Filmsterren die jong sterven, worden goden, maar designers ook een beetje! Daarenboven geraakte de Brusselse ontwerper Jules Wabbes (1919 - 1974) na zijn dood in de vergetelheid. Nu krijgt hij van de Bozar in Brussel een riante hommage.

Kocht je twintig jaar geleden meubels van Jules Wabbes, destijds nog goedkoop, dan heb je een zaak gedaan, want nu betaal je daar flink wat meer voor. Begin '50 was Wabbes zijn tijd ver voor en maakte elegant kantoor- en woonmeubilair, mooi afgewerkt, rijk van materialen en stijlvol. De meubels van selfmade man Jules Wabbes hadden al destijds internationale klasse. Hij kwam uit een Mechelse familie, vestigde zich in Brussel, leerde er kunstenaars kennen en ontpopte zich begin jaren '50 tot designer. Samen met ontwerpers André Jacqmain (architect) en George Leroux, deze laatste is een vergeten designer, en enkele degelijke ambachtslui, ontwikkelde hij een fraaie collectie. In die Golden Sixties stroomden de opdrachten binnen. Wabbes reisde naar de States, ontmoette er zelfs de vermaarde designer Raymond Loewy, ging samen werken met een Amerikaanse ontwerper, Edward J. Wormley, en bouwde zo een succesrijke carrière uit. Hij viel zelfs in Milaan in de prijzen. Zijn fraaie meubels van houtparket en koperen lampen vielen helemaal in de smaak van het 'moderne' publiek. In de jaren '90 werd hij door designfreaks opgevist en nu wordt een deel van de meubels opnieuw geproduceerd door Bulo. Het levensverhaal van autodidact Jules Wabbes is boeiend en kleurrijk. Zijn dochter, Marie Ferran-Wabbes schreef er verschillende boeken over en bouwde nu een prachtige hommagetentoonstelling voor Bozar, vol oude documenten en weetjes: een must voor liefhebbers van vintage en architectuur.

Knack Weekend nodigt liefst 50 lezers uit voor een nocturne met rondleiding.

Piet Swimberghe

'Jules Wabbes' in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23 te Brussel, van 17 oktober tot 13 januari.

Filmsterren die jong sterven, worden goden, maar designers ook een beetje! Daarenboven geraakte de Brusselse ontwerper Jules Wabbes (1919 - 1974) na zijn dood in de vergetelheid. Nu krijgt hij van de Bozar in Brussel een riante hommage. Kocht je twintig jaar geleden meubels van Jules Wabbes, destijds nog goedkoop, dan heb je een zaak gedaan, want nu betaal je daar flink wat meer voor. Begin '50 was Wabbes zijn tijd ver voor en maakte elegant kantoor- en woonmeubilair, mooi afgewerkt, rijk van materialen en stijlvol. De meubels van selfmade man Jules Wabbes hadden al destijds internationale klasse. Hij kwam uit een Mechelse familie, vestigde zich in Brussel, leerde er kunstenaars kennen en ontpopte zich begin jaren '50 tot designer. Samen met ontwerpers André Jacqmain (architect) en George Leroux, deze laatste is een vergeten designer, en enkele degelijke ambachtslui, ontwikkelde hij een fraaie collectie. In die Golden Sixties stroomden de opdrachten binnen. Wabbes reisde naar de States, ontmoette er zelfs de vermaarde designer Raymond Loewy, ging samen werken met een Amerikaanse ontwerper, Edward J. Wormley, en bouwde zo een succesrijke carrière uit. Hij viel zelfs in Milaan in de prijzen. Zijn fraaie meubels van houtparket en koperen lampen vielen helemaal in de smaak van het 'moderne' publiek. In de jaren '90 werd hij door designfreaks opgevist en nu wordt een deel van de meubels opnieuw geproduceerd door Bulo. Het levensverhaal van autodidact Jules Wabbes is boeiend en kleurrijk. Zijn dochter, Marie Ferran-Wabbes schreef er verschillende boeken over en bouwde nu een prachtige hommagetentoonstelling voor Bozar, vol oude documenten en weetjes: een must voor liefhebbers van vintage en architectuur. Knack Weekend nodigt liefst 50 lezers uit voor een nocturne met rondleiding. Piet Swimberghe