1. Boos beestenbos Wij moeten de eerste streetstylereeks van de SS13shows nog tegenkomen waar de groene Kenzo-trui met tijgerkop niet op te zien is. Mensen zijn duidelijk afgestapt van de uiltjeshangers, de zwaluwjurkjes en de flamingotops maar kiezen resoluut voor dieren waar u meer dan een vlindernetje voor nodig heeft. Titi + The German Kid bracht eveneens een zeer succesvolle trui-met-tijger uit en wij spotten al verschillende wolven en vossen in de rekken.

Dé hipste trui van het moment is de Angry Bear sweater van Belgisch illustrator Musketon; te bewonderen aan de bevallige lijven van zowel Tiany Kiriloff als Sam De Bruyn en ook Astrid Bryan, Sien Wynants, Eptic, Modek en The Oddword zijn fans.

2. The Great Gatsby In 2013 komt de verfilming door Baz Luhrman in de zalen, maar of u die nu top of een flop vindt zal u niet rond The Great Gatsby heenkunnen. Wij voorspellen een enorme opkomst van flapper dresses, échte headbands (sorry Blair), gin (het liefst in mooie flessen zoals Hendrick's), korte coupes en extravagante huisfeestjes.

3. The Great Outdoors Of u het nu pretendeert vanuit uw chaise longue aan het haardvuur of echt met emmer en hengel naar het meer trekt: in 2013 zal u moeten laten zien dat u outdoorsy bent, zowel qua interieur als kleding en zelfs hobby's. Denk safariprints, de koloniale stijl en een helemaal andere invulling van het houthakkershemd (dankje, Dries).

4. Mock shirt De mock shirt is die vreemde eend in de bijt tussen het gewone ronde kraagje en de rolkraag. Deze neklijn gaat zo'n twee centimeter de hoogte in, een halve rolkraag dus eigenlijk, net zoals bij duik- of surfpakjes. Onder meer Rodarte bracht deze neklijn naar de catwalk en ook de grotere ketens als H&M en Zara beginnen de trend op te pikken.

5. Brede sandalen Het spijt ons verschrikkelijk maar van deze trend zijn we zo goed als zeker; de plompe sandaal met brede (klitten)bandjes zijn terug. Waar deze ondingen vroeger aan populariteit wonnen omdat de Olsen twins twintig paar gratis Birkenstocks kregen opgestuurd, marcheerden ze nu over de catwalks van Céline, Giambattista Valli en Elder Statesman.

6. Pumped Up Kicks Deze trend past -net als de sandaal- volledig binnen de "comfortabele schoenen" trend waar we onze tenen komend seizoen mee mogen verwennen. Vrouwen in New York deden het al langer, maar in 2013 dus ook echt bij ons: sportschoenen onder àlles! Moschino Cheap&Chic liet modellen lopen op fluorescerende Nike Air Max One's, de Reebok Classics verschenen dan weer onder Ashish' ontwerpen en ook Junya Watanabe koos voor sneakers.

7. Volkstuintjes

Minister Peeters maakte in december 2012 300.000 euro vrij om volkstuintjes te ondersteunen. Bovendien worden mensen zich steeds meer bewust van wat ze in hun mond steken en wat voor effect op het milieu hun eetgewoonten hebben. Geen groentjes meer overvliegen maar ze zelf uit de grond trekken wordt een soort heilzaam gegeven dat veel lagen van de bevolking zal treffen. Bovendien vallen deze stukjes groen volledig te rijmen met de Great Outdoors-trend.

8. Glutenvrij Het afgelopen jaar begon het door te sijpelen dat de oorzaak van onze migraines, maagontstekingen en verstoorde darmflora misschien wel eens bij onze eetgewoontes zou kunnen liggen. Steeds meer mensen laten zich testen op bepaalde voedselintoleranties en de gluten worden alsmaar vaker vermeden. In 2013 zal deze eetgewoonte een hoogtepunt kennen, al moeten wij aanraden dit niet zomaar drastisch door te voeren zonder eerst een arts te consulteren.

9. Mobile Health Op vlak van gezondheid zullen er trouwens nog meer dingen doorbreken. De DNA-onderzoeken waarbij gekeken wordt voor welke ziektes u in uw latere leven in aanmerking kan komen (en dan hebben we het niet over een keelontstekingkje of Aids) zullen toegankelijker worden, de breathalizer -die aan de hand van uw adem een diagnose stelt- kent een stijgende verkoop en ook mobiele applicaties waarbij u uw symptomen ingeeft en uw smartphone u vertelt of u al dan niet te bed mag blijven zullen alomtegenwoordig zijn.

