Wie zijn metro moet halen, vergeet er misschien soms naar te kijken, maar de Brusselse metro herbergt wel degelijk echte kunstwerken. Om ze nog een keer in de kijker te plaatsen, wijdt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB dit jaar een retrospectieve aan veertig jaar kunst in de metro.

"Metro art memory" brengt het artistieke parcours dat de Brusselse metro doorheen de jaren heeft afgelegd in beeld. Het publiek krijgt voor het eerst het voorbereidende materiaal - schetsen, maquettes, documenten, tekeningen, ... - te zien dat aan de basis lag van de ongeveer tachtig werken in de metrostations. De MIVB wil op die manier aandacht en herwaardering vragen voor het waardevolle erfgoed en de artistieke rijkdom dat verspreid lag opgeslagen.

De vervoersmaatschappij profileert zich al enkele jaren als cultuurpromotor in Brussel. Meer dan tachtig moderne kunstenaars kregen al de kans hun werk te presenteren in de metro. Uiteindelijk doel van de MIVB is om de metro te transformeren in een levendige ondergrondse galerij.

De expositie heeft plaats in het toekomstige mobiliteitscentrum in het nieuwe hoofdkantoor van de MIVB. Deze ruimte zou een permanente tentoonstellingsruimte worden, gewijd aan mobiliteit en openbaarvervoersprojecten.

Ruth Vanden Berghe

Metro art memory: KoloniÃ"nstraat 62, 1000 Brussel. 27 mei - 26 september, woe - zat, 15u - 19u. inkom: gratis.

Wie zijn metro moet halen, vergeet er misschien soms naar te kijken, maar de Brusselse metro herbergt wel degelijk echte kunstwerken. Om ze nog een keer in de kijker te plaatsen, wijdt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB dit jaar een retrospectieve aan veertig jaar kunst in de metro."Metro art memory" brengt het artistieke parcours dat de Brusselse metro doorheen de jaren heeft afgelegd in beeld. Het publiek krijgt voor het eerst het voorbereidende materiaal - schetsen, maquettes, documenten, tekeningen, ... - te zien dat aan de basis lag van de ongeveer tachtig werken in de metrostations. De MIVB wil op die manier aandacht en herwaardering vragen voor het waardevolle erfgoed en de artistieke rijkdom dat verspreid lag opgeslagen.De vervoersmaatschappij profileert zich al enkele jaren als cultuurpromotor in Brussel. Meer dan tachtig moderne kunstenaars kregen al de kans hun werk te presenteren in de metro. Uiteindelijk doel van de MIVB is om de metro te transformeren in een levendige ondergrondse galerij.De expositie heeft plaats in het toekomstige mobiliteitscentrum in het nieuwe hoofdkantoor van de MIVB. Deze ruimte zou een permanente tentoonstellingsruimte worden, gewijd aan mobiliteit en openbaarvervoersprojecten.Ruth Vanden BergheMetro art memory: KoloniÃ"nstraat 62, 1000 Brussel. 27 mei - 26 september, woe - zat, 15u - 19u. inkom: gratis.