Wel meer mensen vinden de hoge prijzen op de kunstmarkt ronduit belachelijk. Tot voor de crisis was het binnen bepaalde milieus bonton te verkondigen dat je onder de 100.000 euro eigenlijk geen interessante kunst meer vindt.

Dat klopt gewoon niet. Jonge en half bekende namen die tot een paar honderdduizend euro vragen voor een werk worden vroeg of laat het slachtoffer van speculanten. Kijk maar naar het verleden, toen werk van beroemde kunstenaars als Appel, Mondriaan of Magritte, toen ze leefden, voor, omgerekend naar huidige maatstaven, werden verkocht voor soms niet eens 25.000 euro.

Velen zijn het er over eens dat nogal wat hedendaagse kunst veel te hoog wordt geprijsd. Wat als deze namen door de volgende generatie worden gedumpt en hun marktwaarde keldert. Hebben we dit bijvoorbeeld niet meegemaakt met Pol Mara van wie je het werk nu nog maar heel moeilijk slijten kan.

Direct contact

Dus mag hedendaagse kunst best ook betaalbaar zijn. Dit is ook het uitgangspunt van de 'Accessible Art Fair' die je van vrijdag 4 juni (opening van 18 tot 22u) tot zondag 6 juni kunt bezoeken in het Conradhotel te Brussel (Louizalaan 71).

Het is een vrij unieke beurs met werk van veel Belgen en in België wonende buitenlanders, met zowel schilderijen, beelden als grafiek en nu ook wat design. Uniek is ook het feit dat de kunstenaars er zelf hun werk etaleren, waardoor je als bezoeker meteen contact met hen kan leggen.

Piet Swimberghe

Wel meer mensen vinden de hoge prijzen op de kunstmarkt ronduit belachelijk. Tot voor de crisis was het binnen bepaalde milieus bonton te verkondigen dat je onder de 100.000 euro eigenlijk geen interessante kunst meer vindt. Dat klopt gewoon niet. Jonge en half bekende namen die tot een paar honderdduizend euro vragen voor een werk worden vroeg of laat het slachtoffer van speculanten. Kijk maar naar het verleden, toen werk van beroemde kunstenaars als Appel, Mondriaan of Magritte, toen ze leefden, voor, omgerekend naar huidige maatstaven, werden verkocht voor soms niet eens 25.000 euro. Velen zijn het er over eens dat nogal wat hedendaagse kunst veel te hoog wordt geprijsd. Wat als deze namen door de volgende generatie worden gedumpt en hun marktwaarde keldert. Hebben we dit bijvoorbeeld niet meegemaakt met Pol Mara van wie je het werk nu nog maar heel moeilijk slijten kan. Direct contact Dus mag hedendaagse kunst best ook betaalbaar zijn. Dit is ook het uitgangspunt van de 'Accessible Art Fair' die je van vrijdag 4 juni (opening van 18 tot 22u) tot zondag 6 juni kunt bezoeken in het Conradhotel te Brussel (Louizalaan 71). Het is een vrij unieke beurs met werk van veel Belgen en in België wonende buitenlanders, met zowel schilderijen, beelden als grafiek en nu ook wat design. Uniek is ook het feit dat de kunstenaars er zelf hun werk etaleren, waardoor je als bezoeker meteen contact met hen kan leggen. Piet Swimberghe