De Invasie strijkt neer in Antwerpen

Meer dan 70 strijders nemen dit weekend Antwerpen over en stellen hun creaties voor aan het grote publiek.

De Invasie, opgericht door Bert Pieters, is ondertussen al aan zijn derde jaar toe. Dit weekend, van 23 tot 24 maart, palmen Bert en zijn strijders Antwerpen in.

De Invasie wil een platform creëren voor jonge ontwerpers en creatievelingen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken in deze toch wel moeilijke economische tijden. “We noemen hen strijders, want dat zijn ze: strijdbaar en tot alles in staat”, aldus Bert.

Het platform helpt de jonge ondernemers door evenementen op poten te zeggen en een link te leggen tussen de ontwerpers en de bedrijfswereld om ze op die manier meer ondernemend te maken. Dat is ook nodig, want ondanks de aanwezigheid van heel wat creatief talent, is het niet evident om een nieuw label uit de grond te stampen.

Jurylid en modekenner Linda van Waesberge meent ook dat creatief talent alleen niet genoeg is. “Er is ongelooflijk veel talent in België. Belgische ontwerpers zijn eigenzinnig en laten zich niet leiden door trends.” Toch is dat niet genoeg, volgens van Waesberge. “Het zijn geen makkelijke tijden voor de creatieve sector, ook niet voor de gevestigde waarden. Het blijft essentieel om het zakelijke aspect te bestuderen en je heel goed te informeren bij verschillende instanties.” Ten slotte raadt ze jonge ontwerpers aan om eerst ervaring op te doen bij een gevestigde waarde om de nodige kennis over het ‘wereldje’ op te doen.

Strijders

De Invasie wil vooral toegankelijk zijn en biedt daarom ook aan iedereen die een leuk concept heeft de kans om zijn of haar ideeën voor te stellen. Er staat geen leeftijdslimiet op en de drempel is heel laag op om de ‘Robots’ af te stappen met een idee of collectie. De jury kiest uiteindelijke de beste concepten die dan worden begeleid en voorgesteld tijdens een evenement, zoals dat in Antwerpen dit weekend.

Uit meer den 250 geïnteresseerden werden deze keer ruim 70 strijders gekozen. Sommige merken zal u al kennen, anderen zullen voor de allereerste keer hun collectie voorstellen. De jury moet er vooral op toezien dat de kwaliteit een prioriteit blijft en met grote namen als Linda van Waesberge, Jasmijn Verlinden, Astrid-Fia De Craecker, Sarah Bos en Cléo Baele van het label Black Balloon, Ann Van Hoey en Ilse Acke zal dat geen probleem zijn.

De ‘strijders’ komen uit heel wat verschillende disciplines: mode, interieur, fotografie, illustratie, kids, accessoires, keramiek, juwelen, enzovoort.

Randactiviteiten

Naast het ontdekken van nieuwe talenten, vallen er ook heel wat andere interessante dingen te beleven. Zo zal het kunstenaarscollectief ‘Polygamie’ aanwezig zijn, net als de digitale creatieve studio HEISME. Verder laten leerlingen uit de richting VOMO aan de school Thomas More hun creaties zien en werkt Palm samen met street crafters voor het project ‘Urban Crafts’. Er is ook muziek, een fototentoonstelling, een espresso & tea bar en een ‘Plof Lounge’, ingericht door Atelier Belge.

Verder staat uiteraard ook de stad Antwerpen centraal met een stadparcours en tentoonstellingen van Antwerps talent uit verschillende creatieve opleidingen. Ten slotte zijn er ook oud-strijders aanwezig, kan je een bezoek brengen aan de Belmodo Boutique en krijg je gratis toegang tot de expositie ‘Zijde & Prints uit het Abraham – Couture in Kleur’ in het Modemuseum van Antwerpen.


De Invasie van Antwerpen: Suikerrui 19, Antwerpen. 23/03: van 11u tot 19u, 24/03: van 11u tot 18u. Toegang tot De Invasie is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content