Slecht nieuws voor Meneer Doktoor en het hypochonder, handig voor mensen die het altijd maar "druk druk druk" hebben.

10. Curated-consumption In een wereld waar we zo ontzettend veel keuze hebben tussen schijnbaar goede restaurants, hippe bars, leuke concept stores of gezellige hotels wordt het moeilijk een goede keuze te maken. In 2013 zal de curated-consumption trend zich voortzetten, een fenomeen dat eigenlijk al begon met Martha Stewart maar nu pas echt uit de voegen aan het barsten is. Mensen gaan vertrouwen op andere mensen, vrienden, kennissen, collega's die bekend staan om hun goede smaak en hun betrouwbaar waarde-oordeel dat ze tentoonspreiden via Yelp of hun blog.

11. Paranormal Activity Na 21/12/2012 hebben veel mensen de smaak van het paranormale te pakken gekregen. Kijk, als hippe merken als Kenzo een setje tarotkaarten op de markt brengt hebben wij het recht te geloven dat het paranormale kunstje een trendy gimmick wordt in 2013.

Denk een waarzegster op uw bedrijfsfeest, een rondje kaartlezen met uw vriendinnen, geesten oproepen met het lief of "ik zie ik zie wat jij niet ziet" spelen tijdens de lunchpauze.

12. Double-cuffs De armparty kende in 2012 een hoogtepunt maar komend seizoen laten we deze trend over aan de originele trendsetster; Leandra Medine. Voor 2013 gaat iedereen niet 1 maar 2 armen versieren, liefst met grote statement bracelets in plaats van een hele bos kleine armbandjes.

Sienna Miller, Alexa Chung én Wonder Woman werden al gespot met een double-cuff, dus wat geeft u het recht daar niet blindelings achteraan te rennen?

13. Girl bands Na de herrijzenis van de boybands zijn girl bands slechts 1 seizoen van X factor verwijderd. Toch zijn er nu al straffe vrouwenformaties die onze iPodoortjes voorzien van engelengezang en dat in 2013 nog steeds zullen doen. Spotify NU Haim en Feathers.

14. Korea Psy mag dan wel zijn beste tijd gehad hebben maar de Korea-manie moet nog goed en wel beginnen. In 2013 zullen wij -al dan niet Gangnam Stijlvol- sprìngen op alles met prefix K, of het nu K-pop, K-food of K-fashion is. Wen maar al aan termen als bibimbap, kimchi, 2NE1 en Lee Suk-tae.

15. Streepjes en ruitjes Wie hier meer uitleg over wil bekijkt onze modetrends voor 2013, maar in een notendop zal 2013 het jaar van de meetlat worden. Marinetruitjes en houthakkershemden ten spijt hebben ontwerpers dit jaar de grafische grenzen van de rechte lijn verlegd. Resultaat: verticale, horizontale, diagonale en digitale strepen galore!

Ondergetekende houdt alvast enkele kapstokjes vrij voor een dooschijnend houthakkershemdje en een traditionele vichy-ruit.

16. Opvallende zonnebrillen

Deze zomer zal uw gezicht moeten knallen, zij het met een montuur in een opvallende kleur (wit, pastelblauw of kuikengeel), zij het met een extravagante bril die alle aandacht opeist (Jeremy Scott voor Linda Farrow, House of Holland)

17. Dungarees De broek is het kledingstuk bij uitstek in 2013 en ook de nineties grunge look zal aan populariteit winnen. It-item is dus zonder twijfel de dungaree of de salopet; slecht nieuws dus voor iedereen van boven- of ondergemiddelde lengte.

18. Neopreen Deze zomer zullen we vooral veel onzomerse materialen zien, en neopreen (de stof waaruit duikpakken gemaakt worden) is daar een van. Snikheet en een tikje stijfjes, maar als we de catwalks mogen geloven lopen we over enkele maanden allemaal koppig te puffen in een shirt of rok van neopreen

19. Glimmende bomberjacks Dit item is de harmonie tussen twee grote catwalktrends: de glimmende materialen en de korte jasjes. Het bomberjack mag dan wel niet iedereen flateren; u zal zich daar deze zomer niets van aantrekken.

