Beter dan een boekenbon: vier alternatieve geschenkideeën

© SARAH VANBELLE

Omdat het niet altijd een paar sokken of een bon hoeft te zijn.

1. Geef een feestje

Een romantisch diner in hun eigen huis voor je zus en schoonbroer, waarbij jij in de keuken staat en je tiener op de nieuwe baby past. Een discreet door jou geserveerd chips- en pintjes/cava-buffet bij de volgende Rode Duivels-wedstrijd/Netflix-marathon. Een gegidste rondleiding door stad of natuur, waarbij het feestbeest twintig vrienden mag uitnodigen. Een huurhuisje in de Ardennen waar ze een weekend lang zes gasten kunnen uitnodigen.

2. Geven om te leren

Een cursus surfen of graffiti spuiten, een wijnproeverij of een avondje de-hipste-gin-met-de-gepaste-tonic-combineren, leren vliegen met een drone of make-uples voor selfies, tangodansen of een slipcursus, een workshop leidinggeven of cupcakes bakken, een achter-de-schermen-rondleiding in een museum of een avond cocktails shaken, niets zo fijn als een cadeau waar je iets van opsteekt.

3. Iets van jezelf

In tijden van recyclage kun je dat ook voor geschenken doen. Misschien heb je spullen in huis die echt mooi of ongelofelijk nuttig zijn, maar die je niet (meer) gebruikt. Een set steakmessen als je ondertussen vegetariër bent, een schilderij, poef of kamerplant die na je verhuis maar geen plaatsje vindt, een Dries Van Noten-jurk waar je niet meer in past, een kookboek met te veel onbekende ingrediënten, een mountainbike waar je na die sleutelbeenbreuk niet meer op durft. Wees eerlijk over het re-giften, en geniet bij een volgend bezoek aan je feestbeest nog even na van je eigen spullen.

4. Vele kleintjes

52 enveloppen met voor elke week een klein geschenkje. Een trappist in je stamcafé, een superheldenfilm, een wandeling in het Zoniënwoud, een rugmassage, een expo, garnaalkroketten eten aan zee, een manicure, een voetbalmatch, een gezelschapsspelletjesavond, een favoriet gerecht waar veel werk aan is, een paar babysitbeurten. Kan ook bescheidener, met 12 enveloppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content