Deze paradijselijke eilanden dreigen onder zeeniveau te verdwijnen

Witte zandstranden, azuurblauwe zee en palmbomen die zwiepen in een warme bries... Droom weg terwijl je meekijkt naar deze paradijselijke wonderen van de natuur. Nu het nog kan, tenminste.

Deze paradijselijke eilanden dreigen onder zeeniveau te verdwijnen
Palau © Getty Images

In een nieuw klimaatrapport waarschuwde het IPCC dat de klimaatverandering sneller gaat dan oorspronkelijk gedacht. We zouden aan het huidige tempo al in 2030 de drempel van 1,5°C opwarming bereiken. Dat is zo'n tien jaar eerder dan verwacht. De Alliantie van Kleine Eilandstaten (AOSIS) roept op om alles in het werk te stellen om hun toekomst te redden. "Zelfs als we erin slagen de opwarming tot 1,5°C te beperken, riskeren we nog altijd een stijging van de zeespiegel met een halve meter. Maar als we voorkomen dat de opwarming 2°C bereikt, dan kunnen we op lange termijn een stijging van de zeespiegel met drie meter verhinderen', klinkt het.

De Alliantie van Kleine Eilandstaten groepeert 39 landen waaronder Cuba, Jamaica, Papoea-Nieuw-Guinea en de Malediven. Deze paradijselijke eilanden dreigen onder water te lopen als de zeespiegel verder stijgt:

Palau © Getty Images

Palau in Micronesië

Seychellen © Kamil Rogalinski

Seychellen

Seychellen © Getty Images

Seychellen

Solomon © Getty Images

Solomoneilanden

Malediven © Getty Images

Malediven

Malediven © Getty Images

Malediven

Haïti © Getty Images

Haïti

Tuvalu © Getty Images

Tuvalu

Vanuatu © Getty Images

Vanuatu

Oost-Timor © Getty Images

Oost-Timor

Fiji © Getty Images

Fiji