Als ik een mes zie, voel ik niet meteen de neiging om daaraan te likken. Justin Bieber wel. Hij maakt er zelfs meteen een fotografisch document van, met een zwoele blik en in bloot bovenlijf. Zonder speekseldraden in de mondhoeken, want celebs hebben geen speeksel. Het parodiërend beeld dat comédienne Celeste Barber op haar Instagramfeed plaatst naast dat van Bieber zegt alles. Sterren denken dat ze normale dingen aan het doen zijn, roept zij terwijl ze haar speeksel wegslikt en op hilarische wijze meer van die parodieën maakt op celebselfies. Kim Kardashian die halfnaakt een berg bouwpuin beklimt en Serena Williams die split doet tussen twee turnbaren. Geen normaal mens ziet het zichzelf doen en Barbers feed legt zo een vinger op de etterende selfiewonde van deze tijd.

Niemand ziet namelijk hoe Kardashian buiten beeld het zand uit haar ogen krabt, hoe Williams met een ijszak tussen haar benen zit ten gevolge van een liesbreuk en wat Bieber in hemelsnaam heeft gesneden met dat mes.

Op foto's uit de oude doos was het al lang goed als er niemand knipperde of omviel op het juiste moment, terwijl we met een ietwat pijnlijk ogende grimas allen tezamen 'cheese' riepen. Het is niet voor niets dat mijn generatie jarenlang consequent het woord 'lachen' fout vertaalt uit het Engels. Al een geluk dat je voor print niet toonvast of hoogbegaafd hoeft te zijn. Met nog meer geluk ving het fotorolletje teveel licht en bleven de herinneringen je enkel nog aanstaren vanuit de binnenkant van je hoofd. Met een lege ogen en in onzinnige poses. Een beetje zoals veel selfies van vandaag.

Instagram Celeste Barber
© Instagram Celeste Barber

Als ik zelf moet parodiëren wat ik feedgewijs tegenkom ben ik ook nog wel een tijdje bezig. Perfect gedresseerde salades tegenover mijn boterham met choco, prachtig gedecoreerde interieurs tegenover mijn zwijnenstal en over mijn woke up like this gezicht en kapsel begin ik niet eens.

Natuurlijk heb ik mij al eens gewaagd aan een perfecte foto. Niets menselijks is mij vreemd. Ik heb op een moment van zwakte zelfs een selfiestick aangeschaft en ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Ik zal er sowieso voor branden in de hel, niet alleen omdat mijn kiekjes meer neigen naar die van Barber dan die van Bieber.

Instagram Celeste Barber
© Instagram Celeste Barber

Barbers frustratie getuigt daarom van een grote herkenbaarheid en de absurditeit reikt verder dan het frame. Niemand ziet namelijk hoe Kardashian buiten beeld het zand uit haar ogen krabt, hoe Williams met een ijszak tussen haar benen zit ten gevolge van een liesbreuk en wat Bieber in hemelsnaam heeft gesneden met dat mes. Niets tegen die goede jongen, behalve een propere tong heeft hij vast ook een prachtig karakter, maar ik ben pas echt onder de indruk als hij op een ietwat andere manier poseert met dat mes. Hij weet waar hij het handvat kan steken.

Als ik een mes zie, voel ik niet meteen de neiging om daaraan te likken. Justin Bieber wel. Hij maakt er zelfs meteen een fotografisch document van, met een zwoele blik en in bloot bovenlijf. Zonder speekseldraden in de mondhoeken, want celebs hebben geen speeksel. Het parodiërend beeld dat comédienne Celeste Barber op haar Instagramfeed plaatst naast dat van Bieber zegt alles. Sterren denken dat ze normale dingen aan het doen zijn, roept zij terwijl ze haar speeksel wegslikt en op hilarische wijze meer van die parodieën maakt op celebselfies. Kim Kardashian die halfnaakt een berg bouwpuin beklimt en Serena Williams die split doet tussen twee turnbaren. Geen normaal mens ziet het zichzelf doen en Barbers feed legt zo een vinger op de etterende selfiewonde van deze tijd. Op foto's uit de oude doos was het al lang goed als er niemand knipperde of omviel op het juiste moment, terwijl we met een ietwat pijnlijk ogende grimas allen tezamen 'cheese' riepen. Het is niet voor niets dat mijn generatie jarenlang consequent het woord 'lachen' fout vertaalt uit het Engels. Al een geluk dat je voor print niet toonvast of hoogbegaafd hoeft te zijn. Met nog meer geluk ving het fotorolletje teveel licht en bleven de herinneringen je enkel nog aanstaren vanuit de binnenkant van je hoofd. Met een lege ogen en in onzinnige poses. Een beetje zoals veel selfies van vandaag.Als ik zelf moet parodiëren wat ik feedgewijs tegenkom ben ik ook nog wel een tijdje bezig. Perfect gedresseerde salades tegenover mijn boterham met choco, prachtig gedecoreerde interieurs tegenover mijn zwijnenstal en over mijn woke up like this gezicht en kapsel begin ik niet eens. Natuurlijk heb ik mij al eens gewaagd aan een perfecte foto. Niets menselijks is mij vreemd. Ik heb op een moment van zwakte zelfs een selfiestick aangeschaft en ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Ik zal er sowieso voor branden in de hel, niet alleen omdat mijn kiekjes meer neigen naar die van Barber dan die van Bieber.Barbers frustratie getuigt daarom van een grote herkenbaarheid en de absurditeit reikt verder dan het frame. Niemand ziet namelijk hoe Kardashian buiten beeld het zand uit haar ogen krabt, hoe Williams met een ijszak tussen haar benen zit ten gevolge van een liesbreuk en wat Bieber in hemelsnaam heeft gesneden met dat mes. Niets tegen die goede jongen, behalve een propere tong heeft hij vast ook een prachtig karakter, maar ik ben pas echt onder de indruk als hij op een ietwat andere manier poseert met dat mes. Hij weet waar hij het handvat kan steken.