‘Benetton weigert vergoeding aan overlevenden van ramp in textielfabriek’

Ramp in Rana Plaza © Reuters

Na de ramp in de textielfabriek in Bangladesh tekenden heel wat modeketens het zogenaamde Bangladesh Akkoord. Ook Benetton zette haar naam onder de charter, maar heeft nog steeds geen bijdrage geleverd aan het fonds.

1133 mensen vonden de dood en meer dan 2500 mensen geraakten gewond toen de Bengaalse fabriek Rana Plaza instortte op 24 april 2013. Talloze modemerken werden met de vinger gewezen en beloofden plechtig om de veiligheidsomstandigheden in de Bengaalse fabrieken te verbeteren.

Benetton is volgens De Schone Kleren Campagne het enige grote internationale modelabel dat blijft weigeren om schadevergoeding te betalen aan de overlevenden en nabestaanden van de ramp. Ze doen daarom op de Dag van de Mensenrechten opnieuw een oproep aan het merk om het beloofde geld te storten. Zo valt te lezen in de Volkskrant.

Wel winst, geen compensatie

Christa de Bruin van de actieorganisatie legt uit dat de Italiaanse modegigant nog niks heeft bijgedragen aan het fonds dat is opgericht om de slachtoffers en familieleden te vergoeden. ‘In het rampjaar 2013 was de winst van de holding van de Benettonfamilie 139 miljoen euro, de geëiste 5 miljoen euro is dus echt niet te veel gevraagd,’ stelt ze.

Naar verluidt werd al 17 miljoen euro opgehaald door het fonds. Toch is er nog een aanzienlijk tekort om alle toegewezen compensatieclaims uit te kunnen keren. Als Benetton over de brug zou komen, zouden ze al heel wat verder staan en de slachtoffers kunnen vergoeden voor het berokkende leed. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content