Deze 11 sterren werden afgewezen door stilisten en ontwerpers omwille van hun kledingmaat

Deze 11 sterren werden afgewezen door stilisten en ontwerpers omwille van hun kledingmaat
Leslie Jones tijdens de première van "Ghostbusters" © REUTERS

Wanneer we cijfers bekijken van de catwalk tijdens de modeweken, moeten we helaas concluderen dat de overgrote meerderheid van de modellen nog steeds zeer slank en blank zijn. Ook op de rode loper zijn het voornamelijk de ranke, blanke dames die een designerjurk dragen omdat ze die kregen opgestuurd.

De vloek van de sample sizes

De reden hiervoor? Designers en stilisten hebben enkel sample sizes in de aanbieding, en die overschrijden nooit de kaap van maatje 36. Al wie een grotere maat heeft, krijgt dus niet het voorstel van stilisten of ontwerpers om de nieuwste collecties van grote modehuizen te dragen. Ook tijdens fotoshoots zijn er vaak enkel erg kleine maten voorhanden. Als je weet hoe duur het is om een designerjurk aan te schaffen - die je bovendien maar één keer kan dragen - is het logisch dat sterren het jammer vinden dat hun collega's met een standaardmaat wel jurken kunnen lenen en ze zelf telkens opnieuw in de geldbuidel moeten tasten.

Fashion police

Bovendien worden sterren bekritiseerd voor wat ze dragen tijdens deze evenementen. De jurken die uitgeleend worden, zijn nagelnieuw en scoren dus goed in 'best dressed' lijstjes. De sterren die zelf een jurk moeten aanschaffen, moeten kiezen uit collecties waar andere celebs tijdens vorige rode loperevenementen al uitgeleende stuks van hebben gedragen. Kortom: ze hebben minder keuze en moeten er meer tijd en geld in investeren, enkel omdat ze niet in een maatje 32, 34 of eventueel 36 passen.

Deze 11 sterren kregen in het verleden te maken met dit probleem en spraken zich erover uit.

(LP)

Leslie Jones © REUTERS

Ghostbusters-ster Leslie Jones gaf via Twitter aan dat ze gezocht had naar modehuizen om haar te kleden voor de première van Ghostbusters, maar dat niemand positief reageerde omdat ze geen sample size heeft. Christian Siriano reageerde op haar tweets dat hij met veel plezier een jurk voor haar zou voorzien voor de rode loper. Zo zie je maar, je ongenoegen uitspreken kan de bal aan het rollen brengen.

Melissa McCarthy © REUTERS

Een van de redenen dat de actrice een eigen kledinglijn opstartte, was omdat er zo weinig ontwerpers met haar wilden samenwerken. 'Enkele Oscars geleden vond ik niemand die me wilde kleden. Ik vroeg het aan zo'n zestal ontwerpers, die in het verleden al verschillende jurken maakten voor verschillende sterren, maar ze zeiden allemaal 'nee',' vertelde ze aan Redbook in 2014.

Actress Mindy Kaling arrives at the 88th Academy Awards in Hollywood © Reuters

De actrice en comédienne Mindy Kaling beschrijft in haar boek 'Is Everyone Hanging Out Without Me?' hoe het is om geen size zero te zijn in Hollywood. Stilisten, zo blijkt, weten vaak niet hoe ze haar moeten kleden. Kaling heeft al menig donkerblauwe tentjurk zien passeren. 'Een spatje kleur? Verschillende jurken om te proberen? Helaas, dat zal niet mogelijk zijn', krijgt ze dan te horen. Zo kreeg Kaling tijdens een shoot voor People een rek met jurken in sample sizes voorgeschoteld. De enige jurk in haar maat was - zoals meestal - een vormloos geval in het donkerblauw. De actrice nam het heft in eigen handen en vroeg aan de naaister om een jurk open te knippen zodat ze hem toch kon dragen. Kaling is geen diva en zou liever geen jurken moeten openknippen, maar als er letterlijk maar één keuze is, zit er soms niets anders op. De stilist in kwestie was niet tevreden met deze gang van zaken, maar hij had natuurlijk ook kunnen navragen welke maat de actrice draagt, alvorens een rek nutteloze jurken mee te nemen.