20. Culinary collabs Verrassende combinaties en samenwerkingen houden het culinaire ook in 2013 nog volop in de schijnwerpers. Denk aan Bubbledogs in Londen (de champagnebar waar ze ook hotdogs verkopen) of samenwerking tussen de burgers van Lucky Chip en de Giant Robot winkel in Los Angeles.

21. Pinterest Pinterest zal in 2013 nog meer aan populariteit dankzij hun nieuwste feature; de geheime boards, iets waar al lang om gevraagd was. Heel wat anders dan de recentste update van andere online tools die wij kennen...

22. Weg met lange lokken

Makkelijk in onderhoud: korte kapsels zijn je van het dit komende jaar. Weg met lange lokken maar kies voor een ultrakorte bob tot net op de jukbeenderen, goedgekeurd door The Great Gatsby liefhebbers en Karl Lagerfeld.

23. Morpheus Meme

What if I told you... Dat de Morpheus meme de populairste in zijn soort zal zijn begin 2013? De meme gaat nochtans al eventjes mee, maar search results tonen aan dat er pas écht veel op gegoogled werd vanaf eind 2012 (zou het einde van de wereld er iets mee te maken hebben?)

Wees dus maar zeker dat deze de komende maanden volop 9Gag en de facebook van uw niet-echt-zo'n-goede-vrienden zal sieren.

24. COPE Smartphones COPE staat voor Company Owned, Personally Enabled en ging vroeger vooral op voor bedrijfswagens en laptops. In 2013 zullen we steeds meer bedrijfsleiders zien die hun werknemers uitrusten met smartphones; niet omdat ze zo geïnteresseerd zijn in de instagramfoto's van hun avondmaal, dan wel zodat ze geen excuus meer hebben om niet meer bereikbaar te zijn.

25. Smart vandalism Smart vandalism is op een leuke, gevatte manier omgaan met vandalisme door bijvoorbeeld te antwoorden op teksten op de toiletdeur, moss graffiti of gewoon stoten uithalen die misschien niet helemaal legaal zijn maar waar men wel om moet glimlachen. Nee,Kidult.

