Sinds een foto van de 'behekste' jurk op Tumblr werd geplaatst, is het internet verdeeld in twee kampen: #whiteandgold of #blueandblack. Voor u zichzelf het hoofd gaat breken over dit ongelooflijk moeilijke vraagstuk, geven we alvast mee dat de jurk wel degelijk blauw - of een misselijkmakend lila - is. Geloof me, we besparen u heel wat leed dankzij deze spoiler.

Zelfs beroemdheden zoals Taylor Swift, James Franco en Oscarwinnares Julianne Moore zijn volledig uit het lood geslagen door de jurk. #FirstWorldProblems, denkt u nu? Uiteraard zijn er belangrijkere zaken aan de hand in de wereld, maar een internetfenomeen als dit, kunnen we nu eenmaal niet negeren.

Sommige twitteraars gingen zelfs de politiek incorrecte toer op na het volgen van #TheDress heisa.

De reden dat er zoveel onenigheid bestaat over de jurk kan gelukkig wetenschappelijk verklaard worden. Zij die wit en goud zien, worden door hun brein gefopt omdat het wil compenseren voor binnenkomend (zon)licht. Wanneer we kijken naar een object komt er licht binnen in onze ogen via de lens. Verschillende golflengten corresponderen met verschillende kleuren. Het licht raakt het netvlies, waar pigmenten neurologische connecties naar de visuele cortex sturen en onze hersenen deze signalen omzetten naar een kleur.

Ons brein moet normaalgezien de informatie over de belichting van het object weggooien en de kleur filteren. Jay Neitz, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Washington, bevestigt dat dit soort foutieve correcties door het brein zorgen voor een veel voorkomend onderscheid tussen de menselijke waarneming van kleuren.

Het menselijke brein kan normaalgezien het veranderende daglicht goed inschatten en op die manier de rode, roze, witte, goudachtige en blauwe tinten die gelinkt zijn aan de tijdstippen van de dag en de plaats van de zon in rekenschap brengen wanneer we proberen kleuren waar te nemen. Zij die blauw wegfilteren, zien de jurk als een wit-gouden kledingstuk en diegenen die het goud wegdenken zullen een blauw-zwarte creatie zien.

U bent dus niet gek, maar uw brein verdient wel een pedagogische tik wanneer u wit ziet in plaats van blauw. (LP)

Sinds een foto van de 'behekste' jurk op Tumblr werd geplaatst, is het internet verdeeld in twee kampen: #whiteandgold of #blueandblack. Voor u zichzelf het hoofd gaat breken over dit ongelooflijk moeilijke vraagstuk, geven we alvast mee dat de jurk wel degelijk blauw - of een misselijkmakend lila - is. Geloof me, we besparen u heel wat leed dankzij deze spoiler.Zelfs beroemdheden zoals Taylor Swift, James Franco en Oscarwinnares Julianne Moore zijn volledig uit het lood geslagen door de jurk. #FirstWorldProblems, denkt u nu? Uiteraard zijn er belangrijkere zaken aan de hand in de wereld, maar een internetfenomeen als dit, kunnen we nu eenmaal niet negeren. Sommige twitteraars gingen zelfs de politiek incorrecte toer op na het volgen van #TheDress heisa. De reden dat er zoveel onenigheid bestaat over de jurk kan gelukkig wetenschappelijk verklaard worden. Zij die wit en goud zien, worden door hun brein gefopt omdat het wil compenseren voor binnenkomend (zon)licht. Wanneer we kijken naar een object komt er licht binnen in onze ogen via de lens. Verschillende golflengten corresponderen met verschillende kleuren. Het licht raakt het netvlies, waar pigmenten neurologische connecties naar de visuele cortex sturen en onze hersenen deze signalen omzetten naar een kleur. Ons brein moet normaalgezien de informatie over de belichting van het object weggooien en de kleur filteren. Jay Neitz, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Washington, bevestigt dat dit soort foutieve correcties door het brein zorgen voor een veel voorkomend onderscheid tussen de menselijke waarneming van kleuren. Het menselijke brein kan normaalgezien het veranderende daglicht goed inschatten en op die manier de rode, roze, witte, goudachtige en blauwe tinten die gelinkt zijn aan de tijdstippen van de dag en de plaats van de zon in rekenschap brengen wanneer we proberen kleuren waar te nemen. Zij die blauw wegfilteren, zien de jurk als een wit-gouden kledingstuk en diegenen die het goud wegdenken zullen een blauw-zwarte creatie zien. U bent dus niet gek, maar uw brein verdient wel een pedagogische tik wanneer u wit ziet in plaats van blauw. (LP)