Die eerste editie was gewijd aan seksisme op straat, goed een jaar nadat de documentaire "Femmes de la rue", van Sofie Peeters te zien was. Maar ook andere thema's, zoals schijnhuwelijken en gelijke kansen op de arbeidsmarkt, kwamen aan bod. De 42e nationale vrouwendag, een organisatie van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), stond dit jaar in het teken van stereotypen.

GAS-boetes

Tijdens het evenement van de stad Brussel was er 's namiddags een debat over seksisme op straat. "Waarschijnlijk reageren groepen werkloze jongeren in elke wijk op die manier", aldus Mohamed Ouriaghli, Brussels schepen van Gelijke Kansen. "Het antwoord moet meervoudig zijn, en ook gericht op huisvesting, werk. In de scholen hebben we al veel werk gedaan." De schepen bracht in herinnering dat van juli 2012 tot juli 2013 258 GAS-boetes werden uitgeschreven.

Irène Kaufer, coördinatrice van Garance, raadt vrouwen aan vastberaden te reageren, in plaats van te vluchten of zich aan de omstandigheden aan te passen. Garance is een vzw die meisjes en vrouwen sterker wil maken. "Het gevaar is dat vrouwen zichzelf in hun vrijheden beperken. Ze vermijden alleen uit te gaan 's avonds."

Conclusie van de 42e Vrouwendag, de vaste afspraak voor vrouwen en mannen uit heel Vlaanderen om te debatteren over gelijkheid tussen man en vrouw, was dat stereotypen "de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in stand houden". (Belga/MS)

Die eerste editie was gewijd aan seksisme op straat, goed een jaar nadat de documentaire "Femmes de la rue", van Sofie Peeters te zien was. Maar ook andere thema's, zoals schijnhuwelijken en gelijke kansen op de arbeidsmarkt, kwamen aan bod. De 42e nationale vrouwendag, een organisatie van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), stond dit jaar in het teken van stereotypen.GAS-boetes Tijdens het evenement van de stad Brussel was er 's namiddags een debat over seksisme op straat. "Waarschijnlijk reageren groepen werkloze jongeren in elke wijk op die manier", aldus Mohamed Ouriaghli, Brussels schepen van Gelijke Kansen. "Het antwoord moet meervoudig zijn, en ook gericht op huisvesting, werk. In de scholen hebben we al veel werk gedaan." De schepen bracht in herinnering dat van juli 2012 tot juli 2013 258 GAS-boetes werden uitgeschreven. Irène Kaufer, coördinatrice van Garance, raadt vrouwen aan vastberaden te reageren, in plaats van te vluchten of zich aan de omstandigheden aan te passen. Garance is een vzw die meisjes en vrouwen sterker wil maken. "Het gevaar is dat vrouwen zichzelf in hun vrijheden beperken. Ze vermijden alleen uit te gaan 's avonds." Conclusie van de 42e Vrouwendag, de vaste afspraak voor vrouwen en mannen uit heel Vlaanderen om te debatteren over gelijkheid tussen man en vrouw, was dat stereotypen "de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in stand houden". (Belga/MS)