In Parijs is de tentoonstelling geopend rond het revolutionaire parfum Nr° 5 van Coco Chanel. Dat schrijft WWD.
In 1921 creëerde Gabrielle Chanel een uniek parfum, de Nr° 5, dat nadien een wereldwijd succes werd. In de jaren vijftig promootte Marilyn Monroe het nog eens extra door te zeggen dat Chanel Nr° 5 het enige was dat ze in bed droeg. Nu worden de dingen die Coco inspireerden tot het creëren van de beroemde geur samengebracht in een expo. De curator van de tentoonstelling Jean-Louis Froment, bracht 240 verschillende objecten samen waaronder foto's, kunstwerken en boeken die een link hebben met het iconische parfum. Zo liet Coco Chanel zich graag inspireren door bevriende kunstenaars zoals Picasso en Apollinaire en door de reizen die ze maakte. Op de tentoonstelling zijn er ook brieven en gedichten te zien die vrienden naar Chanel stuurden.

Geïnspireerd door verdriet

De tentoonstelling focust zich in het begin op Chanel's grote liefde Arthur 'Boy' Capel, een Engelse polospeler. Capel financierde Chanel's eerste winkels en nam haar mee op reis naar Deauville. Na zijn dood, in een tragisch auto-ongeluk, vertrok Chanel naar Venetië waar ze zichzelf en haar collecties heruitvond. De tentoonstelling legt ook uit waar het dubbele C logo vandaan komt. Zo tonen ze een reconstructie van het glasraam van een kerk in Aubuzine, waar Chanel als weeskind opgroeide, waarop in elkaar hakende C's te zien zijn. Chanel was ook geïnspireerd door vrouwen uit de Renaissance, vooral door Catharina de Medici wiens monogram bestond uit een dubbele c.

Iconishe geur

Het eigenlijke parfum werd samengesteld door parfumeur Ernest Beaux en hij gebruikte meer dan 80 natuurlijke ingrediënten. Chanel vroeg hem een parfum te creëren dat rook zoals een vrouw en niet zoals een roos. Volgens de legende creëerde Beaux 6 geuren en koos Chanel voor het 5e staaltje maar ze koos ook voor de naam Nr° 5 omdat dat haar geluksgetal was. De flacon van het parfum is dan weer geïnspireerd op het Place Vendôme in Parijs.

De expo 'N°5 Culture Chanel' is gratis te bezoeken in het Palais de Tokyo van 5 mei tot 5 juni 2013. (AV)

In Parijs is de tentoonstelling geopend rond het revolutionaire parfum Nr° 5 van Coco Chanel. Dat schrijft WWD. In 1921 creëerde Gabrielle Chanel een uniek parfum, de Nr° 5, dat nadien een wereldwijd succes werd. In de jaren vijftig promootte Marilyn Monroe het nog eens extra door te zeggen dat Chanel Nr° 5 het enige was dat ze in bed droeg. Nu worden de dingen die Coco inspireerden tot het creëren van de beroemde geur samengebracht in een expo. De curator van de tentoonstelling Jean-Louis Froment, bracht 240 verschillende objecten samen waaronder foto's, kunstwerken en boeken die een link hebben met het iconische parfum. Zo liet Coco Chanel zich graag inspireren door bevriende kunstenaars zoals Picasso en Apollinaire en door de reizen die ze maakte. Op de tentoonstelling zijn er ook brieven en gedichten te zien die vrienden naar Chanel stuurden. Geïnspireerd door verdriet De tentoonstelling focust zich in het begin op Chanel's grote liefde Arthur 'Boy' Capel, een Engelse polospeler. Capel financierde Chanel's eerste winkels en nam haar mee op reis naar Deauville. Na zijn dood, in een tragisch auto-ongeluk, vertrok Chanel naar Venetië waar ze zichzelf en haar collecties heruitvond. De tentoonstelling legt ook uit waar het dubbele C logo vandaan komt. Zo tonen ze een reconstructie van het glasraam van een kerk in Aubuzine, waar Chanel als weeskind opgroeide, waarop in elkaar hakende C's te zien zijn. Chanel was ook geïnspireerd door vrouwen uit de Renaissance, vooral door Catharina de Medici wiens monogram bestond uit een dubbele c. Iconishe geur Het eigenlijke parfum werd samengesteld door parfumeur Ernest Beaux en hij gebruikte meer dan 80 natuurlijke ingrediënten. Chanel vroeg hem een parfum te creëren dat rook zoals een vrouw en niet zoals een roos. Volgens de legende creëerde Beaux 6 geuren en koos Chanel voor het 5e staaltje maar ze koos ook voor de naam Nr° 5 omdat dat haar geluksgetal was. De flacon van het parfum is dan weer geïnspireerd op het Place Vendôme in Parijs. De expo 'N°5 Culture Chanel' is gratis te bezoeken in het Palais de Tokyo van 5 mei tot 5 juni 2013. (AV)