1. Boos beestenbos Wij moeten de eerste streetstylereeks van de SS13shows nog tegenkomen waar de groene Kenzo-trui met tijgerkop niet op te zien is. Mensen zijn duidelijk afgestapt van de uiltjeshangers, de zwaluwjurkjes en de flamingotops maar kiezen resoluut voor dieren waar u meer dan een vlindernetje voor nodig heeft. Titi + The German Kid bracht eveneens een zeer succesvolle trui-met-tijger uit en wij spotten al verschillende wolven en vossen in de rekken. Dé hipste trui van het moment is de Angry Bear sweater van Belgisch illustrator Musketon; te bewonderen aan de bevallige lijven van zowel Tiany Kiriloff als Sam De Bruyn en ook Astrid Bryan, Sien Wynants, Eptic, Modek en The Oddword zijn fans. 2. The Great Gatsby In 2013 komt de verfilming door Baz Luhrman in de zalen, maar of u die nu top of een flop vindt zal u niet rond The Great Gatsby heenkunnen. Wij voorspellen een enorme opkomst van flapper dresses, échte headbands (sorry Blair), gin (het liefst in mooie flessen zoals Hendrick's), korte coupes en extravagante huisfeestjes. 3. The Great Outdoors Of u het nu pretendeert vanuit uw chaise longue aan het haardvuur of echt met emmer en hengel naar het meer trekt: in 2013 zal u moeten laten zien dat u outdoorsy bent, zowel qua interieur als kleding en zelfs hobby's. Denk safariprints, de koloniale stijl en een helemaal andere invulling van het houthakkershemd (dankje, Dries). 4. Mock shirt De mock shirt is die vreemde eend in de bijt tussen het gewone ronde kraagje en de rolkraag. Deze neklijn gaat zo'n twee centimeter de hoogte in, een halve rolkraag dus eigenlijk, net zoals bij duik- of surfpakjes. Onder meer Rodarte bracht deze neklijn naar de catwalk en ook de grotere ketens als H&M en Zara beginnen de trend op te pikken. 5. Brede sandalen Het spijt ons verschrikkelijk maar van deze trend zijn we zo goed als zeker; de plompe sandaal met brede (klitten)bandjes zijn terug. Waar deze ondingen vroeger aan populariteit wonnen omdat de Olsen twins twintig paar gratis Birkenstocks kregen opgestuurd, marcheerden ze nu over de catwalks van Céline, Giambattista Valli en Elder Statesman. 6. Pumped Up Kicks Deze trend past -net als de sandaal- volledig binnen de "comfortabele schoenen" trend waar we onze tenen komend seizoen mee mogen verwennen. Vrouwen in New York deden het al langer, maar in 2013 dus ook echt bij ons: sportschoenen onder àlles! Moschino Cheap&Chic liet modellen lopen op fluorescerende Nike Air Max One's, de Reebok Classics verschenen dan weer onder Ashish' ontwerpen en ook Junya Watanabe koos voor sneakers. 7. Volkstuintjes Minister Peeters maakte in december 2012 300.000 euro vrij om volkstuintjes te ondersteunen. Bovendien worden mensen zich steeds meer bewust van wat ze in hun mond steken en wat voor effect op het milieu hun eetgewoonten hebben. Geen groentjes meer overvliegen maar ze zelf uit de grond trekken wordt een soort heilzaam gegeven dat veel lagen van de bevolking zal treffen. Bovendien vallen deze stukjes groen volledig te rijmen met de Great Outdoors-trend. 8. Glutenvrij Het afgelopen jaar begon het door te sijpelen dat de oorzaak van onze migraines, maagontstekingen en verstoorde darmflora misschien wel eens bij onze eetgewoontes zou kunnen liggen. Steeds meer mensen laten zich testen op bepaalde voedselintoleranties en de gluten worden alsmaar vaker vermeden. In 2013 zal deze eetgewoonte een hoogtepunt kennen, al moeten wij aanraden dit niet zomaar drastisch door te voeren zonder eerst een arts te consulteren. 9. Mobile Health Op vlak van gezondheid zullen er trouwens nog meer dingen doorbreken. De DNA-onderzoeken waarbij gekeken wordt voor welke ziektes u in uw latere leven in aanmerking kan komen (en dan hebben we het niet over een keelontstekingkje of Aids) zullen toegankelijker worden, de breathalizer -die aan de hand van uw adem een diagnose stelt- kent een stijgende verkoop en ook mobiele applicaties waarbij u uw symptomen ingeeft en uw smartphone u vertelt of u al dan niet te bed mag blijven zullen alomtegenwoordig zijn. Slecht nieuws voor Meneer Doktoor en het hypochonder, handig voor mensen die het altijd maar "druk druk druk" hebben. 10. Curated-consumption In een wereld waar we zo ontzettend veel keuze hebben tussen schijnbaar goede restaurants, hippe bars, leuke concept stores of gezellige hotels wordt het moeilijk een goede keuze te maken. In 2013 zal de curated-consumption trend zich voortzetten, een fenomeen dat eigenlijk al begon met Martha Stewart maar nu pas echt uit de voegen aan het barsten is. Mensen gaan vertrouwen op andere mensen, vrienden, kennissen, collega's die bekend staan om hun goede smaak en hun betrouwbaar waarde-oordeel dat ze tentoonspreiden via Yelp of hun blog. 11. Paranormal Activity Na 21/12/2012 hebben veel mensen de smaak van het paranormale te pakken gekregen. Kijk, als hippe merken als Kenzo een setje tarotkaarten op de markt brengt hebben wij het recht te geloven dat het paranormale kunstje een trendy gimmick wordt in 2013. Denk een waarzegster op uw bedrijfsfeest, een rondje kaartlezen met uw vriendinnen, geesten oproepen met het lief of "ik zie ik zie wat jij niet ziet" spelen tijdens de lunchpauze. 