Betaald moederschapsverlof redt leven van duizenden baby’s

© iStock

Hoe langer het betaald moederschapsverlof, hoe meer baby’s gered worden. Dat hebben Canadese onderzoekers vastgesteld in ontwikkelingslanden.

De studie, die werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van de McGill-universiteit in Canada, berekende dat elke maand extra betaald moederschapsverlof het leven van 8 op 1000 baby’s in ontwikkelingslanden redt.

De wetenschappers volgden 300.000 kinderen tussen 2000 en 2008 in Bangladesh, Kenia, Lesotho, Oeganda en Zimbabwe, landen die tijdens deze periode de duur van het moederschapsverlof optrokken. De controlegroep omvatte vijftien landen waaronder Bolivia, Cambodja en Rwanda, landen die de duur van hun moederschapsrust (van gemiddeld 12 weken) niet wijzigden.

Zekerheid

Betaald moederschapsverlof verbetert de toegang tot gezondheidszorg voor en na de geboorte van het kind om de eenvoudige reden dat de moeder tijd heeft, een inkomen en de zekerheid dat ze haar baan niet zal verliezen.

Verder leidt betaalde moederschapsrust ertoe dat moeders hun kind vaker en langer borstvoeding geven en zich meer houden aan het vaccinatieschema.

De onderzoekers controleerden ook andere mogelijke factoren die van invloed zouden kunnen zijn, zoals het bruto binnenlands product en het nationale gezondheidsbudget van de onderzochte landen.

“Na onze analyse ben ik overtuigd dat de toename van betaalde moederschapsrust een effectieve maatregel is om kindersterfte te doen dalen”, zegt hoofdauteur van de studie Arijit Nandi. “Acht op duizend baby’s redden betekent 13 procent minder sterfgevallen onder pasgeborenen, een omvangrijke afname”, zegt hij. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content