Dakloos en ongesteld: vier vrouwen getuigen

© iStock

Ongesteld zijn is voor velen al zodanig lastig dat je zelfs niet wil begìnnen denken aan hoe dakloze vrouwen zich voelen tijdens die periode van de maand. Cosmopolitan dwingt ons echter hierbij stil te staan via hun campagne #TamponsForAll

In een nieuwe serie voor de online versie van de Amerikaanse publicatie Cosmopolitan getuigen vier vrouwen van verschillende leeftijden over ongesteld te worden wanneer je geen dak boven je hoofd of een toilet onder je billen hebt- laat staan een badkamerkastje vol maandverband en tampons.

Vooral dat laatste was voor de ondervraagde dames het lastigste. De wetenschap dat ze ongesteld zouden worden, maar dat ze nog niet genoeg maandverband of tampons bij elkaar hadden kunnen scharrelen bezorgt hen keer op keer ontzettend veel stress, zo staat te lezen.

Sarah (26) bekent aan de journalisten dat ze iedere gelegenheid probeert te grijpen om hygiënische producten te stelen (en af en toe kopen). “Wanneer ik wat tampons of maandverband gespaard had was mijn volgende missie: een afgesloten toilet vinden. Ik verbleef dan vier dagen of langer in (de buurt van) die ruimte gewoon om er zeker van te zijn dat ik de weinige kleren die ik heb niet moest ruïneren. Al kon ik dat jammer genoeg nooit garanderen.”

Megan (25) wist dan weer te vertellen dat je in Californië -waar ontzettend veel daklozen leven- gratis maandverband en tampons kon verkrijgen bij organisaties die deze gratis uitdeelden aan vrouwen die op straat woonden. Aan de East Coast is het echter minder rooskleurig. “Ik moet vaak beroep doen op die ruwe, bruine papieren handdoekjes uit openbare toiletten. Soms offer ik een oud T-shirt op of gebruik ik een oude onderbroek. Allesbehalve hygiënisch, dat weet ik, maar het is niet alsof we een keuze hebben.”

Ook Penny (54) heeft het niet makkelijk. “De opvangcentra hebben wel wat tampons of maandverband voorradig, maar ze limiteren het uitdelen ervan tot twee stuks per persoon – allesbehalve voldoende dus om een paar dagen mee door te komen.” Aangezien sanitaire producten behoorlijk duur zijn en Penny iedere cent nodig had voor voedsel, water en af en toe een bed in de daklozenopvang kwam ze er ook nooit toe om zelf een voorraad te kopen. “Ik gebruikte toiletpapier en bleef soms een hele dag daar zitten uit angst mezelf te bevuilen.”

T. (42) heeft eenzelfde ervaring. “Het is vaak zo vernederend. Toen ik in de shelter eens om tampons vroeg, vroegen ze me niet hoeveel ik er nodig had: ik kreeg er drie, de regulars, terwijl ik met die drie tampons geen dag zou doorkomen, zéker niet als het regulars zijn. Begin dat dan maar eens uit te leggen.”

Krampen, migraine, rugpijn, hormonale schommelingen, onstilbare honger,… het op een hygiënische manier opvangen van menstruatiebloed is nog maar de eerste van de vele hindernissen die een ongestelde vrouw moet nemen, een hindernis waar deze dakloze dames slechts met heel veel moeite overheen klauteren. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content