12. Double-cuffs De armparty kende in 2012 een hoogtepunt maar komend seizoen laten we deze trend over aan de originele trendsetster; Leandra Medine. Voor 2013 gaat iedereen niet 1 maar 2 armen versieren, liefst met grote statement bracelets in plaats van een hele bos kleine armbandjes. Sienna Miller, Alexa Chung én Wonder Woman werden al gespot met een double-cuff, dus wat geeft u het recht daar niet blindelings achteraan te rennen? 13. Girl bands Na de herrijzenis van de boybands zijn girl bands slechts 1 seizoen van X factor verwijderd. Toch zijn er nu al straffe vrouwenformaties die onze iPodoortjes voorzien van engelengezang en dat in 2013 nog steeds zullen doen. Spotify NU Haim en Feathers. 14. Korea Psy mag dan wel zijn beste tijd gehad hebben maar de Korea-manie moet nog goed en wel beginnen. In 2013 zullen wij -al dan niet Gangnam Stijlvol- sprìngen op alles met prefix K, of het nu K-pop, K-food of K-fashion is. Wen maar al aan termen als bibimbap, kimchi, 2NE1 en Lee Suk-tae. 15. Streepjes en ruitjes Wie hier meer uitleg over wil bekijkt onze modetrends voor 2013, maar in een notendop zal 2013 het jaar van de meetlat worden. Marinetruitjes en houthakkershemden ten spijt hebben ontwerpers dit jaar de grafische grenzen van de rechte lijn verlegd. Resultaat: verticale, horizontale, diagonale en digitale strepen galore! Ondergetekende houdt alvast enkele kapstokjes vrij voor een dooschijnend houthakkershemdje en een traditionele vichy-ruit. 16. Opvallende zonnebrillen Deze zomer zal uw gezicht moeten knallen, zij het met een montuur in een opvallende kleur (wit, pastelblauw of kuikengeel), zij het met een extravagante bril die alle aandacht opeist (Jeremy Scott voor Linda Farrow, House of Holland) 17. Dungarees De broek is het kledingstuk bij uitstek in 2013 en ook de nineties grunge look zal aan populariteit winnen. It-item is dus zonder twijfel de dungaree of de salopet; slecht nieuws dus voor iedereen van boven- of ondergemiddelde lengte. 18. Neopreen Deze zomer zullen we vooral veel onzomerse materialen zien, en neopreen (de stof waaruit duikpakken gemaakt worden) is daar een van. Snikheet en een tikje stijfjes, maar als we de catwalks mogen geloven lopen we over enkele maanden allemaal koppig te puffen in een shirt of rok van neopreen 19. Glimmende bomberjacks Dit item is de harmonie tussen twee grote catwalktrends: de glimmende materialen en de korte jasjes. Het bomberjack mag dan wel niet iedereen flateren; u zal zich daar deze zomer niets van aantrekken. 20. Culinary collabs Verrassende combinaties en samenwerkingen houden het culinaire ook in 2013 nog volop in de schijnwerpers. Denk aan Bubbledogs in Londen (de champagnebar waar ze ook hotdogs verkopen) of samenwerking tussen de burgers van Lucky Chip en de Giant Robot winkel in Los Angeles. 21. Pinterest Pinterest zal in 2013 nog meer aan populariteit dankzij hun nieuwste feature; de geheime boards, iets waar al lang om gevraagd was. Heel wat anders dan de recentste update van andere online tools die wij kennen... 22. Weg met lange lokken Makkelijk in onderhoud: korte kapsels zijn je van het dit komende jaar. Weg met lange lokken maar kies voor een ultrakorte bob tot net op de jukbeenderen, goedgekeurd door The Great Gatsby liefhebbers en Karl Lagerfeld. 23. Morpheus Meme What if I told you... Dat de Morpheus meme de populairste in zijn soort zal zijn begin 2013? De meme gaat nochtans al eventjes mee, maar search results tonen aan dat er pas écht veel op gegoogled werd vanaf eind 2012 (zou het einde van de wereld er iets mee te maken hebben?) Wees dus maar zeker dat deze de komende maanden volop 9Gag en de facebook van uw niet-echt-zo'n-goede-vrienden zal sieren. 24. COPE Smartphones COPE staat voor Company Owned, Personally Enabled en ging vroeger vooral op voor bedrijfswagens en laptops. In 2013 zullen we steeds meer bedrijfsleiders zien die hun werknemers uitrusten met smartphones; niet omdat ze zo geïnteresseerd zijn in de instagramfoto's van hun avondmaal, dan wel zodat ze geen excuus meer hebben om niet meer bereikbaar te zijn. 25. Smart vandalism Smart vandalism is op een leuke, gevatte manier omgaan met vandalisme door bijvoorbeeld te antwoorden op teksten op de toiletdeur, moss graffiti of gewoon stoten uithalen die misschien niet helemaal legaal zijn maar waar men wel om moet glimlachen. Nee,Kidult.