Christina Hendricks © Reuters

De Mad Men-ster Christina Hendricks vertelde in 2010 aan een Schotse krant hoe moeilijk ze het vond om een geschikte jurk te vinden voor de Emmys. 'Geen enkele ontwerper wil me een jurk lenen. Ze lenen enkel maatje 32 of 34 uit', klonk het toen.

Bryce Dallas Howard © REUTERS

Zelfs voor sterren met maat 36 is het niet altijd een pretje om een geschikte jurk te vinden voor de rode loper. Zo ging Bryce Dallas Howard zelf shoppen voor haar rode loperjurk voor de Golden Globes van vorig jaar, omdat er geen samples in haar maat beschikbaar waren. 'Ik vind het leuker om keuze te hebben uit verschillende jurken in plaats van slechts één optie te hebben. Ik ga dus altijd zelf winkelen voor mijn rode loperjurken', vertelde ze.

Gabourey Sidibey © epa

De Precious- en American Horror Story-actrice vertelde in een interview met Harper's Bazaar dat ze geen complexen heeft over haar lichaam, maar dat ze daardoor nooit sample sizes krijgt opgestuurd voor de rode loper. 'Het kan me eigenlijk niet zoveel schelen. Zo ben ik vrijer in mijn keuze. Ik blader niet door een magazine om aan te duiden welke jurk ik zou willen dragen, want dat gaat gewoon niet', aldus de actrice.

Dascha Polanco © REUTERS

De actrice, die bekend werd dankzij haar rol in de Netflixreeks Orange Is The New Black, wordt ook genegeerd door modemerken omwille van haar maatje 38-40. 'Er zijn heel wat merken die me niet willen kleden omdat ik geen sample size heb. Maar ik hoef me dan ook niet te houden aan bepaalde merken, ik kan kiezen wat ik draag. Ik hoef niet te zitten wachten op de jurken die me worden opgestuurd, maar ik kies zelf welke jurk ik koop en draag.'

Jennifer Hudson © REUTERS

Toen Jennifer Hudson in 2011 heel wat gewicht verloor, ontdekte ze dat ontwerpers stonden te springen om haar te kleden. 'Het is alsof er een nieuwe wereld voor me open ging. Ik had er geen idee van. Plotseling willen alle ontwerpers je kleden en vragen ze je schoenmaat zodat ze schoenen kunnen opsturen. Wow, ik was echt verbaasd', vertelde ze aan de Daily Mail. Voordien, toen ze meer woog, kreeg ze nooit zulke voorstellen.

Barbie Ferreira © Instagram

Naar aanleiding van de tweets van Leslie Jones reageerde plus size-model Barbie Ferreira over haar eigen ervaringen. 'Iedere dag word ik herinnerd aan mijn lichaam. Wanneer ik enthousiast ben dat ik naar een evenement mag gaan, wordt dat enthousiasme getemperd omdat ik niemand vind die me wil helpen om me te stylen. Curvy vrouwen mogen blijkbaar niet gedurfd gekleed gaan of dingen uitproberen op modevlak. Verwacht dus niet te veel van mijn designer looks in de toekomst. Toen ik hoorde dat een beroemde actrice dezelfde moeilijkheden doormaakt, voelde ik me hopeloos', liet het model weten via Twitter.

Amber Riley © REUTERS

De Glee-ster Amber Riley gebruikte ook Twitter om haar zorgen met haar fans te delen. De actrice en zangeres tweette dat ze bezorgd was dat ze dezelfde jurk zou dragen op de rode loper als andere plus size celebs. Er zijn zo weinig opties voor vrouwen met een maatje meer, dat de kans behoorlijk groot is dat ze met dezelfde jurk op hetzelfde feestje terechtkomen.

Ashley Graham © REUTERS

Ashley Graham is een van de boegbeelden van body positivity en neemt geen blad voor de mond om de moeilijkheden te bespreken die vrouwen met een maatje meer in de mode-industrie moeten bekampen. Toen ze voor E! mocht presenteren tijdens de Oscars moest ze een geschikte jurk vinden. 'Een mooie jurk vinden voor de Oscars is voor een meisje met mijn maten en met mijn borstomtrek een hele klus.'