Belgische matentabellen zijn verouderd

© Thinkstock

Om de Belgische matentabellen van kledij up to date te brengen voert de Hogeschool van Gent een onderzoek uit naar de maten en lichaamsvormen van de Belgische bevolking. Een verslag.

Op vraag van de Belgische kledingfederatie startte de Hogeschool van Gent een onderzoek naar de gemiddelde maten en lichaamsvormen van de Belgische bevolking.

“De huidige matentabellen zijn sterk verouderd. De laatste onderzoeken dateren van 1990 en in 20 jaar zijn onze lichamen heel wat veranderd”, zegt Alexandra De Raeve, projectleider van Smart Fit. Ongeveer twee jaar geleden kocht de Hogeschool een eerste bodyscanner waarop ze een programmavoorstel bij IWT Vlaanderen deden. Die zorgde voor de nodige financiering en Smart Fit kon van start gaan. “De bedoeling is om tegen het einde van dit jaar 5000 mensen gemeten te hebben, zowel in Vlaanderen, WalloniĆ« en Brussel”, aldus Alexandra. “Die resultaten zullen dan gebruikt worden om nieuwe matentabellen op te stellen.”

Met behulp van de bodyscanner kan er een drie dimensioneel beeld gecreĆ«erd worden zodat er verschillende prototypes van pasvormen kunnen ontwikkeld worden. “Slechts 30 procent van alle kledij heeft de juiste pasvorm. Er zijn natuurlijk veel verschillende maten, maar die zijn allemaal gebaseerd op het zandloperfiguur. Gezien slechts 7 procent van de wereldbevolking een perfect zandloperfiguur heeft, mag het dus niet verbazen dat zoveel kledij niet goed past voor de meeste vrouwen.”

Er zijn al onderzoeken gedaan in andere Europese landen en de bedoeling is om grote Europese database op te stellen. “We willen vijf lichaamstypes naar voor brengen waarop ontwerpers en winkels hun kledij kunnen baseren. Ketens zoals Levi’s doen dit al met hun recent gelanceerde jeanstypes. Naast de juiste maat, wordt er ook gekeken naar de vorm van je lichaam zodat de jeans perfect zit. Dat principe willen wij eigenlijk toepassen op alle kledij.”

De metingen gebeuren bij vrouwen, mannen en kinderen en het is nog steeds mogelijk om zelf deel te nemen aan het onderzoek. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content