Op dinsdag 10 en 17 december zendt Canvas 'Stroom van talent' uit, een tweeluik over de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen die dit jaar zijn 350-jarig bestaan viert. Ook de modeafdeling wordt uitgebreid belicht in de documentaire.
De Academie bestaat precies 350 jaar en haar al haar even gerenommeerde modeafdeling exact een halve eeuw. Reden genoeg om na te gaan wat de Academie nu net zo bijzonder maakt. Het tweeluik 'Stroom van talent' blikt door de ogen van bekende oud-leerlingen terug op de roemrijke geschiedenis van beide kunstinstellingen. De soundtrack van de documentaires werd voorzien door de Belgische groep Dez Mona.

350 jaar naam en faam
In het eerste deel van het tweeluik kunnen we de boeiende geschiedenis van de Academie herbeleven door de ogen van bekende alumni als Panamarenko, Jan Fabre, Kati Heck en heel wat andere kunstenaars. Daarnaast vertelt historicus Jan Lampo met behulp van archiefmateriaal, oude geschriften en meesterlijke kunstwerken over de rijke geschiedenis van de instelling. Er wordt nagegaan waarom de Koninklijke Academie na 350 jaar nog steeds zo spraakmakend en befaamd is.

Achter de schermen van de modeafdeling
Met de tweede documentaire kunnen de liefhebbers van de Belgische mode hun hartje ophalen. Dit deel zoomt namelijk in op de 50-jarige geschiedenis van de modeafdeling van de Academie. Bekende fenomenen zoals 'de Zes van Antwerpen', 'Mode, dit is Belgisch' en Linda Loppa komen aan bod in het tweede deel van de reeks. De grote Belgische modenamen vertellen zelf het verhaal van 'hun' modeschool: onder andere Jo Wyckmans, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Tim Van Steenbergen, AF Vandevorst blikken terug op hun schoolcarrière. Modekenner Geert Bruloot geeft duiding bij de tijdsgeest van de verschillende periodes in de geschiedenis van de beroemde modeacademie aan de hand van uniek archiefmateriaal.

Deze documentaire toont de mooie herinneringen en hilarische avonturen van de alumni, maar ook het afzien. Bloed, zweet en tranen gaan hand in hand met vreugde en plezier. De kijker krijgt in dit deel een boeiende kijk achter de schermen van één van de meest befaamde modescholen ter wereld.

Stroom van talent: woensdag 10 en 17 december om 21.10 u.

(LP)


Op dinsdag 10 en 17 december zendt Canvas 'Stroom van talent' uit, een tweeluik over de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen die dit jaar zijn 350-jarig bestaan viert. Ook de modeafdeling wordt uitgebreid belicht in de documentaire. De Academie bestaat precies 350 jaar en haar al haar even gerenommeerde modeafdeling exact een halve eeuw. Reden genoeg om na te gaan wat de Academie nu net zo bijzonder maakt. Het tweeluik 'Stroom van talent' blikt door de ogen van bekende oud-leerlingen terug op de roemrijke geschiedenis van beide kunstinstellingen. De soundtrack van de documentaires werd voorzien door de Belgische groep Dez Mona. 350 jaar naam en faam In het eerste deel van het tweeluik kunnen we de boeiende geschiedenis van de Academie herbeleven door de ogen van bekende alumni als Panamarenko, Jan Fabre, Kati Heck en heel wat andere kunstenaars. Daarnaast vertelt historicus Jan Lampo met behulp van archiefmateriaal, oude geschriften en meesterlijke kunstwerken over de rijke geschiedenis van de instelling. Er wordt nagegaan waarom de Koninklijke Academie na 350 jaar nog steeds zo spraakmakend en befaamd is. Achter de schermen van de modeafdeling Met de tweede documentaire kunnen de liefhebbers van de Belgische mode hun hartje ophalen. Dit deel zoomt namelijk in op de 50-jarige geschiedenis van de modeafdeling van de Academie. Bekende fenomenen zoals 'de Zes van Antwerpen', 'Mode, dit is Belgisch' en Linda Loppa komen aan bod in het tweede deel van de reeks. De grote Belgische modenamen vertellen zelf het verhaal van 'hun' modeschool: onder andere Jo Wyckmans, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Tim Van Steenbergen, AF Vandevorst blikken terug op hun schoolcarrière. Modekenner Geert Bruloot geeft duiding bij de tijdsgeest van de verschillende periodes in de geschiedenis van de beroemde modeacademie aan de hand van uniek archiefmateriaal. Deze documentaire toont de mooie herinneringen en hilarische avonturen van de alumni, maar ook het afzien. Bloed, zweet en tranen gaan hand in hand met vreugde en plezier. De kijker krijgt in dit deel een boeiende kijk achter de schermen van één van de meest befaamde modescholen ter wereld. Stroom van talent: woensdag 10 en 17 december om 21.10 u. (LP)