Het Antwerpse ModeMuseum kan op zijn huidige locatie in de Nationalestraat blijven en daar een uitbreidingsoperatie ondergaan. Het stadsbestuur en de provincie Antwerpen hebben daarover een akkoord gesloten.

De voorbije jaren was er heel wat getouwtrek rond de toekomst van het provinciale museum, dat momenteel erg krap behuisd is. Zonder extra ruimte was het voor het ModeMuseum schier onmogelijk om een vaste collectie tentoon te stellen. Aangezien dat een vereiste is om Vlaamse subsidies te krijgen via de landelijke erkenning van het museum, onderzochten stad en provincie verschillende opties voor een uitbreiding.

Binnen het huidige pand lag dat moeilijk gezien de hoge huurprijs en de aanwezigheid van de Modeacademie, het Flanders Fashion Institute (FFI) en kledingwinkel Renaissance. De vorige provinciaal gedeputeerde voor Cultuur, Peter Bellens, overwoog een verhuis naar een gebouw in provinciaal bezit, terwijl het stadsbestuur het museum absoluut in de Antwerpse modewijk wilde houden, maar het pand niet aan de provincie wilde verkopen.

Met de nieuwe deputatie is nu een compromis gevonden dat bepaalt dat het FFI en Renaissance op termijn wegtrekken en de vrijgekomen ruimte door het museum kan worden ingenomen. Stad en provincie delen daarbij de huurkosten. "De nieuwe museumruimte zal dienen voor een vaste opstelling van onze eigen collectie, met veel aandacht voor Antwerpse mode", zegt gedeputeerde Luk Lemmens. "Er is eindelijk zekerheid over de toekomst van dit fantastische museum." (Belga/RDM)

Het Antwerpse ModeMuseum kan op zijn huidige locatie in de Nationalestraat blijven en daar een uitbreidingsoperatie ondergaan. Het stadsbestuur en de provincie Antwerpen hebben daarover een akkoord gesloten. De voorbije jaren was er heel wat getouwtrek rond de toekomst van het provinciale museum, dat momenteel erg krap behuisd is. Zonder extra ruimte was het voor het ModeMuseum schier onmogelijk om een vaste collectie tentoon te stellen. Aangezien dat een vereiste is om Vlaamse subsidies te krijgen via de landelijke erkenning van het museum, onderzochten stad en provincie verschillende opties voor een uitbreiding. Binnen het huidige pand lag dat moeilijk gezien de hoge huurprijs en de aanwezigheid van de Modeacademie, het Flanders Fashion Institute (FFI) en kledingwinkel Renaissance. De vorige provinciaal gedeputeerde voor Cultuur, Peter Bellens, overwoog een verhuis naar een gebouw in provinciaal bezit, terwijl het stadsbestuur het museum absoluut in de Antwerpse modewijk wilde houden, maar het pand niet aan de provincie wilde verkopen. Met de nieuwe deputatie is nu een compromis gevonden dat bepaalt dat het FFI en Renaissance op termijn wegtrekken en de vrijgekomen ruimte door het museum kan worden ingenomen. Stad en provincie delen daarbij de huurkosten. "De nieuwe museumruimte zal dienen voor een vaste opstelling van onze eigen collectie, met veel aandacht voor Antwerpse mode", zegt gedeputeerde Luk Lemmens. "Er is eindelijk zekerheid over de toekomst van dit fantastische museum." (Belga/RDM)