Vrijdag 23 maart wordt een drukke dag voor het Parijse veilinghuis Drouot, want dan hameren veilingmeesters Chayette & Cheval 300 hoeden en tientallen modeboeken af. Een unieke verzameling met werk van ronkende namen als Schiaparelli, Beauvilain, Dolls de Marti, Christian Dior en Yves Saint Laurent.

Je kunt er van op aan dat er zich onder de kopers zowel fashionistas als historici zullen bevinden, want deze collectie is echt je van het. Het gaat vooral om één privéverzameling die hoofdzakelijk uit hoofddeksels bestaat, maar ook modetijdschriften uit de vroege negentiende eeuw bevat, zoals de beroemde 'Journal des dames et des modes'.

De verzameling hoofddeksels tart elke verbeelding. Een greep uit het aanbod: borsalinos, capuchons, calottes, faluches, bobs, bicornes, calèches, postillons en tambourins. Er zitten zelfs historische stukken bij uit de achttiende eeuw. Maar het gros stamt uit de twintigste eeuw, toen de hoed na de Eerste Wereldoorlog een revival kende met de 'chapeau cloche' voor de garçonne en de pluimhoed voor meer frivole dames.

Er zit zowel een model in van Schiaparelli uit 1938, van een Miss France als een 'chapeau cloche' van Christian Dior, uit 1958. Je kan je natuurlijk afvragen wie nu nog hoeden koopt. Ze worden immers nog amper door dames gedragen, het zijn dus echt verzamelobjecten. Daarom worden vooral modemusea op de veiling verwacht.

Prijzen

De schattingsprijzen liggen erg laag, soms amper meer dan 100 euro per stuk. Dat is om zoveel mogelijk kopers te trekken, maar iedereen weet dat sommige prijzen beslist de pan uit zullen swingen. Vorig jaar nog werd de hoed van prinses Beatrix, gedragen tijdens het huwelijksfeest van prins William en Kate Middleton, via eBay verkocht voor 93.436 euro. Dit hoofdsieraad was een creatie van Philip Treacy.

Hoeden kunnen dus, ook al zijn ze weinig gedragen, best wat waard zijn. De basiswaarde van de volledige collectie wordt geschat op 40.000 euro. Maar dan moet je wel flink wat geluk hebben dat er niemand in de zaal tegen biedt, wat in Parijs gewoon ondenkbaar is.

Piet Swimberghe

Deze unieke veiling gaat door onder de titel 'Vente Chapeau Madame'. De hoeden worden 's morgens geëxposeerd van 11 tot 14 uur. Op 23 maart en in de namiddag, vanaf 15 uur worden ze geveild in zaal 8 van het veilingpaleis van Drouot-Richelieu te Parijs.

Vrijdag 23 maart wordt een drukke dag voor het Parijse veilinghuis Drouot, want dan hameren veilingmeesters Chayette & Cheval 300 hoeden en tientallen modeboeken af. Een unieke verzameling met werk van ronkende namen als Schiaparelli, Beauvilain, Dolls de Marti, Christian Dior en Yves Saint Laurent. Je kunt er van op aan dat er zich onder de kopers zowel fashionistas als historici zullen bevinden, want deze collectie is echt je van het. Het gaat vooral om één privéverzameling die hoofdzakelijk uit hoofddeksels bestaat, maar ook modetijdschriften uit de vroege negentiende eeuw bevat, zoals de beroemde 'Journal des dames et des modes'. De verzameling hoofddeksels tart elke verbeelding. Een greep uit het aanbod: borsalinos, capuchons, calottes, faluches, bobs, bicornes, calèches, postillons en tambourins. Er zitten zelfs historische stukken bij uit de achttiende eeuw. Maar het gros stamt uit de twintigste eeuw, toen de hoed na de Eerste Wereldoorlog een revival kende met de 'chapeau cloche' voor de garçonne en de pluimhoed voor meer frivole dames. Er zit zowel een model in van Schiaparelli uit 1938, van een Miss France als een 'chapeau cloche' van Christian Dior, uit 1958. Je kan je natuurlijk afvragen wie nu nog hoeden koopt. Ze worden immers nog amper door dames gedragen, het zijn dus echt verzamelobjecten. Daarom worden vooral modemusea op de veiling verwacht. Prijzen De schattingsprijzen liggen erg laag, soms amper meer dan 100 euro per stuk. Dat is om zoveel mogelijk kopers te trekken, maar iedereen weet dat sommige prijzen beslist de pan uit zullen swingen. Vorig jaar nog werd de hoed van prinses Beatrix, gedragen tijdens het huwelijksfeest van prins William en Kate Middleton, via eBay verkocht voor 93.436 euro. Dit hoofdsieraad was een creatie van Philip Treacy. Hoeden kunnen dus, ook al zijn ze weinig gedragen, best wat waard zijn. De basiswaarde van de volledige collectie wordt geschat op 40.000 euro. Maar dan moet je wel flink wat geluk hebben dat er niemand in de zaal tegen biedt, wat in Parijs gewoon ondenkbaar is. Piet SwimbergheDeze unieke veiling gaat door onder de titel 'Vente Chapeau Madame'. De hoeden worden 's morgens geëxposeerd van 11 tot 14 uur. Op 23 maart en in de namiddag, vanaf 15 uur worden ze geveild in zaal 8 van het veilingpaleis van Drouot-Richelieu te Parijs.