Turkije is een behoorlijk conservatief land op gebied van LGBTI-tolerantie. Toen het nieuws bekend raakte dat de 23-jarige Hande Kader verbrand, verkracht en vermoord werd gevonden, verzamelden activisten zich op straat voor een vreedzaam protest.

Hande Kader werd laatst gezien toen ze in de auto stapte van een klant, de 23-jarige transgender was namelijk sekswerker. Kader was een bekende LGBTI-activiste, die vaak in het voorfront van betogingen werd gespot. Haar vrienden omschrijven haar als een zachtaardig persoon met een passie voor activisme.

De betogers zijn boos over het gebrek aan reacties van de politie. Voorlopig werden er nog geen arrestaties uitgevoerd van mogelijke verdachten.

Geweld op transgenders

Sinem Hun, een advocate gespecialiseerd in transgenderrechten, licht toe dat dit soort moorden geen uitzondering zijn in Turkije. 'Sommige worden gerapporteerd, anderen niet', vertelt ze aan Broadly. Ze spreekt van drie tot vier geweldplegingen tegen transvrouwen per maand. 'Het probleem ligt niet aan de wetten in Turkije, maar aan de toepassing van deze wetten en aan de instelling van de rechters. Sommige rechters zijn transfobisch, wat hun werk beïnvloedt.'

Ook in Chicago, tijdens de Slut Walk, werd betoogd tegen de moord op Hande Kader.

(LP)

Turkije is een behoorlijk conservatief land op gebied van LGBTI-tolerantie. Toen het nieuws bekend raakte dat de 23-jarige Hande Kader verbrand, verkracht en vermoord werd gevonden, verzamelden activisten zich op straat voor een vreedzaam protest. Hande Kader werd laatst gezien toen ze in de auto stapte van een klant, de 23-jarige transgender was namelijk sekswerker. Kader was een bekende LGBTI-activiste, die vaak in het voorfront van betogingen werd gespot. Haar vrienden omschrijven haar als een zachtaardig persoon met een passie voor activisme. De betogers zijn boos over het gebrek aan reacties van de politie. Voorlopig werden er nog geen arrestaties uitgevoerd van mogelijke verdachten.Sinem Hun, een advocate gespecialiseerd in transgenderrechten, licht toe dat dit soort moorden geen uitzondering zijn in Turkije. 'Sommige worden gerapporteerd, anderen niet', vertelt ze aan Broadly. Ze spreekt van drie tot vier geweldplegingen tegen transvrouwen per maand. 'Het probleem ligt niet aan de wetten in Turkije, maar aan de toepassing van deze wetten en aan de instelling van de rechters. Sommige rechters zijn transfobisch, wat hun werk beïnvloedt.' Ook in Chicago, tijdens de Slut Walk, werd betoogd tegen de moord op Hande Kader.(LP)