken met een computermuis, werkt met behulp van ultrasone geluidtrillingen. In plaats van je spullen in het rond te laten zwieren in de wastrommel, doen de vibraties in het water hun werk. De trillingen creëren luchtbelletjes in het water, die vervolgens imploderen. Wanneer dit gebeurt, worden de vuildeeltjes uit de kleren gehaald.WerkwijzeJe vult je badkuip of lavabo met water en dropt er de vuile kledij in. Erg interessant voor wanneer je op reis bent en enkele items aan verfrissing toe zijn. Vervolgens voeg je het wasproduct toe en laat je de Dolfi zijn werk doen. Het apparaatje heeft slechts 30 minuten nodig om het intensieve schrobwerk van jou over te nemen én voor schone kleren te zorgen.Voor wie nu al hoopte om naar de winkel te kunnen snellen om dit kleinood aan te schaffen, hebben we wat minder nieuws. Dolfi is net uit de ontwikkelingsfase en moet nog gecommercialiseerd worden. Daarvoor rekenen de makers op de hulp van crowdfunding. Later deze maand gaat het project online op IndieGogo en kan gestart worden met de zoektocht naar zo'n 86.000 euro. (AB)