Volgende week komt het bevoegde comité van de Unesco samen in Sevilla om te beslissen welk van de dertig kandidaten dit jaar zullen erkend worden als werelderfgoed. BelgiÃ"draagt het Brusselse Stoclet-huis voor.

Het Stoclet Paleis bevindt zich aan de Tervurenlaan in Brussel (Sint-Pieters-Woluwe) en werd tussen 1905 en 1911 gerealiseerd. Het is het magnum opus van de Oostenrijkse jugendstilarchitect Josef Hoffmann. Zijn opdrachtgever was een echtpaar uit de hoge Belgische burgerij: Anny en Adolphe Stoclet.

Met het Stocletpaleis creÃ"erde Hoffmann, die ook stichter was van de Wiener Werktstatte-school, een "Gesamtkunstwerk" van architectuur, interieurontwerp, decoratie en tuinaanleg. Hoffmann en de zijnen waren niet aan financiÃ"le grenzen gebonden en konden de meest exclusieve materialen (marmer, verguld metaal, leer) gebruiken. Bankierszoon Stoclet, die Hoffmann in 1902 in Wenen had leren kennen, betrok de villa met zijn echtgenote.

Een opvallend element aan de met marmer beklede buitenzijde is de beeldengroep op de toren, een creatie van Franz Metzner. Schilder Gustav Klimt vervaardigde de mozaïeken in de eetzaal.

Het Brussels Gewest beschermde het gebouw en de meubels al in 1976, maar nog maar weinigen hebben dit architecturale pareltje, dat door de weduwe van Adolphe Stoclet angstvallig werd beschermd tot ze in 2002 op 94-jarige leeftijd stierf, kunnen bezoeken. Het is nog altijd in handen van de Stoclet-erfgenamen.

Caroline Lallemand/Ann Heylens.

Volgende week komt het bevoegde comité van de Unesco samen in Sevilla om te beslissen welk van de dertig kandidaten dit jaar zullen erkend worden als werelderfgoed. BelgiÃ"draagt het Brusselse Stoclet-huis voor.Het Stoclet Paleis bevindt zich aan de Tervurenlaan in Brussel (Sint-Pieters-Woluwe) en werd tussen 1905 en 1911 gerealiseerd. Het is het magnum opus van de Oostenrijkse jugendstilarchitect Josef Hoffmann. Zijn opdrachtgever was een echtpaar uit de hoge Belgische burgerij: Anny en Adolphe Stoclet. Met het Stocletpaleis creÃ"erde Hoffmann, die ook stichter was van de Wiener Werktstatte-school, een "Gesamtkunstwerk" van architectuur, interieurontwerp, decoratie en tuinaanleg. Hoffmann en de zijnen waren niet aan financiÃ"le grenzen gebonden en konden de meest exclusieve materialen (marmer, verguld metaal, leer) gebruiken. Bankierszoon Stoclet, die Hoffmann in 1902 in Wenen had leren kennen, betrok de villa met zijn echtgenote.Een opvallend element aan de met marmer beklede buitenzijde is de beeldengroep op de toren, een creatie van Franz Metzner. Schilder Gustav Klimt vervaardigde de mozaïeken in de eetzaal.Het Brussels Gewest beschermde het gebouw en de meubels al in 1976, maar nog maar weinigen hebben dit architecturale pareltje, dat door de weduwe van Adolphe Stoclet angstvallig werd beschermd tot ze in 2002 op 94-jarige leeftijd stierf, kunnen bezoeken. Het is nog altijd in handen van de Stoclet-erfgenamen. Caroline Lallemand/Ann Heylens.