Stephen Fried, de bedenker van de term, excuseert zich uitgebreid tegenover alle taalgebruikers in een interview met The Atlantic. Het spijt hem vooral dat het woord een negatieve betekenis heeft gekregen.

Slechte recensie Hij vond het woord uit in 1993 toen hij een biografie schreef over het aan hiv overleden model Gia Carangi. Hij zocht toen naar een uitdrukking voor mensen die actief waren in de mode-industrie en bedacht het woord 'fashionista', geïnspireerd op de Nicaraguaanse revolutionairen sandinisten, sandinista's in het Spaans.

Fried's vrouw, die uitgever was, haatte het woord maar toch belette dat hem niet om het woord vier keer te gebruiken in zijn boek. De recensies die daarop volgden kraakten het woord volledig af maar toch begon het zich te verspreiden in het dagelijks taalgebruik.

Opgenomen in het woordenboek

Toen de Amerikaanse zender HBO in 1998 een biopic maakte over het leven van Gia Carangi ,gebaseerd op Fried's boek en met een jonge Angelina Jolie in de hoofdrol, werd het woord plotsklaps populair. In 1999 werd het woord zelfs opgenomen in 'The Oxford English Dictionary' en ook Donatella Versace verklaarde dat ze een trotse fashionista was.

Nu, twintig jaar later, staan fashionista's vooral bekend om hun obsessie rond mode en materiele dingen. Fried zelf zegt dat het nooit zijn bedoeling was om het woord als een belediging te laten klinken. (AV)

Stephen Fried, de bedenker van de term, excuseert zich uitgebreid tegenover alle taalgebruikers in een interview met The Atlantic. Het spijt hem vooral dat het woord een negatieve betekenis heeft gekregen. Slechte recensie Hij vond het woord uit in 1993 toen hij een biografie schreef over het aan hiv overleden model Gia Carangi. Hij zocht toen naar een uitdrukking voor mensen die actief waren in de mode-industrie en bedacht het woord 'fashionista', geïnspireerd op de Nicaraguaanse revolutionairen sandinisten, sandinista's in het Spaans. Fried's vrouw, die uitgever was, haatte het woord maar toch belette dat hem niet om het woord vier keer te gebruiken in zijn boek. De recensies die daarop volgden kraakten het woord volledig af maar toch begon het zich te verspreiden in het dagelijks taalgebruik. Opgenomen in het woordenboek Toen de Amerikaanse zender HBO in 1998 een biopic maakte over het leven van Gia Carangi ,gebaseerd op Fried's boek en met een jonge Angelina Jolie in de hoofdrol, werd het woord plotsklaps populair. In 1999 werd het woord zelfs opgenomen in 'The Oxford English Dictionary' en ook Donatella Versace verklaarde dat ze een trotse fashionista was. Nu, twintig jaar later, staan fashionista's vooral bekend om hun obsessie rond mode en materiele dingen. Fried zelf zegt dat het nooit zijn bedoeling was om het woord als een belediging te laten klinken. (AV)