Wim Denolf

‘De vakantie als bucketlist: velen komen er uitgeput van terug’

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

‘Vrijwilligerswerk in Peru en kamperen bij aboriginals passen in het plaatje, pendelen tussen je ligstoel en tapas en cocktails niet’, verzucht Knack Weekend-redacteur Wim Denolf. ‘Zwembadhangen heeft nu iets van een guilty pleasure.’

In goed gezelschap niets doen aan het zwembad, op het strand of in het groen: ik word er elk jaar beter in. In het ideale scenario wordt er lekker gegeten en gedronken en staat er minstens één stevige wandeling op het programma, maar het centrale thema is rust. Soms met een ijsje op de zeedijk, maar nog veel vaker op mijn rug. Trekpleisters bezoeken, grote steden vol prikkels en gedoe? Graag, maar níét in de zomervakantie – mijn brein wil er niet aan. Vaak tot verbazing van anderen, die zich afvragen hoelang je op een strandstoel kunt liggen zonder blijvende schade.

De vakantie als bucketlist: velen komen er uitgeput van terug.

Professionele sightseeërs vallen anders niet te benijden. Een van de grootste ergernissen op vakantie is de keuzestress vooraf, en ter plaatse vergallen wurgende reis- en bezoekschema’s vaak het plezier. Van de ene bezienswaardigheid naar de andere rennen, tonnen nieuwe informatie verwerken terwijl je je hoofd leeg wilde maken, de vakantie als bucketlist: velen komen er uitgeput van terug. Ondertussen regent het boeken die je leren omgaan met je reis-FOMO, zoals Johan Idema’s How to be a Better Tourist.

Dan zijn luiervakanties en niksen zo slecht nog niet. Talloze ondernemers en creatievelingen zeggen dat ze er ideeën aan overhouden. Hoe minder je je hersenen belast, hoe meer speelruimte je zintuiglijke waarneming en verbeelding krijgen. Toch heeft zwembadhangen nu iets van een guilty pleasure. Zeker in tijden dat we ons afkeren van massatoerisme en ‘reizen’ hét stichtende middel tot zelfontplooiing is. Vrijwilligerswerk in Peru en kamperen bij aboriginals passen in het plaatje, pendelen tussen je ligstoel en tapas en cocktails niet.

Hoe minder je je hersenen belast, hoe meer speelruimte je zintuiglijke waarneming en verbeelding krijgen.

Gezondheidspsychologen en ervaren reizigers raden aan om voor de gulden middenweg te kiezen: een gezonde mix van activiteiten die stresserend kunnen zijn – de Eiffeltoren of de Taj Mahal bezoeken bijvoorbeeld – en bezigheden die je zelf in de hand hebt, zoals lezen en wandelen, of niets doen. Maak ook ruimte om van dag tot dag te leven: met een resem op voorhand geboekte tours en verplaatsingen kun je nooit ergens blijven hangen als je daar zin in hebt. En onthoud dat Rome niet op één dag gebouwd werd: kost de tuinstoel je de eerste dag alleen maar moeite, kom er dan uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content