Ilse Ceulemans

‘Achterdocht binnen een relatie is verre van sexy, een vrije geest des te meer’

Ilse Ceulemans Eindredactrice Knack Weekend en auteur van 'Het Ministerie van Werkplezier' en 'De tijdontkenner'

‘Wat zou het zonde zijn, als we bij elk woord dat we schrijven rekening gaan houden met de online flirt-Gestapo’, vindt Knack Weekendeindredactrice Ilse Ceulemans.

‘Gsm’s die worden meegenomen naar het toilet of je partner die zijn of haar computer plots dichtklapt… Dat moet een knipperlicht doen aangaan.’ In het artikel over virtueel vreemdgaan schrijft journalist Michaël De Moor over flirterijen van je partner die onder je neus gebeuren, met de gsm in de hand of de laptop op schoot.

Meteen was mijn interesse gewekt. Misschien nog het meest omdat we ons sneller dan we denken in een schemerzone bevinden tussen onschuldig flirten en berichten sturen die je relatie zouden kunnen schaden. Nu hou ik persoonlijk erg van schemerzones, omdat er in deze wereld al genoeg dingen strak worden afgelijnd. Niets zo mooi als niet helemaal zeker weten wat er achter iemands woorden schuilt. Flou heeft niet toevallig dezelfde eerste letters als flirt. Wat zou het zonde zijn, als we bij elk woord dat we schrijven rekening gaan houden met de online flirt-Gestapo. We krijgen al droge mails genoeg, toch?

Achterdocht binnen een relatie is verre van sexy, een vrije geest des te meer

Daarom vraag ik me ook af of het echt een goed idee is om met haviksogen te kijken naar wat je geliefde op zijn laptop of smartphone doet. Het lijkt te passen in de nieuwe puriteinse levensstijl. Je mag niet meer roken en drinken, en let ook maar op dat je berichten wel binnen de lijntjes passen.

Wie detective speelt op de laptop van zijn lief, kan bovendien vreemde zaken tegenkomen. ‘Een tijd geleden zag ik dat mijn vriend een document wegklikte met mijn naam erop’, vertelde een vriendin me. ‘Toen ik het op een onbewaakt moment opende, zag ik dat het een soort boekhouding was van welke bedragen hij mij voorgeschoten had, keurig opgelijst en in een Excelletje gegoten.’

De vriendin was er haar lief niet minder graag om gaan zien, zei ze. Er getuigde een groot gevoel voor netheid uit, dit was een man die zijn zaakjes goed op orde had.

Zelf heb ik tot nu toe nog nooit in de laptop van mijn man gekeken. Nochtans dook een tijd geleden een mooie jeugdvlam weer op in zijn leven. Moet ik toch op zoek naar zijn paswoord? Of luister ik beter naar wat therapeut Jeffrey Wijnberg zegt: ‘Je gedraagt en voelt je anders, afhankelijk van met wie je bent en waar je bent.’ Mijn man stuurt dus vermoedelijk een ander soort berichtjes naar de vlam dan naar mij. Ik voel niet het verlangen ze te lezen. Dat zou me nodeloos ongerust maken. Daarom ben ik voor de scheiding van online goederen.

Dat is niet voor iedereen zo. Ik denk dat je koppels grofweg kunt indelen in symbioten – of samensmelters – en solisten. Symbioten geven zich totaal aan de ander over. Zulke koppels praten bijvoorbeeld graag in de wij-vorm. ‘Wij eten veel granen’ , ‘Wij doen binnenkort een Tournée Minérale’, ‘Wij zijn zwanger.’ Ze delen alles, vaak ook de paswoorden.

Ik voel niet het verlangen om de berichten van mijn man te lezen. Ik ben voor de scheiding van online goederen.

Een solist daarentegen is jammer genoeg alléén zwanger, maar kan ook rustig de Tournée Minérale aan de andere helft van het koppel overlaten. Een solist heeft, ook al is hij al lang samen met iemand, toch een paar privéladen in zijn hoofd. En op zijn laptop. Genoeg persoonlijke ruimte, zonder dat daar foute bedoelingen achter zitten. Wie heeft het meest begrepen van de liefde, de solisten of de symbioten? Dat weet ik niet.

Ook schrijfster Virginia Woolf was ongetwijfeld een solist. In haar boek A Room of One’s Own meldt ze dat elke vrouw die graag schrijft een kamer nodig heeft met een slot op de deur. Ze schreef dat boek in 1929.

We zijn bijna 100 jaar verder. Onze privacy ligt op straat. Tegelijk durven we de ander niet meer te vertrouwen. Binnen relaties worden er paswoorden ontcijferd, laptops gekraakt, privéberichten gelezen en mensen achtervolgd onderweg naar het toilet, omdat ze hun gsm nog in hun achterzak hebben. Ik denk dat dat jammer is. Laat iedereen zijn fantasiewereld. Achterdocht is verre van sexy, een vrije geest des te meer. Wordt er vreemdgegaan? Dat ontdek je zo ook wel, op een dag.

Woolf zou vandaag vast zeggen: iedereen die graag schrijft, moet eens nadenken over een veilig paswoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content